烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:blackcurrant00 發表於 16-2-5 20:41

原帖由 andyman 於 16-02-05 發表
水加料,加到8成滿,燜燒鍋不容易燒乾, 煲好約有7成半。, 我用的鍋是4升半。
我用娥姐煲,甘你煲完都仲有三公升,兩個人可能要飲三日。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

blackcurrant00 發表於 16-2-5 22:43
我用娥姐煲,甘你煲完都仲有三公升,兩個人可能要飲三日。
冇咁多............材料佔左好大部份啦
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

引用:想煲無花果雪梨... 2個人飲.. 一般你地會落

原帖由 teresayan07 於 15-12-30 發表
想煲無花果雪梨... 2個人飲.. 一般你地會落幾多瘦肉?
唔食嘅10蚊瘦肉,食嘅15-20豬展

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

我會叫工人買本地豬瘦肉一斤,3個人喝湯,雖然她不吃豬肉;我將一斤$48 嘅豬肉分成六等份,每次煮餸、褒湯用一舊,即是每餐$8。好過俾豬肉佬話$10 豬肉無得買,只要將豬肉洗淨放入盒內,放在freezer 可以三個月(個別雪櫃不同)。

珍珠宮

Ste824 發表於 16-2-5 23:55
我會叫工人買本地豬瘦肉一斤,3個人喝湯,雖然她不吃豬肉;我將一斤$48 嘅豬肉分成六等份,每次煮餸、褒湯 ...
每次只落$8會有味咩?

子爵府

回覆 teresayan07 的帖子

好甜㗎!當然唔好諗住煲俾成彭人飲。最緊要係新鮮本地靚豬。我幫襯個豬肉佬只係做早上,下午佢去嘆下午茶咯!

珍珠宮

Ste824 發表於 16-2-6 00:11

好甜㗎!當然唔好諗住煲俾成彭人飲。最緊要係新鮮本地靚豬。我幫襯個豬肉佬只係 ...
我煲兩個人飲 jar.. 我個煲好細.. 煲出來最多得4飯碗既湯...
我試過用$20瘦肉..都好似唔夠味咁..

男爵府

回覆:煲兩個人既湯.. 要幾錢瘦肉?

我買20....10蚊真係太少,煲湯冇咩味!

子爵府

10蚊唔夠味㗎,起碼要15蚊,但我通常買20蚊瘦肉唔食或25蚊豬𦟌,否則真係淡。

男爵府

引用:Quote:blackcurrant00 發表於 16-2-5 22:43

原帖由 andyman 於 16-02-05 發表
冇咁多............材料佔左好大部份啦
請問如落一公升水會唔會太少?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

blackcurrant00 發表於 16-2-6 19:43
請問如落一公升水會唔會太少?
無計過呀,
我用青紅羅白各一個,紅螺頭三塊, 豬尾骨一斤,無花果,南北杏, 砌砌埋埋加水至8分滿咋.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

引用:可買一舊飽魚骨,大約$8一舊,好大舊,但係

原帖由 zone 於 15-12-31 發表
可買一舊飽魚骨,大約$8一舊,好大舊,但係肉係肥,但肥得黎煲完湯食好好味。

...
鮑魚骨係淋巴位,所以咁平,唔建議經常食。

子爵府

我地連埋工人3 個,一人一碗湯連料,煲湯豬肉得我食(老爹唔鐘意食,工人唔食豬肉),當然其它煲湯料也要足,我地買嘅川貝也要$200 兩(最近嘅價錢,我地煲湯主要係俾老人家喝,無計)。

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

三人飲,西施骨$40或豬𦟌$30

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我主要煲比2個仔飲,買$30煲,分雪住3日

禁止訪問

引用:想煲無花果雪梨...+2個人飲..+一般你地會落

禁止訪問

引用:回覆+teresayan07+的帖子好甜㗎!當然唔好

大宅

2018復活節勳章

我會買30

大宅

下,你地個個都買20蚊以上。。。

我2個人飲,每人3碗,買5蚊瘦肉滾湯喳我地好少食瘦肉,覺得好鞋口

首頁

尾頁

跳至