自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:Mrs周 的帖子

咁點好返,食咩藥

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

男爵府

回覆:請問手足口病使唔使入院

我囡有入醫院,因為高燒唔退,完全唔食野,凍野都唔食,水、奶都唔飲,醫生驚佢脫水

男爵府

睇咗醫生先,通常唔使入院,不過會傳染,唔好去公衆地方,係屋企都用公筷

大宅

我岩岩先好翻。我日日都飲凉d既湯水吽凉自己會快d好翻。而且如果食唔到野飲湯個類容易入口好多。感覺上有翻d營養。
我飲青紅蘿蔔豬骨湯。芫茜皮蛋魚片湯。腐竹薏米糖水又買下凉茶飲。喉嚨三日就無痛喇。另外e生開左d喉糖俾我我諗都有小小幫助既。希望幫到你。

大宅

我個囡1歲果陣都試過,佢成口飛滋噤,奶唔飲,飯唔食,水用飲管飲到少少,佢平時好少喊架,但果次就喊足兩日,佢唔係好食嘢嘅頭一日,比雪糕佢都唔食,但我地無迫佢食嘢,到下午,佢食左退燒藥大概15分鐘到,佢話要食包包,知佢應該好餓,我地就比白面包佢食,將d面包剪開細細粒,佢又食到少少,見佢慢慢食到,我又餵吓粥仔,都食到半碗,又用針筒比水佢飲,要少少少少噤比,同唔好迫佢。
我同老公睇到嘅情況發現,佢食果隻退燒藥係有止痛成份,就係因為噤,食左藥個半個鍾,口仔無噤痛,佢就想食嘢。
我地就每次等佢食左藥後嘅15分鐘到比嘢佢食,又work喎,我地同佢講,口口同喉嚨無噤痛就慢慢食d嘢飲d水喇。幸好,我地就足住呢個時間比嘢佢食。
我地都問過醫生,佢無燒,可唔可以食退燒藥嚟做止痛,醫生話,佢其實都係止痛藥,無問題。
當時,我個囡同佢2歲嘅表姐同時中左手足口,我地教佢把握退燒藥後嘅15到30分鐘去比佢食同飲,佢又ok喎!
所以,你可以都試吓,希望帮到你小朋友。

男爵府

回覆:Appleyee0890 的帖子

想問係咪健康院平時燈色果支退燒藥
退正燒係咪唔會返發燒? thx

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔駛

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我煲咗粥,好幸苦先食到,有飲凍奶,水都有飲,但都係痛到佢死死吓!
今朝再去睇多次醫生,好強調話無燒,唔好食退燒藥!
明天要再睇!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

引用:我煲咗粥,好幸苦先食到,有飲凍奶,水都有

原帖由 yingwong 於 16-02-05 發表
我煲咗粥,好幸苦先食到,有飲凍奶,水都有飲,但都係痛到佢死死吓!
今朝再去睇多次醫生,好強調話無燒, ...
其實真係無咩藥食架,
我女12月中左,燒2日就出紅點,1星期到就會退,到而家仲甩埋甲,好恐怖咁

公爵府

好媽媽勳章

我仔1月22發現手足口,但到今日腳仍有水泡 唔痛唔痕,夠竟好返未,篤穿水泡得唔得

男爵府

多謝各位,今日都好得七七八八,可以食返嘢!湯水真係好緊要,真係感覺會快好! 但瘦咗好多,成個星期無食物落肚~

琥珀宮

手口足病係冇藥醫,靠自己抵抗力痊癒,入醫院仲多菌,舊年我家

3件都染上,只睇門疹醫生。

男爵府

回覆:SandyKL 的帖子

我女係成個口都係,條舌腫脹到嚇死人,好似含晒龍咁,飲一滴水都痛到死死吓,好慘!

男爵府

引用:有發燒,喉嚨含龍,手腳無

原帖由 yingwong 於 16-02-04 發表
有發燒,喉嚨含龍,手腳無
早2年同8個月大既仔仔一齊中左,成個星期上上落落燒,最高41c,係屋企行出門口睇醫生都無力,暈,call白車要入院隔離。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我上兩個星期又係,燒完一晚喉嚨腫哂,第二

原帖由 Ming_shirley 於 16-02-04 發表
我上兩個星期又係,燒完一晚喉嚨腫哂,第二日開始成個喉嚨都係飛滋,病癥勁似手足口,但手腳完全無紅點

都 ...
我試過嚴既病徵,痛到癲

睇左一次門診,當晚入院睇私家急症

第二日入埋仁安

太辛苦啦,跟住入左院,仁安耳鼻喉科幫我照喉嚨...過百粒飛滋

醫生安排我一返房就打止痛藥比我

半小時內即刻唔痛

仲可以叫牛扒同凍檸茶飲

D藥大約12小時就散,又開始痛返我又叫佢再打多支

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女7歲,2月3號發燒,最高103.x度
佢淨係話耳仔痛
去睇西醫話流感病毒入耳,所以耳痛
照過個口腫晒同好多飛滋
我有懷疑過係咪手足口病,但佢只有手指有一兩粒水泡,而醫生又冇話係手足口
食左成個星期藥,又吸粉又打針
之後到個仔發燒,又唔肯食飯
因為佢唔識講野,所以我地唔知佢有咩唔舒服
後來過左4,5日,我發覺個仔手腳有紅點,一兩粒水泡
手腳指頭有好似乾左既水泡,而家姐都有
先發覺佢地係手足口病,再去睇急症話已經好返

我地1月31日帶過個女去沙田冒險樂園玩波波池,懷疑係嗰時感染返黎,因為從來唔見佢地清潔時間有清潔過任何野

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

都唔洗..成2星期冇返學

個口好痛.又食唔到野

大宅

回覆:dleelm 的帖子

請問可以介紹你個女的中醫,thanks

子爵府

回覆 rydia 的帖子

在TK0區寶林商埸,春生厚,個中醫只睇上午時段。

公爵府

no

首頁

尾頁

跳至