自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:老師唔係應以身作則咩?

原帖由 cool2000hk 於 16-02-03 發表
老師唔係應以身作則咩?
小學雞不得談戀愛,老師反而可以結婚生小孩,順便投訴埋呢様

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實好簡單,打厚D底就可以啦!!!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

香港天氣變幻莫測, 學校可以彈性少少, 不過學生都唔好搞到不倫不類。
深藍色校褸唔夠暖, 著羽絨都應該淨色深藍色羽絨, 唔係會好唔整齊。
我女間學校會無換季規定。
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

9594 發表於 16-2-3 01:11
校褸入面唔比著,我都親身經歷過,
真係都幾嬲,我又無除校褸 , 衫腳又無走出黎,唔係撩開我件校褸黎睇, ...
HI~你記得我嗎?我係其他POST見過你E段經歷,E+先知原來果個老師係特登了開你黎睇,咁果位老師都幾無聊下BOR

回正題,樓主意思係咪想講,學生著校服,老師都要著師服?

珍珠宮

回覆:點解老師着羽絨,學生校不褸裏面着羽絨背心都唔得

整齊校服要求要嚴緊,係訓練學生服從同紀律(呢兩方面香港學生們真係差d). , 意義大於一切。

以前大地牌校褸咪仲雞!著多件羊毛底衫咪ok囉!唔見得非著羽絨不可。

至於仲要同老師比?。。。。家長咁諗野,難怪而家d小朋友咁難教

水晶宮

anyway, stupid system !

伯爵府

見到好多jm都覺得學校同老師無咩唔啱,校規係要嚴守。

我個人覺得,校規係人定,呢D咁無聊,凍都唔比著多件衫,又唔係不倫不類的衫,都要懶嚴格咁執行,根本就係本末到置。學校set 校規係要教學生守規矩,但都要睇吓特殊情況,呢個世界唔係只得規矩嘅,仲有人情味,現實中法律都不外乎人情啦!

規矩係死嘅,人係生嘅,呢D咁嘅老師同學校,只係利用權威去做D無聊不通情達理的事。

樓主唔係想表達學生做咩老師都要一視同仁。我估樓主係想講︰阿老師,你唔感覺好凍都唔會著羽絨啦,你自己都覺得凍,但又唔體諒小朋友都會覺得凍,完全無同理心,咁都唔係為人師表應有的所為啦!

如果件背心或用來保暖的衫,可以睇得出家長都用晒心思去協調成套校服,例如配晒顏色,款色唔係不倫不類,正正經經的話,我唔明點解唔可以酌情?老師走去捉呢D小事,根本就係好無聊!

家龍mA    發表於 16-2-3 18:40
hellomamiii    發表於 16-2-3 16:52
天佑我們    發表於 16-2-3 14:23
blee427    發表於 16-2-3 11:34
joew_525    發表於 16-2-3 11:20

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

我以前中學好有人性, 14度或寒冷天氣警告下就可以著自已既保暖褸, 女仔可以著牛仔褲, 從來都冇人嘈過呢條校規
係估唔到依家仲有D一成不變既學校姐.

珍珠宮

blee427 發表於 16-2-3 10:15
回覆 小歪仔 的帖子

每個人體質不同, 我女有氣管敏感, 鼻敏感.又特別怕凍.
如果校規真係有問題, 應該搵埋其他家長一齊向學校反映ma.

侯爵府

回覆:點解老師着羽絨,學生校不褸裏面着羽絨背心都唔得

係好唔公道,同唔合理

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主, 我明白你意思.

上星期尾已回暖, (學校之前講明TV報12度以下可以著羽絨, PE衫),
我地係新界西居民, 大女話, 那天有位著住羽絨的老師問學生點解著羽絨.
不過就無記名.

上星期都好凍, 自己都著住羽絨竟然問同學點解著,
唔可以體諒下咩.

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我女讀津小校, 雖然話有指引幾多度先可以著其他保護褸,不過都唔會執行得好嚴, 仲買左3x部暖氣係課室... 呀女話好暖 ... 算係咁

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:cool2000hk 的帖子

其實學校或校服供應商都可考慮,
校褸改良版,好似d運動褸咁,
有2件套裝,外面是風褸,內膽是羽絨,可加可減,
那又統一又保暖又少爭議,

男爵府

2024勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

引用:老師唔係應以身作則咩

原帖由 cool2000hk 於 16-02-03 發表
老師唔係應以身作則咩?
老師有豁免權,否則老師咪要著校服

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:樓主意思係,我冇得著,你都冇得著,大家一

原帖由 sako 於 16-02-03 發表
樓主意思係,我冇得著,你都冇得著,大家一齊凍囉
魚蛋論

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:校褸入面唔比著,我都親身經歷過,真係都幾

原帖由 9594 於 16-02-03 發表
校褸入面唔比著,我都親身經歷過,
真係都幾嬲,我又無除校褸 , 衫腳又無走出黎,唔係撩開我件校褸黎睇, ...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

係香港讀書係咁㗎!
我由小學到中學,校規也是對穿著校服的式樣是非常統一,

學校執行也非常嚴。

係香港長大的人,也應該清楚㗎。

子爵府

2024年龍年勳章

werty 發表於 16-2-3 07:30
同二十年前比嚴左?

定係同二十年前比家長怪獸左?
同其他學校比,好多學校低過10度甚至12、13度已經可以著其他褸。

公爵府

引用:家長灌輸比小朋友校規可以去挑戰,老師得點

原帖由 廷廷媽 於 16-02-03 發表
家長灌輸比小朋友校規可以去挑戰,老師得點解學生唔得?我有人生自由,長大左可以挑戰法律,點解警察上得山 ...

首頁
45678...11

尾頁

跳至