夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:應該出錢俾幫另一半嗎?(長)

利是啫,使得幾多………

禁止發言

公爵府

回覆:rt0520 的帖子

係囉,咁小嘅嘢,幫囉

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

侯爵府

我幫。。再大既數我都幫。。但係講明借。。一定要還,唔還我追瘦佢。。呢個係個人誠信,個人理財。。我豪俾你,我愛你任你使果D.另計。呢d野就要錢銀分明。。。我唔想俾佢感覺縱容左佢不善理財,一個家庭,唔識理財,結果就係悲劇。。。

大宅

唔幫啦。

男爵府

回覆:Donald1211 的帖子

我會借,但講明自己已無錢啦,又要佢每月還返比我。你老公有下屬即他職位也不太低啦,至於男家家人利是你叫佢就封少d 。如老公問你借1萬,我只會說我得7-8千可借倒比佢。唔好讓他以为要幾多就有幾多。
我明白你唔開心因老公在處理99的事又出力又要出錢,他家人就只是拿jetso.早前,我99突然過身,處理事又系我老公,但費用就在99 留下的錢扣,之後老公的大家姐話佢呀媽有遺言,話d 錢比哂佢。我聽後o 哂嘴。這些所謂的留言得佢知,況且我99係突然昏迷沒有醒過就去世了。我之前還私下跟老公講我話如果佢地分99的錢應捐去做善事,幫佢積福。99 其實只剩下十多萬,雖然我不是有錢人,我都好懂意錢,但我绝不貪人的錢。其後,我心唸99剩下的錢都是我老公每月比佢的家用,有四個仔-女,得佢一個比。又以我老公的性格冇出聲,又話自己又唔係貪呀媽的錢。只有我在家跟佢bi lee ba la..
我相信人在造,天在看
不要因他家人傷你倆口子的感情(過來人,已結婚十年)

大宅

謝謝各位
這兩天發生很多事
心愛的兔兔去了彩虹橋
在醫療費用和各樣大小雜費方面
先生雖然沒有太大實質支持
但他完全贊成我去做
沒有阻止我

想來兩公婆實在不應太計較
只是引導他多替這個家著想

醫兔兔也用了數千元
這個年關很難過

公爵府

樓主take care,養寵物真係要預定醫療費,我隻兔仔之前都住左幾日院,咁就洗左我五千幾

講返,利是錢我覺得點都要借俾你c6嘅,學樓上jm咁講,講明係借弓,要還嘅,佢要1萬,咪借7、8千俾佢囉。

不過你c6都幾有問題,佢職位應該都唔太低啦,咁大個人一萬幾千積蓄都冇?佢係點理財?

二嚟,99跟本已經上左位,又要再買過個位搬嚟搬去?ok!你話咁樣係要盡孝心,咁都應該等錢銀鬆動啲先去做,年尾又交稅又過年,自己仲仙都唔仙吓,而且已經上左位,根本就唔係急在嗰一年半載。話男家唔知邊個想要99原本嗰位,佢宜家未死嘛?點解要咁急搬走你99?

以後樓主睇緊啲啲經濟,靠你c6真係完全唔掂。男家嗰班鍾意搵著數又多多意見嘅就盡量少接觸啦,可以唔見就唔見!

水晶宮

回覆 Donald1211 的帖子

以為你講咩? 自己老公點解要咁都計?

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你諗下如果百年歸老ge係你
幾個仔女縮骨ge縮骨冇錢ge冇錢
得其中一個仔最出心去做
但佢老婆ee hmhm話自己隻兔都死左妯娌叔伯間相處都不好乜乜乜真係唔想幫自己個仔....封利是
原來就係封利是咁"大"件事....
你會有咩感想?
你的位置當然覺得自己好委屈
但一個咁顧家的男人有幾難得
你自己諗啦我都費事點醒你
子女緣呢d野整定的
都係個句啦
封利是咁"大獲"ge野你就咪咁小器
btw男家要封一萬幾千利是? 都係大家族wo

男爵府

引用:樓主take care,養寵物真係要預定醫療費,

原帖由 littledot 於 16-01-26 發表
樓主take care,養寵物真係要預定醫療費,我隻兔仔之前都住左幾日院,咁就洗左我五千幾
...
我都好明白樓主為咩唔開心,件事都唔係甘急
我都讚成借,唔好唔幫,但不是畀佢,有時jm 唔明白洗响6299的錢真係好多,好似我C6 唱左錢畀99派利是,我都覺得老人家退左休(係62 甘講先),d 小朋友已經好大,出里做野,畀50蚊封x 2都夠(唱左成萬蚊), 但係都要派100蚊封,覺得好有面,而家發左咩?我地真係窮中產咋
到C6 叫我包畀佢d part time, 同我講$20 封?我話下甘少?人地幫你做野,重有一年要見?都痴線的

d 孝順仔永遠唔識分輕重,到無錢最後又搵老婆幫手同呻,99無咩做過野, 覺得閑閑地萬零二萬蚊好易賺,你唔提下佢唔好派甘多,佢真係彩你有味,但事實62 同C6都唔出聲,我就唔會理,你畀佢洗,係你自己的事

不過,有jm 講得好岩,為左d 男家的事傷害夫妻感情好唔值,樓主堅持係借就得,唔好畀咩意見,人地唔聽重會當你小人

大宅

我家中利是我一向全包…… 我自己,老公及媽咪的。

別墅

幫,兩公婆無謂為左少少錢傷感情

男爵府

不如試下從利事錢諗下,男家全部封$10,同事全部$20
咁樣得唔得
之後應該好啲啦,起碼唔使再供養你奶奶

大宅

有咪比囉,兩公婆有乜好計較呢?

子爵府

原來年关真是不容易过的。佢之前都幾好架啦,幫下手大家有face, 一係少D出亍,相反,我想問看更封一封$20.还是两封$10?利是老公亦唔会比反我架。

子爵府

引用:我家中利是我一向全包…… 我自己,老公及

原帖由 Alienz 於 16-01-29 發表
我家中利是我一向全包…… 我自己,老公及媽咪的。
噤仔女收到的如何處理?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

山水有相逢
你可以唔幫 但他朝一日君體也相同時 都唔好要人幫
夫妻本是同林鳥 大難臨頭就各自飛 見唔少

大宅

首頁

尾頁

跳至