懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔快兩歲,最近驗到有第二胎。唔知點解,我竟然有種驚驚地的感覺。其實我第一胎好順利,而個仔亦都好好湊,成件事都係開心的。而呢胎暫時我都無唔舒服。大家陀第二胎會唔會都有種驚的感覺? 我諗,可能第一胎乜都唔識唔知,所以唔會驚。宜家有經驗,知驚,就知道要陀個BB其實都係辛苦和危險的事。

la_source    發表於 16-1-12 16:41

大宅

我陀兩個都okay喎, 平常心啦!加油!

大宅

回覆 galaxyjen 的帖子

我都有d因為會擔心自己要湊2個會唔會搞唔掂
經濟會唔會支持唔住
仲返唔返到工? 返唔到又點算呀

個腦超勁多野諗,係好正常

大宅

咩都好擔心呀!!!但第一胎果時係好開心好喜悅,今次心情沉重好多甘,我又唔係意外都會甘,都唔係好明!

i'm 雨婷寶

男爵府

原來你地都係咁。咁我都無咁驚。定一或其實我地頭一胎時驚驚地,但已經唔記得左? 始終就算未生過仔,都應該知道生b唔容易。同埋可能同我地荷爾蒙變化都有關啩。

男爵府

開心吸收勳章

驚...好驚...驚到差d唔要~~

複式洋房

回覆:galaxyjen 的帖子

我同你一樣呀!個囡快2歲時意外又中左。我都好擔心經濟支持唔住又驚返唔到工,仲要生左細b冇耐阿囡就返N班要接送,所以我都好擔心。我而家陀細b快4個月了,但都日日諗

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

就算驚,我都想再生,不過經濟真係頂唔住,我唔想我同老公死左得大女一個,而家2個女,其實再生女我唔介意,最怕個個女都牙尖咀利。
想認識多啲屯門友

大宅

我啱啱知道有時都係驚架, 好怕自己湊唔掂, 因為我大女而家先16個月大, 無諗過咁快黎第二胎, 但既然上天賜我多一個小寶貝, 我就要努力去做個好媽媽, 而家14週了, 心情好開心

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我生細女時,大女先20個月, 開頭係辛苦, 但見到大女好錫細女, 依家同成日咩都表演俾細睇,好得意同值得..加油

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆:需要正能量: 懷第二胎的心情

大家加油,我反而而家臨生先開始驚(大仔2歲)下星期一開刀嘞,開始擔心bb半夜成日醒搞到大仔又醒,星期六、日湊住兩個怕搞唔掂(好彩媽媽黎幫手)不過唔驚得咁多,關關難過關關過,第一胎都係咁捱過黎既(全人奶15個月)各位jm一齊努力

大宅

我生完第一個咩都唔識,坐月成日喊, 仲要番健康院見心理醫生, 今次意外第2胎好開心,因為覺得2歲大仔終於有個伴喇, 有個細佬同佢一齊長大一齊玩, 又可以用番大佬既物資, 好似無咩特別野預備, 係有少少驚大佬初頭會唔高興有人分左父母既愛,加油

別墅

我都驚驚地..細佬出世哥哥都未夠2歲
而家細佬仲有3個月就出世,
湊哥哥都好攰,又怕自己湊唔掂2個,
經濟又會擔心,又會覺得人生冇咩方向,
不過諗到細佬大D,兩兄弟拍住上,
覺得擔心得太多,都係relax d

大宅

我都岩岩生完第二個 初初知道有左 真係好驚 同想唔要,之後慢慢接受左 就會冇野 。加油 媽媽

大宅

我都係,大女2歳,個細B2個月,真係好攰,好多野擔心

大宅

不過有你地開呢個topic, 我地可以多D傾下支持下

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

第一胎時乜都唔識係好事。我都係越生越淆底....不過調節一下心情會好好多。加油!

大宅

唔好唸咁多,船到橋頭自然直。

呢個第2胎,有哂經驗了。開頭忙餵奶換片 , 大少少飲奶時間定左會容易安排

別墅

我都第二胎!大仔21個月,已經唔記得湊初生係點Lu! 依家期待緊細B, 仲有個半月就出世啦!
放鬆D啦!

男爵府

我反而同你相反喎 因為有經驗所以好多野都求其就算 但我係好開心有第2胎 因為會有多個小朋友陪大女亦都係我計劃之內 樓主放鬆d啦

首頁

尾頁

跳至