在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

25個月大.仲未識得講說話

我個囝囝已經25個月大.但仲未識得講說話,我好擔心呀!而且仍然用緊尿片.請問有冇媽咪知道點樣可以令佢講嘢呀!唔該 :mrgreen:

複式洋房

Re: 25個月大.仲未識得講說話

smartlinus ,

你bb 唔識講野 ? 1) 係唔出聲? 2)定係未識講一句完正句子呀?我bb都係26個月大, 佢都係未識講一句完正句子o家! 但就一日到黑支支jar jar, 清楚的只識: 爸爸,媽咪,家姐.
我就比多兒歌比佢聽囉, 成日對佢講野,唱歌.

複式洋房

我囝囝從未講過一聲爸爸或者媽咪.只係有一d完全冇意思嘅聲音.所以我真係好驚呀 :cry:

大宅

smartlinus,
我睇過一本叫Baby Talk嘅book,內容介紹一套develop嬰孩語言嘅方法.我由BB 13mth開始跟住d大方向同BB玩(因我認同內容).現在20mth他已開始講3-word sentence.不過我唔知同我跟住做有無關,因我BB 10mth未到已開始言語express himself.
本book中央library有.對唔住我一時中文,一時英文.因我只學左中文打字一陣子.

複式洋房

唔該哂你呀!可惜我住得遠,而且要照顧bb(冇人肯幫我,因為囝囝太頑皮),所以去唔到中央圖書館.不過,好感謝你.

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁大個都唔講爸爸,媽媽??你有冇問過健康院姑娘呀??
如果咁大個都唔講爸爸媽媽好似遲左D喎!!
我個女兩歲前都唔肯講野架,不過都會叫我地,但就唔會講
一句完整既說話,同埋要你囉野,俾佢,你要佢講,佢寧願唔要個樣野!!
你不如問下健康院啦!!因為好多小朋友,咩都唔講,但都會叫爸爸,媽媽,或者係哥哥姐姐!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

咁不如你pm個電話no.比我我同你口頭講你聼.你bb聼指令有無問題?

大宅

smartlinus,

你帶囝囝返幼兒班啦. 我18個月已經帶nicole返日制playgroup及幼兒班. nicole都要25個月先開始講d我地聽得明既野.

還有, 如果你有英語工人, 你自己卻用中文. bb通常都會遲講野. 因為佢地英語同中文兩邊都未夠vocabularies. 那麼, 你或者要犧牲兩語溝通(包括vcd), 只谷一種.
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

複式洋房

對唔住!我係新會員有d操作唔適用.我唔明pm係點解.用電話傾怕唔怕阻礙你呢?多謝你的體貼同關心!因為我好唔開心,好驚自己個小朋友有問題...... :cry:

複式洋房

其實bb18個月大時曾經返過1堂playgroup,點知喊得好厲害,夜晚發惡夢.仲病左一個星期有多,成個瘦哂!我同老公咪唔敢再返囉.bb係我自己照顧,但平時多數睇英文電視同VCD.8月初,bb會返幼兒班.我好擔心.唔知佢會點?!

大宅

只要bb明白妳的話, 理解能力正常, 可以溝通就没問題. 我仔仔24個月才開始說單字如(ba, da, ga), 一個音代表很多不同的字. 但30個月就突然說句子. 最重要是不放棄, 不停地和他說話.

別墅

26個月唔識講野,可能性有兩個,
一,你大肚時有否撞囍事,若果有,通常3years old,就會識講野,唔係個個都會咁,睇下有無撞正bb的時辰.
二,有可能係自閉症.

家長保持冷靜,先帶bb去看Doctor.
Our Baby is 2 years old

複式洋房

撞囍??點解呀??我未知自己有bb嘅時候,曾經出席過滿月酒同婚禮.咁算唔算呀?其實我有懷疑bb係自閉症,不過,我唔敢諗呀! :cry:

伯爵府

smartlinus
有時要面對現實,你可以帶bb去健康院,等佢地平詁一次,再紙你去做一個詳細的test。早知早對正下藥。記著有很多聰明的人都有自閉症的,不是世界未日。

大宅

smartlinus,
如果妳懷疑bb係自閉症, 就快d帶佢去母嬰健康院check下啦. 我個仔當年雖然唔識講話, 但溝通完全無問題.

民房

小兒未足一歲已識講

男爵府

首先.........我覺得唔好走去諗埋啲迷信嘢,唔等洗!

其實你目前應該做的就係帶個仔去健康院囉!但都唔洗太擔心,因一般幼兒園啲導師都受訓,佢哋通常觀察小朋友比起幼稚園老師更細心!所以一返學,好多嘢都會出晒來.老師會睇到話你知啦!
同埋其實一般兩歲半至三歲先開始講嘢的大有人在,所以不用太擔心!
好似我大仔咁,都係要到成兩歲先開始講嘢,一講就講不停,進步神速!
個個小朋友唔同,唔可以比較的.
我細仔未夠兩歲歌都識唱幾首啦!兩兄弟都差咁遠囉!

唔洗太擔心的,順其自然啦!急唔來!
去健康院聽吓啲專業意見先,跟住返幼兒園對佢都係一個好大幫助架!

複式洋房

我其實好怕同bb去健康院驗查,如果bb真係有事咁點算好?!我做全職媽咪,但係完全失敗,攪到個仔戒唔到片,又唔識講嘢,做家務亦唔稱職....... :cry:

大宅

smartlinus:

你唔好怪責自己啦!!
我個仔仲有十日就二歲喇,佢都係唔肯講野,我都唔知佢唔肯講定係唔識講.
佢15個月大去健康院果次,姑娘/醫生話佢講野比一般小朋友慢,佢說話及認知既程度只有一歲,叫我多d同佢講野,3個月後再返去覆診(我都係全職揍佢,我日日咁多時間對住佢點會唔同講野),到軒軒20個月返去覆診,姑娘/醫生話佢無乜進步,程度都係得大約歲半,之後轉介軒軒去"兒童體能智力測驗中心"見醫生(醫生未見,只係見左姑娘),姑娘初步評估左軒軒唔係自閉既,只消係唔肯講,之後又上左2堂教我地點同小朋友溝通既講座囉.
我覺得你唔好咁膽心,快d去健康院傾傾睇睇佢地有咩意見比你.

至於介片方面,我個仔連鴨仔都唔肯坐,除佢條片同佢去尿尿佢即走,我都無晒計,迫又迫唔到,所以我都打算過多一排再介/再試.
唔好心急,唔好放棄,唔好怪責自己,
努力,努力! :wink:

複式洋房

smartlinus 寫道:
我其實好怕同bb去健康院驗查,如果bb真係有事咁點算好?!我做全職媽咪,但係完全失敗,攪到個仔戒唔到片,又唔識講嘢,做家務亦唔稱職....... :cry:

smarthlinus,
唔駛咁灰既 , 個個bb進度都唔同, bb仲細, 好多野而家先開始, 比心機啦 , 我bb囡都係26個月, 佢都係啱啱識叫"屙尿尿", 唔係次次都ok, 有時仲屙左先出聲.

唔好以為佢識講好野呀, 佢只係識 "媽咪,爸爸,家姐,得唔要定"ga jar. 加油呀!

首頁

尾頁

跳至