自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:買..........+小朋友讀n/k1就自己湊番啦...

原帖由 大細心 於 16-01-22 發表
買.......... 小朋友讀n/k1就自己湊番啦......... 我現在bb都是放假先湊回家。
我都想自己湊,不過已經冇做野好耐,所有積蓄已經差不多冇晒

男爵府

回覆:搬屋vs 買公屋

其實我想知點解大家贊成買?
係咪同我諗法一様,廿幾萬,之後就綠表放出左?

翡翠宮

畀面勳章

搬,繼續儲錢,之後用公屋換居屋

如果小朋友係MOS讀書,中學會入沙田校網,沙田係全港全多英中既校網,比將軍澳校網好好多
日日是好日

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

點解係用屋黎決定???唔係由一家人相處時間黎決定???

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:wingwing515 的帖子

乜公屋仲可以20+萬買,咁好,好多人恨都恨唔到。

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:其實琴曰我已經出過post問大家調唔調遷好,

原帖由 wingwing515 於 16-01-22 發表
其實琴曰我已經出過post問大家調唔調遷好,
好多jm都一致話當然搬去呀媽附近好,可以互相照顧,幫我湊呀仔 ...

珍珠宮

廿幾萬?梗係買啦!

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:wingwing515 的帖子

有得買就梗係買啦!

男爵府

引用:Quote:原帖由+方麗娟+於+16-01-22+發表樓主

真係兩樣都為小朋友好,一樣係依家既照顧,一様係為佢地將來
為小朋友好一定係一家人一齊住,雖然廿幾萬係好吸引,但比我會搬,將來攞公屋換居屋,同老公分開感情會淡,小朋友又少見到爸爸,有錢有屋都換唔到親子呀

男爵府

引用:Quote:原帖由+wingwing515+於+16-01-22+發

原帖由 JP930 於 16-01-22 發表
為小朋友好一定係一家人一齊住,雖然廿幾萬係好吸引,但比我會搬,將來攞公屋換居屋,同老公分開感情會淡, ...
你講得岩

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

一定買

子爵府

先申請調遷去馬鞍山,幾年後買居屋,咁咪一樣有自置單位囉!

大宅

一定買!
五年我買了一層公屋,70萬, 因我不是綠表, 再要保地價78萬。兩年後以260萬買出去, 賺咗過百萬。 所以一定買好!車位都要60萬啦!買了後不喜歡住,可賣出再買居屋或私樓!

大宅

一定買!
五年我買了一層公屋,70萬, 因我不是綠表, 再要保地價78萬。兩年後以260萬買出去, 賺咗過百萬。 所以一定買好!車位都要60萬啦!買了後不喜歡住,可賣出再買居屋或私樓!

男爵府

引用:一定買!+五年我買了一層公屋,70萬,+因我

原帖由 Bobo5781 於 16-01-22 發表
一定買!
五年我買了一層公屋,70萬, 因我不是綠表, 再要保地價78萬。兩年後以260萬買出去, 賺咗過百萬 ...
咁你賣左之後住邊?
百幾萬只夠比私樓首期咋,仲有供呢?

大宅

引用:Quote:原帖由+Bobo5781+於+16-01-22+發表一

咁你賣左之後住邊?
我買私樓

大宅

引用:Quote:原帖由+Bobo5781+於+16-01-22+發表一

咁你賣左之後住邊?
你屋村綠表價是多少?我估都要過百萬。你現在用二十多萬買價值過百萬的東西,好低!

子爵府

我睇野簡單啲,沙田校網好過將軍澳,講完

男爵府

買公屋,唔搬!

水晶宮

5年前朋友租房的私樓售150,上年高峰售500,一定買公屋先,再看附近再多間公屋給父母住方便照顧

首頁

尾頁

跳至