跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔仔現係某間私幼讀緊K1,由於有speech delayed及只懂英語関係(爸爸外國人),所以上中文堂時會坐唔定同攪人,語言冶療師suggest 單一語言教佢,所以想轉去德怡,因為元朗區得佢地有國際班,stupid me係報名前我同個校長坦白講哂我個仔問題,當時佢好有耐性及caring 同我傾,咁我就天真地以為佢地係有教無類,可惜最後先發現呢間學校係非常歧視發展有異於“正常”嘅學生,因為我已講過我仔有speech delayed 同埋係細B,所以想轉全英文環境及轉去N班,2016 9月先再repeat K1, 但first in完,佢圯竟然話我仔唔係好講嘢,要佢1月18日再second in,咁我當然知佢地上午N班full 哂,佢地想睇下有冇人放位先再in我個仔,我唔想2月要俾兩邊學費,所以要求早D second in,咁佢地都有安排,但第二次上去,佢地D教職員嘅態度巳經label左我個仔係自閉,例如,係等緊in時突然有個sTaff走近我個仔大聲叫我個仔個名,我當然知道佢點解咁做,佢想睇下我個仔會唔會有反應有eye contact,我心諗有冇攪錯啊,我地黎in左-次,點解呢個唔知乜水會走埋黎咁叫我個仔ga!當in嘅時候,我忍唔住問個NET,你地收嘅2歲男仔都會講好多嘢嘅咩?!佢話N班課程唔需要講好多嘢,咁我話我個仔講嘢唔叻所以先想轉過黎,宜家你地話佢少講嘢,所以要second in,我覺得都好諷刺,除左佢講嘢差外,你仲有咩concern ??當時,我都唔再care佢地收唔收啦,我勁唔滿意佢地單憑5分鐘嘅面試就已經label 左我個仔係自閉,亦覺得D老師冇耐性及愛心,for your information 我個仔做語言評估時,我問個ST.佢係唔係自閉,佢都係話borderline,唔多似,佢讀緊嘅學校亦冇乜投訴。最後,佢地冇收,我亦慶幸佢地冇,因為我唔認為佢地會好好take care我個仔,可能佢地收生嘅標準就好似佢地個名Topkids 唔係最top就唔收。

子爵府

回覆:對德怡幼稚園好失望

唔好嬲,慢慢揾,一定揾間有愛心有耐性既,佢地咁既態度好難放心交自己小朋友比佢。

大宅

其實我覺得私校多數都係往錢方面看,而你呢個情況係唔想添麻煩,寧願唔賺你錢,就算收左都唔好期望學校會有extra care, 另一方面睇,而家知道好過入左學先知,希望你可以揾到合適學校

複式洋房

聽說一位舊生有輕微語言障礙,主要係中文比較差,學校標籤咗佢,所有團體比賽都冇佢份!人哋練習,佢一個坐埋一邊,搞到小朋友唔開心又唔明點解自己冇份!

大宅

引用:聽說一位舊生有輕微語言障礙,主要係中文比

原帖由 abgspecialunit 於 16-01-03 發表
聽說一位舊生有輕微語言障礙,主要係中文比較差,學校標籤咗佢,所有團體比賽都冇佢份!人哋練習,佢一個坐 ...
都係德怡學生??

大宅

想請問德怡係咪轉左校長?聽聞以前校長係幾ok的。不過個時無聽過有關於special care小朋友的例子。既然係咁真係早知好過遲知。唔收好過收。個人認為私校係真係比較向錢看。如果小朋友有需要特別照顧我覺得一定要搵返有照顧經驗同肯照顧的學校。以家哩個社會已經唔係有教無類了。。。

男爵府

回覆:Vickyblah 的帖子

DEL
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

別墅

可否請教樓主 ,喺邊度揾言語治療師?

男爵府

saltato 發表於 16-1-3 10:56
不如你去萊恩讀啦,我家小孩first language 都係英文,大女無問題,細仔差不多兩歲半時發現speech delay, ...
我個仔宜家係萊茵讀緊,今年佢地轉左本地人做班主任,所以大部份時閒都係講廣東話,雖然佢地平時已經用英文溝通,但班主任英文就唔多好,斦以先想轉。

男爵府

dear_crystal 發表於 16-1-3 11:32
可否請教樓主 ,喺邊度揾言語治療師?
係邁步做評估,宜家係watchdog排緊隊等位做治療因為邁步冇native 英文ST.

男爵府

Vickyblah 發表於 16-1-3 10:22
想請問德怡係咪轉左校長?聽聞以前校長係幾ok的。不過個時無聽過有關於special care小朋友的例子。既然係咁 ...
我諗應該係轉左,佢話英藝呑併佢地校舍時佢唔係當時嘅校長。

男爵府

saltato 發表於 16-1-3 10:56
不如你去萊恩讀啦,我家小孩first language 都係英文,大女無問題,細仔差不多兩歲半時發現speech delay, ...
可唔可以介紹個S丅俾我?

大宅

引用:我仔仔現係某間私幼讀緊K1,由於有speech d

原帖由 bettylovingbb 於 16-01-02 發表
我仔仔現係某間私幼讀緊K1,由於有speech delayed及只懂英語関係(爸爸外國人),所以上中文堂時會坐唔定同 ...
真係好差!我仔面試n班,打電話嚟話我仔3月B太細要面多次試!真係好攪笑。3月B細?咁4.5.6月唔洗去面試啦!仲要平日再約面試,學校。。你知唔知唔係個個家長都好得閒,唔洗做咩!唔收咪唔收!唔好擺台,攪到自己好Top!唔好哂大家時間。

大宅

好明顯。學校質素差咗!

男爵府

Cyc816 發表於 16-1-3 19:44
真係好差!我仔面試n班,打電話嚟話我仔3月B太細要面多次試!真係好攪笑。3月B細?咁4.5.6月唔洗去面試啦! ...
係呀,我都覺得佢地特登唔收我個仔係因為佢係萊茵學生,賴係勁咁,唔係我個仔有咁嘅問題,我唔會想轉校啦,話哂萊茵小-派位係元朗區算數—數二,唔使揾佢地啦,老實講,我個仔in得其實唔錯亦唔係冇反應,不過—個3歲嘅小朋友係陌生人面前應對唔會係好快,但佢地嘅NET—見我個仔冇即刻答佢就即話:0K,我明你唔答我係因為我係stranger。就即刻問下-條問題,完全冇耐性去引渡個小朋友去答。我承認如果係in K1,會有好多學生好過我個仔,但以N班嘅水平,我絶對相信我個仔係OK嘅,起碼佢冇喊同埋係自己入班房,有做到佢地要求嘅配對,砌圖,亦有講到circle,red car,orange,horse,cow and pig呢D字,in完亦自發地泊番好D椅去枱底,我相信以N班黎講,唔算好好都算0K呀,唉,真係覺得宜家D學校唔知做乜,幼稚園收生攪到好似入大學咁,痴哂線!

男爵府

仲有果個唔知乜水走黎好大聲叫我個仔名想睇下我個仔有冇反應嘅staff,我個仔臨走前見到佢,自動自覺咁同佢講:姐姐bye bye。我唔知道佢聽到之後會知會對自己剛才嘅行為覺得好慚愧呢!

複式洋房

回覆 Vickyblah 的帖子

以前天水圍德怡

大宅

其實係唔係每一間學校都會/有能力收一d問題學生?

男爵府

回覆 wumaggie 的帖子

如果學生問題大當然入讀-D有特殊教育經驗嘅學校好D,但係我個仔完全冇認知問題亦跟到指令·甚至中文指令都得,亦無需特别照顧,佢可以自己如廁,佢只不過語言表達差D,有時會攪同學,但佢從來冇打人亦冇家長投訴,如果咁都係大問題所以唔收,咁佢地應該唔好開幼稚園啦,老實講,幼稚園教嘅嘢,家長自己都教到,返學無非都係想小朋友學下紀律及群体生活,如果收生條件係要家長乜都train好哂,小朋友只可以好乖好服從咁聽書,咁就唔使返幼稚園,home schooling然後直入小學啦。

大宅

私校都咁
怪不得D學卷都揀選啦!依家學校無有教無累依件事㗎啦!有interview 已經是篩選了,唉!

首頁

尾頁

跳至