懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛剛發現自己懷孕3個星期, 但是一早 BOOK 晒機票酒店 三星期之後去日本大阪.............玩 12 日..............
想問一下可以去嗎?

謝謝

大宅

depends on yourself...如果覺得OK咪去囉, 但有D人一有左已經有唔舒服既感覺, 咁就唔會去亦唔會博, 因為有機作小產.....

別墅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆

冇錯! 你自己冇唔舒服, 又覺得OK既都可以去
你擔心既話, 去睇醫生照BB果時順便問下醫生

我未知自己有左果時, 去左台灣, 之後知道自己有左一星期後去泰國, SO FAR都冇咩事, 去RELAX下其實都唔錯~~~

大宅

Candy_mama2016 發表於 16-1-13 15:34
剛剛發現自己懷孕3個星期, 但是一早 BOOK 晒機票酒店 三星期之後去日本大阪.............玩 12 日......... ...

唔好博,早排你有冇睇新聞?
好女大D可以再去番

大宅

回覆:大肚去旅行

玩12日都好多喎,你都唔會齋京阪神掛,去遠d要搬酒店搬來搬去都幾操勞,到時6wk開始有懷孕不適會好辛苦,如果真係去,你個行程要改下,盡量hea啦

大宅

引用:剛剛發現自己懷孕3個星期,+但是一早+BOOK+

原帖由 Candy_mama2016 於 16-01-13 發表
剛剛發現自己懷孕3個星期, 但是一早 BOOK 晒機票酒店 三星期之後去日本大阪.............玩 12 日......... ...
純粹從科學角度講丫,十二週前個胎得唔得 幾乎唔關孕婦做左乜事 (除非勁營養不良、大壓力或者食錯嘢感染李斯特菌之類)。

不過,你盡量輕鬆啲同食好啲就梗係好嘅。行程hea啲,少食未熟嘅嘢,同埋查定真係萬一要睇醫生點算。

水晶宮

睇你點睇。

我 11 weeks 時原本要去tokyo 親人婚禮,book 晒野架喇,最尾都無去。
唔係怕辛苦或小產 (粗勞都唔會小產既)
而係怕輻射,11 weeks 太早,仲成緊形

男爵府

唔係可唔可以去既問題,係你自己想唔想去同敢唔敢去,你自己想去既話,就算有一百個人同你講唔應該去,只要有一個人話無事,去係無問題既,你都會去。

最終決定係你自己,但要知道,有事無事其實最後承擔既都係你自己,決定左唔好後悔就得。

kwyy    發表於 16-2-4 17:08

別墅

自己承擔責任就OK.
有好多人都無嘢,但個個人都唔同嘛.
我有咗之後,原本定咗嘅墾丁同東京行全部取消.
因為結婚幾年至難得有B,唔想冒險了. (雖然決定CANCEL行程嗰刻真係有喊咗出嚟)

複式洋房

thanks for everyone

複式洋房

我11月尾知道自己有左, 12月頭照初飛沖繩
但成個行程好HEA, 成日唔舒服, 搭飛機辛苦, 乜都唔食得, 無乜行街, 好彩係自駕遊, 有咩就返上車休息~

我覺得最主要睇你自己心態, 無話去唔去得既, 但咩都要小心為上, 唔好令自己後悔~

男爵府

我5w突然有幾日條腰痛到坐唔到,瞓床成個鐘先唔痛。人人出現既狀況都唔同。最緊要過到你自己果關。有咩事唔好後悔。

男爵府

頭四個月都係吾去好,個人又易累,又好多野吾食得,河況係大板。我未有時都計劃好晒一大班朋友去沖繩,重全部比晒錢,點知有左bb,去得旅行時已經穩定四個幾月,但都無去。
因為萬一有咩事,我一定會後悔會怨自己,旅行幾時都去得,但bb係小生命黎,我會揀吾去。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

去唔去由你自己決定。

你地去日本,唔熟當地語言的話,最好有多d 準備,check 定求助電話,寫低少少求助句語,以備不時之需,唔駛下下搵酒店既人去幫你,又要等人翻譯。

個個地方處理突發事故都唔同,唔好expect 好似香港咁乜都有效率,例如響歐洲,見紅都未必俾入醫院。聽聞日本會好d。

大宅

我有左2個幾月去泰國,3個幾月嗰時去左東京, 5個幾月去左次大阪,7個幾月去左韓國!我自己反而去旅行開心過係香港!頭3個月嘔到我死死下!但係泰國同東京嗰時完全無嘔過!可能心情開朗d

大宅

回覆 Candy_mama2016 的帖子

頭3個月同尾3個月都好危險
我6個月去左沖繩,不過輕輕鬆鬆,行程唔趕
出發前一星期問定醫生拎健康証明
Check in佢無問,我無主動俾健康証明

禁止訪問

複式洋房

別墅

我三個月時去左英國, 冇大問題, 不過搭長途機坐到pat pat痛

複式洋房

回覆:Candy_mama2016 的帖子

我都是知道有左BB后就放棄吾去旅行啦~安心养胎,以后大把機會啦

首頁

尾頁

跳至