跳至

首頁

尾頁

複式洋房

啟思收pm就係自己屋苑樓下,並且已留位。
青山聖彼得剛才收pm,搭校車20分鐘。

在老師愛心,校舍,課程方面綜合比較,應該選擇邊個?

大宅

回覆:大興啟思vs青山聖彼得

唔怕遠緊係青彼啦

男爵府

青彼比啟思好

複式洋房

引用:啟思收pm就係自己屋苑樓下,並且已留位。青

原帖由 damonmama 於 16-01-19 發表
我同你一樣的情況,註冊了啟思PM,收到佳寶PM,也住大興

複式洋房

引用:啟思收pm就係自己屋苑樓下,並且已留位。青

原帖由 damonmama 於 16-01-19 發表
住大興花園6座

複式洋房

回覆:果果牙牙 的帖子

真系十五十六,希望大家給多d意見啦

別墅

你小朋友野唔野蚊,如野唔好揀青彼

大宅

青彼la~

大宅

關愛方面我就唔知啦,唔係用家,每間學校實有好老師,同麻麻地老師,睇你好唔好彩。
但學術方面,學校投放的資源,三文兩語一定係青彼。聖公會學校多資源,你見佢可以請咁多外藉老師就知啦。
雖然排名未必作準,但歷年五十大,屯門區 top 1,唔會差掛。
睇你需要近定小朋友學術。每個家庭都有自己需要。

別墅

青彼 不作評論,不是用家
大興啟思...
優點 :愉快學習,家課很少,接近沒有,5-10分鐘可以完成,小朋友都很愛上學,輕鬆愉快

缺點 :課程太淺,衛生.....用了3 年,3 年也上報紙的

大宅

青彼

禁止訪問

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

差不多CASE, 放咗青山聖彼得要村校. 講真村校真係乜都比唔上青彼, 只勝在夠近, 又係AM, 去青彼校車都要成個鐘,要自己接放送更要轉兩次車. 靠長老工人湊村校會舒服好多.
唯有阿Q 小一都係大抽獎, 其實讀邊間都差不多.

男爵府

緊係青彼啦

男爵府

青彼啦~
啟思成日睇新聞見到佢爆手足口病..流感咁。
我覺得佢衛生麻麻地

大宅

我小朋友比K1青彼收AM, 啟思收AM, 本身N班都係啟思.最後我決定K1讀樓下啟思.

近係好大原因之一同埋啟思一D都唔差, 完全唔係未讀之前睇到既COMMENT咁 (未讀前都好擔心).小朋友返學返得好開心, 每日都返黎唱歌, 同讀返老師教既野, 老師亦好好, 跟進問題跟得好貼, 連本身小朋友係屋企既問題都有幫手去解決同跟進(如小朋友食野好慢, 係屋企唔執玩具), 係聖誕表演到睇得出,成班小朋友都好叻, 表演得好好, 呢D我絕對相信係老師既功勞
而於衛生情況, 我小朋友唔係病得多, 正常一年幾次, 但一踏入流感時期學校都會要求學生帶口罩返學同茶點後更換, 我都唔係好明點解次次佢地都上報, 但我亦唔相信其他學校流感既人無乜 (由其呢排, 身邊好多朋友既仔女都高燒, 病)..... 所以平常心, 教返自己小朋友多D洗手我覺得更重要,
至於青彼, 地點得確唔好, 日曬雨淋, 當日interview既老師幾好但校長比我感覺極差, 令我覺得名過於實.

自己選校近唔近屋企同小朋友返得開唔開心為首, 課程深淺好因人異議. 希望你搵到間岩小朋友讀既學校

大宅

兩間我都係用家, 小朋友N1讀啟思, K1開始讀青彼, 都係住樓主附近, 其實兩間都很好, 兩間都係愉快學習, 容易比蚊咬就唔好選青彼, 至於校車唔駛20分鐘, 其實5~10分鐘就到, 當然要預校車是什么時間班次, 一定比啟思花時間!

青彼課程都不算深, 但兩文三語是做得不錯, 小朋友都很喜歡上學, 青彼升小學的支援較好, 校長邀請大部分屯門小學校長做簡介會, 省了點巡遊小學的時間, 可以對每間小學有些概念! 啟思當年只有一個NET TEACHER (但班數很少), 印象每星期只有一天英文課 (記得不太清楚), 但K1課程會否多些就不知道了!

青彼資源集中在屯門, 反之啟思有些活動要到九龍 (什么聖誕聯歡會)!

由於青彼讀得較耐, 所以會較清楚, 其實兩間老師都很有愛心, 當然唔會係100%, 至於校長方面, 我覺得兩個都不錯, 個人認為啟思就較多門面說話(有時都幾悶), 青彼校長較實際, 當然佢學校有點名聲會有點吹噓(類似是不用擔心小朋友喺度讀書的意思), 但我對她的印象又不錯!

最後我選了青彼, 因為見好多同學K1都走, 同埋聽聞啟思課程太淺, 但原來青彼都係淺(其實我都唔係要找深課程的學校), 作為用家意見, 轉到青彼沒有後悔, 但留在啟思也願意!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

青彼

大宅

我囝今年報K1,請問青彼難入嗎?係眯要天主教徒才收?Thx!

大宅

MommyPanel勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

青彼難入, 只是面試已經好多人...
其實兩間學校都係基督教學校.

首頁

尾頁

跳至