自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我想問如果放左10個星期產假,咁公司出雙糧、花紅時係咪按比例計要扣返呢10個星期錢?

水晶宮

PUSH

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我想問如果放左10個星期產假,咁公司出雙糧

原帖由 不明白 於 16-02-01 發表
我想問如果放左10個星期產假,咁公司出雙糧、花紅時係咪按比例計要扣返呢10個星期錢?

...
雙糧未必,bonus其實冇standard

珍珠宮

2024年龍年勳章

不明白 發表於 16-2-1 11:11

...
如果僱傭合約訂明有年終雙糧而你已做滿一個年度, 唔會扣起您10星期產假來計. 因為產假係合法有薪假期, 等同休息日/年假一樣.

至於花紅, 如果無訂明, 多數由公司自行決定比唔比.

子爵府

回覆:BK2002 的帖子

計糧個同事話放產假係等於無返工,就算其他同事如果一個月無返工都係咁計,但我話放產假都唔自係無返工,佢話佢不嬲咁計
我已做左年幾兩年

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:計糧個同事話放產假係等於無返工,就算其他

原帖由 不明白 於 16-02-01 發表
計糧個同事話放產假係等於無返工,就算其他同事如果一個月無返工都係咁計,但我話放產假都唔自係無返工,佢 ...
咁直接自己打去勞工處問啦,再叫個同事打去勞工處自己問一次

la_source    發表於 16-2-1 12:24

珍珠宮

2024年龍年勳章

不明白 發表於 16-2-1 11:50
計糧個同事話放產假係等於無返工,就算其他同事如果一個月無返工都係咁計,但我話放產假都唔自係無返工,佢 ...
咁你放產假公司都有出糧呀?! 你公司會計一直係咁計唔代表一定係合法喎, 你可以打去勞工署問清楚.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

照計佢要出俾你BOR, 你問下勞工處, HR 講既野未必岩

wcpcelia    發表於 16-2-1 14:50

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:請問做HR 嘅JM有關雙糧花紅問題

如果合約寫明有年終雙糧,公司一定要比。但至於花紅呢啲係公司決定,佢唔比都無計。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

幫你CHECK 左

年終酬金的款額
•僱傭合約內雙方指定的款額。
•如果沒有指定,則爲年終酬金的「到期支付日」前12個月內僱員
所賺取的每月平均工資。如僱員的受僱期不足12個月,則以該段
較短期間計算。

注意:在計算每月平均工資時,僱主須剔除
(i)未有付給僱員工資或全部工資的期間,包括休息日、法定假日、年假、病假、產假、
侍產假、工傷病假或在其同意下放取的假期,以及沒有向僱員提供工作的任何正常工作
日;連同
(ii)就該期間已支付的款項。(詳情見附錄一)

子爵府

我講左,佢話問下老闆先

大宅

BK Milk勳章

如果合約寫明有雙糧,僱主必須支付!(包括產假期內,可以按比例4/5支付)
你自己打去勞工署問清楚d!
不要信曬會計/人事部!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+不明白+於+16-02-01+發表計糧

原帖由 wy_yen 於 16-02-01 發表
咁直接自己打去勞工處問啦,再叫個同事打去勞工處自己問一次
唔好打去問,電話講佢哋可能亂答,email 去問。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你係合約有雙糧?
定花紅?花紅點出公司話事

活在當下,愛得及時

首頁

尾頁

跳至