自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

完全新手,想買來自學,另外買咗之後要如何保養呢? 請各位有經驗既jm解答

複式洋房

很久没有接觸樂器,只能以靠印象…………

當買二手電子產品來説:
1.仲有没有保養?如果没有,代理之維修費如何?有没有得試機,運送安排。
(連架一體的會很重,你一個搬不了。連架一大座那種會較手提式好,亦較貴)
2.不建議買太舊型號,始終係電子產品。

以琴來説:
3.鍵數量多較好,最好與真琴一樣,避免高(音階)不成,低(音階)不就。
4.鍵亦要與真琴一樣,按下去之重量及回彈感一樣,並可以同時發聲,還要有脚踏。
5.對數碼鋼琴而言,多花臣並不重要,你要的是數碼鋼琴,琴聲及彈奏感覺才是最重要,你要的不是電子琴。
6.可以接駁耳筒(通常應該可以的),夜晚亦可以享受彈琴。
7.我覺得質素會較佳的牌子:KORG, ROLAND。音樂表演常用。

保養:
普遍電子產品,家庭電器保養方法,用時才接上電源(或長時間不用時拔掉電源插頭,可參考機電工程署網頁),不要沾水,完。

講咩都假,去琴行試彈及聽聲,望一望市面現售實物。

大宅

回覆:caca0921 的帖子

我買左Roland , $25xxx 度😊
我覺得touching 可以接受(我彈左20幾年鋼琴)
數碼琴唔洗點保養啦,用電,唔會走音。
而家晚晚都可以彈到好夜~(佢送埋headset)
希望幫到你~

大宅

引用:很久没有接觸樂器,只能以靠印象…………當

原帖由 moneyseeker 於 16-02-06 發表

好欣賞你咁有心好詳細回覆樓主

男爵府

熱血勳章

引用:很久没有接觸樂器,只能以靠印象…………當

原帖由 moneyseeker 於 16-02-06 發表

謝謝妳的解答,真的很受用

男爵府

熱血勳章

引用:我買左Roland , $25xxx 度&

原帖由 tantanania 於 16-02-06 發表
我買左Roland , $25xxx 度😊
我覺得touching 可以接受(我彈左20幾年鋼琴)
數碼琴唔洗點保養啦,用 ...
謝謝妳,就係貪佢唔會嘈到人

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

引用:完全新手,想買來自學,另外買咗之後要如何

原帖由 caca0921 於 16-02-06 發表
完全新手,想買來自學,另外買咗之後要如何保養呢? 請各位有經驗既jm解答

...
請問你去邊度買?上網?我有個Yamaha 數碼琴,我當年買時係全新,近年非常少彈,所以好新淨,我都想睇下有冇琴行收?

男爵府

熱血勳章

引用:Quote:原帖由 caca0921 於 16-02-06 發表完

原帖由 popocat 於 16-02-06 發表
請問你去邊度買?上網?我有個Yamaha 數碼琴,我當年買時係全新,近年非常少彈,所以好新淨,我都想睇下有 ...
其實fb有group可以放

popocat    發表於 16-2-6 15:38

水晶宮

引用:Quote:原帖由+popocat+於+16-02-06+發表請

原帖由 caca0921 於 16-02-06 發表
其實fb有group可以放
請問search 乜呢?

水晶宮

回覆:想買二手數碼鋼琴,請問有咩要注意

千祈咪買

1.同真鋼琴手感唔到, 一考琴彈/比賽三角琴死得

2. 數碼鋼琴好易壞, 你仲買二手

複式洋房

淘毒 發表於 16-2-6 11:43
好欣賞你咁有心好詳細回覆樓主
thx,盡量啦,其實都幫唔到幾多。

男爵府

魅力王子 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

引用:千祈咪買1.同真鋼琴手感唔到, 一考琴彈/比

原帖由 miffyumiffy 於 16-02-06 發表
千祈咪買

都不想買數碼,但奈何家住殘樓,lift細,樓梯短,根本容納不了真鋼琴

禁止訪問

回覆:想買二手數碼鋼琴,請問有咩要注意

大宅

引用:Quote:原帖由 caca0921 於 16-02-06 發表完

原帖由 popocat 於 16-02-06 發表
請問你去邊度買?上網?我有個Yamaha 數碼琴,我當年買時係全新,近年非常少彈,所以好新淨,我都想睇下有 ...
請問你放琴嗎?我有興趣呀

水晶宮

引用:Quote:原帖由+popocat+於+16-02-06+發表請

原帖由 janis831 於 16-03-12 發表
請問你放琴嗎?我有興趣呀
唔放住,留俾細仔學

伯爵府

千祈咪買

1. 未必。
我個細路用數碼琴一直用到考埋6級試(拎 Merit)考完6級先換真琴。
年年都有玩校際都係拎merit.

SiuBBee    發表於 16-3-21 14:08

伯爵府

千祈咪買

2. 個數瑪琴係由我用開。都用左十年, 係要換琴先割愛送咗個琴比人。

大宅

回覆 Bloomberg 的帖子

想問係咩牌子 & 型號? THANKS~

男爵府

miffyumiffy 發表於 16-2-6 17:38
千祈咪買

其實真琴個touch 差別真係可以好大,有d琴鍵好鬆,有d好實,所以比賽,考試都好難同自己練開既真琴作準。我屋企有部yamaha clavinova, 我個女冇彈過真琴校際都拿了第二名。以前話數碼琴鍵會輕d,其實而家數碼鋼琴嘅touch 同真琴既touch 已經好相似。

不過數碼琴維修真係貴,而且耐!我部數碼琴壞咗,5年琴,壞左塊板,要等一個月同4500元!

除非平好多,如果唔係壞左維修費都好

首頁

尾頁

跳至