自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

水晶宮

畀面勳章

回覆:唔覺香港人高人一等

用出生地分等級嘅人

珍珠宮

引用:其實我覺得要不斷強調自己是土生土長的香港

原帖由 ngokwan 於 16-01-14 發表
其實我覺得要不斷強調自己是土生土長的香港人只是自我感覺良好,自我安慰。
但大把呢啲人,每次見到呢的土生論調,就覺得好種族歧視feel....我有某啲同事都係內地出世,但同我一樣喺香港工作、交稅、成家立室,咁唔同佢地同我喺香港出世的人真係唔同啲咩?

大宅

引用:Quote:原帖由 ltc. 於 16-01-14 發表地球村

原帖由 Ononluk 於 16-01-14 發表
係架,上海、廣州都有排外心態,因為佢地生活都被外省人影響,但佢地唔會咁強調乜乜條件先為之上海人、廣州 ...
我估排外係因為感覺自己地方比人侵佔,包括權益,文化等等啦,久而久之當地居民就會感到受威脅同敏感,所以後來會發展到強調自己係土生土長去維護自身利益

幸福花    發表於 16-1-14 22:23

男爵府

其實好多大陸人都好有質素架。係老D個班冇咩文化咋

公爵府

一直認為,香港人沒有自視高人一等,相反係有些自卑先真。

子爵府

引用:地球村係卡通片先有,任何地方都係排外既,

原帖由 ltc. 於 16-01-14 發表
地球村係卡通片先有,任何地方都係排外既,大陸人唔同省份已經唔當自己人
正確,大陸大城市 eg.上海、廣州等地方排外都好嚴重。

大宅

引用:[今時今日內地年青人見識不比香港人低,佢

原帖由 choco_soup 於 16-01-14 發表
[今時今日內地年青人見識不比香港人低,佢也起碼不會下下拘泥自己同別人出身]

咪玩啦,大陸都好多狗眼看人 ...
好同意 我而家去學嘢 識果班全都係 有錢嫁得好國內女人。我只知佢地只行身邊四方格 走遠一點冇可能。同埋佢地 都係 人地話 食k 係強壯身體 就係。唔會自己去諗下或學下其他嘢。去日本 去歐洲 係指定。同埋佢地如果冇錢果啲同胞都會睇唔起。又怕比人香港 但又好鐘意 錢 錢錢咁放向面上。

珍珠宮

2024年龍年勳章

choco_soup 發表於 16-1-14 21:18
[今時今日內地年青人見識不比香港人低,佢也起碼不會下下拘泥自己同別人出身]

咪玩啦,大陸都好多狗眼看人 ...
所以咪話囉,大家都一樣。

每個地方都有好人衰人。

侯爵府

引用:呢期好多帖強調點樣為之正宗香港人,有冇人

呢期好多帖強調點樣為之正宗香港人,有冇人同我一樣對香港人身份冇咩優悅感?我只係覺得自己幸福,好彩阿爺 ...
上半部份唔評論
你自己個人立場

下半部份唔認同
大陸見陌生人,第一句就問邊度鄉下
轉頭仲要講鄉下話,地域性勁強
做乜都要講關係,做乜都要搵同鄉

根本香港人一點也不優越
由以往的二等公民
變到家下二等公民都不如

禁止訪問

引用:呢期好多帖強調點樣為之正宗香港人,有冇人

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+Ononluk+於+16-01-14+發表呢

原帖由 moominjoey 於 16-01-14 發表
sorry 乜而家唔係身為內地人而高人一等咩 你喺大陸網啲網民好強調香港只係中國一個小城市,無佢 ...

公爵府

引用:Quote:Ononluk 發表於 16-1-14 21:15 呢期

原帖由 wonderlulu 於 16-01-14 發表
最近香港政府唔係正在推廣叫人欣賞香港 咩?

未感動到你,又真係有點失敗 林鄭/ 689 要加油!!!!

大宅

青年可能真係有受過教育 我識幾個都已同香港人冇乜分別 只係鄉音好勁。
三 四十歲果啲 一開聲就用勁快同勁大聲 國語。真係慌死冇人知係國內人仕

珍珠宮

回覆:tintao22 的帖子

地球村係講得理想啲,但相對下,香港人比內地人、印度人、歐洲人、美國人冇咁願意外闖。

珍珠宮

2024年龍年勳章

moominjoey 發表於 16-1-14 21:42
sorry 乜而家唔係身為內地人而高人一等咩 你喺大陸網啲網民好強調香港只係中國一個小城市,無佢 ...
問題係,你將一部份人嘅觀點,當成所有大陸人觀點。

唔通人地見到某啲女仔喺蘭桂坊嘅行為,就可以認為我地所有香港女人都會向白種男人投懷送抱,送上門咩?

子爵府

引用:Quote:原帖由+ngokwan+於+16-01-14+發表其

但大把呢啲人,每次見到呢的土生論調,就覺得好種族歧視feel....我有某啲同事都係內地出世,但同我一樣喺香 ...
呢D叫「腥港人」
講真,香港人不嬲都睇唔起大陸,覺得人佢地鄉下,無文化,無見識⋯
以前舊電影都是取笑大陸人各種無文化⋯
例如「表姐你好嘢」之類

子爵府

引用:Quote:原帖由+ngokwan+於+16-01-14+發表其

但大把呢啲人,每次見到呢的土生論調,就覺得好種族歧視feel....我有某啲同事都係內地出世,但同我一樣喺香 ...
呢D叫「腥港人」
講真,香港人不嬲都睇唔起大陸,覺得人佢地鄉下,無文化,無見識⋯
以前舊電影都是取笑大陸人各種無文化⋯
例如「表姐你好嘢」之類

子爵府

Ononluk 發表於 16-1-14 21:59
係架,上海、廣州都有排外心態,因為佢地生活都被外省人影響,但佢地唔會咁強調乜乜條件先為之上海人、廣州 ...

當真?! 上海人不知有幾排外同幾認同香港人的不滿。

子爵府

from 上海朋友

子爵府

from 上海朋友

首頁
12345...20

尾頁

跳至