婦女醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

一年比一年大,好煩,想馬上做手術割佐佢,但係冇買保險排緊政府又唔知等幾耐,好煩,好困擾,每次都要著有領既衫先敢出街!有冇jm好似我咁食中藥得唔得啊?

象牙宮

suki54332 發表於 16-1-29 16:53
一年比一年大,好煩,想馬上做手術割佐佢,但係冇買保險排緊政府又唔知等幾耐,好煩,好困擾,每次都要著有 ...

快看醫生。
政府是根據病人的風險級來安排日期。

我沒大頸肿大, 檢血甲狀腺 有問題, 二. 三个月就 scan. 二.三个就安排抽細胞。

昨日抽針3th

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:333s 的帖子

私家同政府都睇過,宜家排緊政府做手術,keep住每年復診一次宜家,但係政府醫生佢話俾唔到個手術期我,佢都唔知要幾耐,只係幫我排緊係條line到,宜家唯有無止境咁等

大宅

引用:私家同政府都睇過,宜家排緊政府做手術,ke

原帖由 suki54332 於 16-01-29 發表
私家同政府都睇過,宜家排緊政府做手術,keep住每年復診一次宜家,但係政府醫生佢話俾唔到個手術期我,佢都 ...
我都好似你咁。不過,排左半年就可以做全割甲狀腺手術。

大宅

引用:Quote:原帖由 suki54332 於 16-01-29 發表

原帖由 亞古豬媽 於 16-01-30 發表
我都好似你咁。不過,排左半年就可以做全割甲狀腺手術。
可以咁快既你?我個係囊性物體黎架,入面有d好“傑”既血濃漿,我都想快d做,但唔到我話事醫生講明起碼兩年,點解我咁耐

禁止訪問

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆:困擾多年既甲狀腺結節,有圖

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆:困擾多年既甲狀腺結節,有圖

嘩!樓主望落好腫賬呀!我之前都有兩粒結節,大得好快,過落好似男人咁有\'喉核\',不過無你咁腫咁大,我上年喺私家做咗手術喇!
希望你快d 可以排到政府做手術啦!

大宅

suki54332 發表於 16-1-31 00:57
可以咁快既你?我個係囊性物體黎架,入面有d好“傑”既血濃漿,我都想快d做,但唔到我話事醫生講明起 ...

1512月尾剛剛做了半切除,我粒瘤成5cm,但系你粒瘤望落去仲大過我好多!你平時有無覺得飲水吞野會容易嗆,呼吸有無覺得有野阻住甘?我5cm,已經好唔舒服,氣管都俾個瘤push到歪到另外一邊!所以我發現一年就去穩私家醫生割咗啦!當了咗一樁心事!樓主你有無驗血?有無做針刺檢查系良性定惡性?

大宅

suki54332 發表於 16-1-29 20:46
私家同政府都睇過,宜家排緊政府做手術,keep住每年復診一次宜家,但係政府醫生佢話俾唔到個手術期我,佢都 ...

私家都有便有貴,樓主你afford到幾多錢?如果半切除私家大概8-10萬(全部費用)

大宅

引用:Quote:suki54332 發表於 16-1-31 00:57 可

原帖由 abigailhk 於 16-02-01 發表
我15年12月尾剛剛做了半切除,我粒瘤成5cm,但系你粒瘤望落去仲大過我好多!你平時有無覺得飲水吞野會容易 ...
有做抽針,抽血啊,都正常,不過我個唔係瘤,係囊性液體既結節,成日都覺得個喉嚨有野頂住,

大宅

引用:Quote:原帖由+abigailhk+於+16-02-01+發表

原帖由 suki54332 於 16-02-01 發表
有做抽針,抽血啊,都正常,不過我個唔係瘤,係囊性液體既結節,成日都覺得個喉嚨有野頂住,

...
液體都可以咁大?!

大宅

引用:Quote:原帖由+abigailhk+於+16-02-01+發表

...
我粒係實心

大宅

引用:Quote:原帖由 suki54332 於 16-02-01 發表

原帖由 abigailhk 於 16-02-01 發表
液體都可以咁大?!
係啊,裡面係d好“傑”既血漿,開頭好細粒,大概兩年幾粒野有,變到宜家咁大粒

大宅

係啊,裡面係d好“傑”既血漿,開頭好細粒,大概兩年幾粒野有,變到宜家咁大粒

...
咁抽針應該唔得!快d割咗距

大宅

回覆 suki54332 的帖子

你好呀!我同你一樣又係有粒野,膠囊性血腫,又係2年幾。初時都有你咁大4點幾cm,之後每半年keep住抽血漿,等佢細返d,但期間又會慢慢脹大,依家keep住食中藥都超過半年,感覺到係有改善體質,現在都係比時間睇中醫調理同等待成效。加油呀!我之前都有考慮過做手術,但唔知有咩後遺症出現,畢竟個個人體質都不同,又唔知半切後又會唔會生番係另一邊,所以我都依家都仲考慮緊。

大宅

引用:回覆 suki54332 的帖子你好呀!我同你一樣

原帖由 ericalsp 於 16-02-03 發表
回覆 suki54332 的帖子

你好呀!我同你一樣又係有粒野,膠囊性血腫,又係2年幾。初時都有你咁大4點幾cm,之 ...
係啊,同你一樣,我都有keep住抽血漿每年,但係冇用,好快又大快,唯一既解決就係做手術,你長期咁食中藥,不如考慮下做手術,起碼唔使成日擔心佢會係咁大

男爵府

嘩, 點解會咁架, 好驚驚呀

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

cy13 發表於 16-6-11 17:17
請問你系邊度做?幾錢?

我揾鄺美玲醫生,喺寶血醫院做,價錢我唔太記得,因為有公司埋單,如果我無記錯好似5萬幾!但我個價不能作準,因為鄺醫生係我公司panel doctor ,個價應該打咗折!鄺醫生喺甲狀腺呢科好出名架!你可以比佢睇吓,問吓意見

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至