跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係咪咁難?

澳洲聯邦政府一份最新的勞動人口研究指出,成千上萬女移民求職有困難,要被迫轉行或接受職位低的工作。一名香港女移民精通三種語言、擁美國大學學位、從事銀行、金融及IT行業多年,也花數年求職,才獲當地僱主聘用,而且只是兼職職位。

「最後我要花4年時間才找到工作……我沒運氣並感到沮喪。」香港移民蔡英華(Ying Wa Choi,音譯)2011年與丈夫移民澳洲,定居墨爾本東南部地區,不過一直為找不到工作而苦惱。

為讓新移民盡快融入社區,當局提供了510小時免費英語課程,給予新移民更多求職機會及途徑,可惜蔡英華錯過了報名時間,她之後獲當局豁免報名期限參加。直至去年,她做完一份義工後,才能在澳新銀行(ANZ)找到兼職。

當局研究指,2010至2015年間,有15.7萬名女性通過家庭移民簽證赴澳,當中不少都無法找到工作。沒有本土背景的女性,其失業率更是當地女性的兩倍,當局表示會根據報告內容,研究如何協助移民女性就業。

澳洲悉尼先驅晨報

子爵府

回覆:utshoward 的帖子

精通三種語言
但要報讀英文
咁即係唔精通英文

子爵府

如果佢精通既係 法文/德文/意大利文 etc
應該考慮移民歐洲

子爵府

呢份報告唔可信!

「香港女移民精通三種語言、擁美國大學學位、從事銀行、金融及IT行業多年」

移民後要報讀英文
但可以喺美國讀完大學學位?
張學曆買返唻?
或係美國可以唔用英文讀書?

大宅

回覆:精通三種語言,也難找工作?

會唔會佢英文口語差?美國學位都可以口語差,好多澳洲學位口語都好差,畢竟考試唔洗考佢講,咁面試就已經可以bye bye,幾多work experience都冇用。或者面試緊張,aussie鍾意social d架嘛,一定有原因嘅。

子爵府

回覆:candyaust 的帖子

美國大學唔需要考英文就可以報讀?

呢到要
- IELTS overall score 6.5 with min of 6.0 in each band
- iBT overall score of 92 with 23 in speaking, 18 in listening, 22 in writing and 17 in reading

大宅

回覆:whoami1977 的帖子

其實澳洲都有其他pathway唔洗另外考英文入大學。我有不少大學同學口語唔會好到面試會被看中。

子爵府

回覆 candyaust 的帖子

Scary, but your may be right.

NSW universities taking students with ATARs as low as 30

大宅

唔知佢咩情況啦,不過既然咁有工作經驗,4年都搵唔到喎

公爵府

美国大学学位可以糸香港讀,唔好被誤導,以为佢去左几年美国,HKMA 成日partner 海外uni (英美澳) 比hk 人讀。

睇佢年紀唔細,如果degree 糸十几年前攞,收生冇咁高要求。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

讀dip 先,再上degree, 基本上唔洗睇英文,我講十几年前。

我認識几个朋友都系咁攞个degree 返黎,佢地d英文真系麻麻地。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

伯爵府

回覆:精通三種語言,也難找工作

香港做銀行,金融,冇可能英文唔得。我以前做過咁多間公司,唔識中都冇問題,但英唔得係返唔到工。

首頁

尾頁

跳至