自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

公爵府

docomo 發表於 16-2-6 16:56
搭單問多樣:如果清白,點解被告要著草?

但真係有人因為被冤枉而逃亡的。最後,得還以清白,因為台灣有冤獄平反協會。
公民之聲:用逃亡證明自己清白(陳龍綺)
http://www.appledaily.com.tw/appledaily/article/headline/20140728/35985574/..

佢唔係100%清白
because you only see what you want to see
事實往往是殘酷的
它不會總是按照你所希望的方式發展

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 momoakira 於 16-02-06 發表

原帖由 moniko 於 16-02-06 發表
你知唔知佢前工人, 話佢兩年無出過糧, 而家屈佢出返兩年糧俾佢。 但佢之前係正常完約的。 你信, 無錢收 ...
所以出糧一定唔可以比現金

比票 入 銀行

有晒出糧記錄

保障大家

有晒銀行記錄最穩陣

公爵府

Erwiana 說遭受到禁錮
成個門口自出自入 佢話唔識開門。

Erwiana受虐前自拍, 懂得用智能手機, 但不懂開門

Erwiana在2009已經開FACEBOOK
不懂開門

because you only see what you want to see
事實往往是殘酷的

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+豬吉+於+16-02-06+發表點出po

原帖由 vv518vv 於 16-02-06 發表
你睇睇今日毒果未,工人屈顧主唔係無架,佢夠膽死自己吉自己大脾屈顧主,人哋用十幾萬打官司,好彩人家有cc ...
呢個世界乜人都有,工人同僱主都可以好恐怖!

但羅呢單case,工人唔知有無其他問題,但就肯定係個僱主好恐怖,打人既僱主,無論是否打得嚴重,根本就好恐怖,憑什麼去打人?

男爵府

brainmum 發表於 16-2-6 17:20
我不是當事人,清白與否我不知道也無資格講。
我只是說台灣案中的那個個案而言。

別墅

引用:呢單野係惡鬥惡。非善遇上大茶飯。就係咁比

原帖由 rean_chau 於 16-02-06 發表
呢單野係惡鬥惡。非善遇上大茶飯。就係咁比人煮左黎食。

公爵府

momoakira 發表於 16-2-6 17:24
所以出糧一定唔可以比現金

比票 入 銀行

有晒出糧記錄

保障大家

有晒銀行記錄最穩陣

RIGHT,
先保護自己,
我以前公司見過
3個都係香港人, 一唔做就屈公司賠錢
1) 出糧出票入銀行 , 離職後說人工不是這樣少, 佢搵勞工署告公司比我KO左, 因為之前既幾個月出糧佢同意簽署重係入銀行過數, 我出示 A) 支票COPY, B)佢既簽署糧單 C)銀行過數, 勞工署唔SO佢既申訴
2) 在公司打架, 搵勞工署告公司話無理解僱, 呢單同事出席, 衰左
3) 話超時無補水, 呢個係司機好難攪....

重有對得起自己對得起別人, 別人要屈也理直氣壯!!!
事實往往是殘酷的

公爵府

goodhamster 發表於 16-2-6 17:28
我不是當事人,清白與否我不知道也無資格講。
我只是說台灣案中的那個個案而言。 ...
明白, 大家理性討論
事實往往是殘酷的

公爵府

真的看懂的明白的所寫的情況
非善遇上大茶飯
由此案件中, 可以提醒僱主先要保護自己,
關上門的事無人知.....工人要屈僱主唔係好難

善良的遇上大茶飯更慘
大家吸取教訓
1) 屋企裝 CAM
2) 經常讓外人見到工人, 如管理員, 樓下店舖等等
3) 出糧: 支票/ 過數
事實往往是殘酷的

公爵府

Here’s what Erwiana said:

“My name is Erwiana Sulistyaningsih. I am 23 years old, and come from a poor peasant family of Indonesia and am a former domestic worker from Hong Kong. I did my high school and then wanted to go to the University, but because my family had no money for this I started working as a restaurant service worker in Jakarta. The pay was very low. I still dreamt of going to the University because with a graduation degree it would be easier for me to find a good job. As I really wanted to bring a change in my life, and the pay in Jakarta was not enough I decided to be a migrant worker abroad.

“I chose Hong Kong because it is said to be a safe country and I had heard no news about migrant workers being abused there. So I applied through a private recruitment agency and I stayed in a training centre for 8 months and finally I flew to Hong Kong in 2013. When I arrived in Hong Kong all my papers, such as my passport and employment contract, were taken by my agency and I began working as a domestic help. My employer was very rude, beat me up, would only let me sleep only for 4 hours a day and did not give me sufficient food to eat. I was not allowed to go out or speak with other people or use the telephone. So I decided to run away from her. I called up the agency in Hong Kong for help. But they told me to go back to the employer’s house. 8 months of abuse and torture left my body badly bruised and in pain. So one day she decided to send me back to Indonesia. She brought me to the airport, helped me check-in, and then left. She threatened to kill my family if I ever spoke of my plight to any other person. Abandoned at the airport and unable to walk, I luckily met an Indonesian lady who not only helped me reach home but also took a photograph of my injuries and posted it on her Facebook.

事實往往是殘酷的

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:sharonchung+發表於+16-2-6+14:44+你

原帖由 brainmum 於 16-02-06 發表
唔係要翻案, 佢案件翻案要我揾返個辯方律師?
你既咩理論?唔比post個人觀念?
...
咁點解要討論呢,呢件案件已經被判刑,你信唔過香港法律程序?

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 myaisha0435 於 16-02-06 發

原帖由 木土土 於 16-02-06 發表
法官同陪審員睇到既証據肯定比普通市民更仔細同更多,d人竟然信d報導,就覺得自己非常有智慧地分析比法官同 ...
有時睇到以為係涉事人士化身來回應

大宅

引用:就算打都唔會爛肉咁恐怖掛,但+佢呢個皮膚

原帖由 vv518vv 於 16-02-06 發表
就算打都唔會爛肉咁恐怖掛,但 佢呢個皮膚病可以拎全身爛成咁,聽佢家姐講好似印尼國家先有,我諗香港醫生 ...
我屋企人之前個印傭就係有呢個皮膚病! 當時反覆入院,最後醫生話要折支!

公爵府

sharonchung 發表於 16-2-6 17:59
咁點解要討論呢,呢件案件已經被判刑,你信唔過香港法律程序?

...
到底有沒有睇晒我寫緊D 咩?
事實往往是殘酷的

公爵府

kumasanee 發表於 16-2-6 18:06
我屋企人之前個印傭就係有呢個皮膚病! 當時反覆入院,最後醫生話要折支!

...

OMG, 若是真的, 你要寫多一點...讓大家明白呢個皮膚病
是截肢嗎?
事實往往是殘酷的

大宅

引用:所以大家吸取教訓1)+屋企裝+CAM2)+經常讓外

所以大家吸取教訓
1) 屋企裝 CAM
2) 經常讓外人見到工人, 如管理員
出糧過數,你又岩咼!

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 木土土 於 16-02-06 發表法官

原帖由 Superman-GF 於 16-02-06 發表
非常咁搞笑。仲話自己「分析」BK師奶好like 金田七上身
高登仔分析就有時中啫....

bkc9仔分析.....sorry,真心好似未中過

珍珠宮

畀面勳章

引用:docomo 發表於 16-2-6 16:56 搭單問多樣:如

唔好用台灣比較,因為台灣係好黑暗,

有係冇咩好出奇

黑金政治,有錢係大曬架

公爵府

myaisha0435 發表於 16-2-6 18:22
高登仔分析就有時中啫....

bkc9仔分析.....sorry,真心好似未中過
我都覺得非常咁搞笑。有D人走入來仲話我個POST有寫:自己「分析」,

我寫既係想表達一些請工人既保障僱主既觀念:

所以大家吸取教訓
1) 屋企裝 CAM
2) 經常讓外人見到工人, 如管理員
3) 出糧: 支票/ 過數

到底有沒有睇晒我寫緊D 咩?

大家理性討論

事實往往是殘酷的

大宅

引用:+本帖最後由+brainmum+於+16-2-6+18:18+編

我只係聽我阿媽講...
我外婆個印傭黎左之後常有爛肉問題,半年來多次入院,但都醫唔好,最近醫生建議截支. 原本約左翌日做手術,佢之前果日就辭職返印尼. 跟住有個好心既香港太太(好似係印傭朋友個僱主)帶左佢去針炙,針好左! 個太太仲同佢簽左僱傭合約!

我都覺得eriwana呢件事,僱傭雙方都有問題咁⋯⋯

首頁
34567...8

尾頁

跳至