夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Donald1211 的帖子

兩公婆冇得下下計得噤清楚,封利是只是小事來,應該支援下。而你先生既家事即是你的家事,就算你無發言權,都應該以孝為先,自己盡左力就OK,其他事就睇開D。

男爵府

Donald1211 發表於 16-1-24 11:55
背景:結婚兩年,先生有俾家用女太太,家用包括水電煤,日常用品,租,裝修還款給女家和電器分期(家用佔總 ...
講咁長,利是錢啫,幫下羅,再講阿媽得一個,就算係佢一個人出都係一次啫,老公盡左考心就ok. 佢d親戚講真阿媽唔係度通常唔會再常見面,可以不理

複式洋房

回覆:Donald1211 的帖子

其實兩老婆唔好計咁足啦!你老公都係一片孝心,盡孝道,好值得欣賞丫!利是嘅嘢都係一年一次,你老公又唔係外人,又唔係做錯咩事,你唔幫佢幫邊個...兩公婆一世流流長,梗係你幫下我我幫下你啦

公爵府

如果只是封利是?....我一定不邦(因利是系面子問題.法律根本無規定)西人也不派利是的呀 ?

男爵府

引用:背景:結婚兩年,先生有俾家用女太太,家用

原帖由 Donald1211 於 16-01-24 發表
背景:結婚兩年,先生有俾家用女太太,家用包括水電煤,日常用品,租,裝修還款給女家和電器分期(家用佔總 ...
利是錢你都要考慮咁多,你地感情好差?雖則公一份婆一份,但都唔洗計咁盡吖。

做人,5好難为自己

侯爵府

佢得一個媽媽咋喎,人都走左都係硬食埋今次,以後少聯絡啦!利是都係3幾千啫,我會比呀!

侯爵府

回覆:應該出錢俾幫另一半嗎?(長)

利是錢數目大極有限,除非打算離婚,否則都會幫

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

複式洋房

回覆:Donald1211 的帖子

都2公婆錢就唔好睇得咁緊要!
錢用喺屋企姐,又唔係攞去賭攞去養小三!
1萬幾千利是錢,如果妳借唔到比老公!妳老公最多咪問銀行借錢交稅!
男家錢銀嘅事,大圍野黎仲專比有責任的人去頂的!
睇妳老公都無閃無避係好男人黎!

侯爵府

幚!自己C6

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章

唔幫。自己的事自己負責。

珍珠宮

利是錢都係一年一次 有限錢 點會唔幫呀

男爵府

幫 有限錢

侯爵府

公爵府

樓主, 是否99已上位只是男家人的無謂意見攪到要另外有買位同做上位事, 洗多左錢令您唔開心?

如是的話, 我又覺得您唔開心係正確的.

我會同我老公講, 99已上位, 作為做仔的責任亦完成左. 99報DREAM 果D, 係因為做女果兩個身前無好好照顧, 令佢地自己日有所思而做成的. 呢D無謂錢其實係唔需要比.

如佢堅持要比, 我會先借比佢, 要佢之後每月還番. 另外會同佢傾, 99已過身, 男家的事基本唔會再有大錢洗, 未來如有有咩決定, 而決定唔影響我自己家庭的既, 我唔會理會. 但如果有咩決定會影響我的經濟的, 我覺得我係有權出聲, 有權做決定.

男爵府

執子之手, 與子偕老! 都未去到大事大非既情度, 已經要劃清界線, 我睇唔到有"愛"

大宅

小事,幫。
結婚兩年零saving又使埋99果幾萬才是最大問題。

大宅

謝謝各位回覆

1。兩公婆感情不涉及他家人的時候很好
但先生用錢沒計劃(那數萬元是我不知情的情況下不知去了哪兒)
不能每次無錢都問我借
我自己也有負擔每月清
想教育他要理財

2。一向除了家用外我絕不過問他的財政
今次如果出了錢亦不能期望他會還

3。一萬數千在有錢時真的不算多
但給了他這筆錢我這一年便沒有錢傍身
不要說能省便省
是不能再省的情況下正在還裝修費給女家,電器錢和自己的大學學費

4。他的信貸紀錄不良好
應該不能向銀行借

大宅

回覆:koko2000 的帖子

多謝你明白我
講過兩次但先生執意要做
我不會阻止做醜人

琥珀宮

借,但講明要還

首頁

尾頁

跳至