跳至

首頁

尾頁

別墅

我地既小朋友..已兩歲半...並且邁向3歲..
佢地有d乜野係令到媽媽們爆炸...你地又會
點解決呢??

(1) 成日都係d櫃前面跳跳跳...真係好鬼驚佢
會跌倒..撞到係d角位度..而且..好鬼煩..
(2) 你話佢時..佢仲跟你語氣話你...例如:
同我執番起佢...
(3) 話要玩嗰款玩具...攞左出來結果得個
擺字...擺到成地都係
(4) 當媽媽/爸爸係一件會行會走既玩具...
(5) 玩得興奮時..突然尖叫打人
(6) 成日塞隻手落細妹個口度(佢知道係
錯既..因為我喂左一聲後..佢立即走過來
話sorry媽媽..以後唔放手入細細口度)
(7) 講左sorry之後..就好似無發生過咁..再做
番唔正確既行為
(8) 無得食零食..就係度狂哭
(9) 做緊一樣事時..眼精永遠都係望去另一度地方
例如:刷牙..吐水去洗面盤時..對眼唔係望左去水龍
頭..就係眼左去塊鏡度..一路望一路吐..結果成日吐
出界
(10) 佢講野時..捉住你個頭近距離(差不多鼻碰鼻)
咁講
(11) 專係你講電話時..係咁..媽....你
(12) 去尿尿時..一定大叫:我去尿尿啦..一定要你
應佢..你去廁所啦..佢先至自己去potty仔度...
even..個potty仔就係佢傍邊..

我係全職媽媽..佢就黎煩到我din左啦~~~~
我變左隻會噴火既肥鵝

大宅

好媽媽勳章

我都係全職媽媽.
你的小朋友返學未呀?
講真, 返左學係好好多架.
起碼有幾個小時唔駛對住,

我囡唔算麻煩個隻,
但一定有激氣的時候,
好多時, 我會講:
"如果你XXX, 我講比老師知,
等老師讚下你先."

唔好講:"你仲係咁, 我講比老師知,
老師會話你"

要講正面的. 都幾受用.

大宅

我重淒涼, 對住兩個, 一個激完到第二個, 好似夾定咁, 妳講嗰d都有9成中, 所以到夜晚老公放工番嚟就由佢應付孖b嘅各種要求, 有時老公都頂唔順, 問我孖b日頭係未都係咁, 我話係架, 等你重以為我好得閒無嘢做, 佢即時無聲出.

伯爵府

算啦, 由佢啦.....

我大女今年12歲....早幾年已唔比我拖佢手.....訓就仲可一床訓.

睇開d,珍惜下同小朋友一起成長的苦與樂

星期五是無飯主婦日

別墅

我未比佢返學...就因為我知道往後佢陸陸續續
會有自己既生活圈..所以..我就儘可能都倍埋佢
k1前..如果持續係咁..我頂唔順的話...我諗我都
會比佢插班返n囉~~~

但係..我真係唔想因為咁而要佢提早返學~~

男爵府

我個仔唔係好講野喎,基本上你小朋友既野(關於講野我個仔都無份),不過...睇返你寫個D都唔係大件事(除左第一件,不過你可以買D膠返黎貼住櫃角,咁咪OK羅),輕鬆D啦

複式洋房

個個小朋友都係甘,小朋友活潑係一種好事,唔通想個小朋友好以"舊飯"甘咩。

你所講既野我個女住部都有齊晒!而且學校仲投訴佢蝦小朋友 !

有時用另外一個角度去了解佢地就會無甘激氣。

別墅

我果女都係甘,不過,最近,仲擲野(公仔)落街,有無人可以教我點做.

別墅

其實每個小朋友, 都會發生呢類情形~

試下接受早d 比佢返學啦, 大部份學校, n1 其實唔係著重學習, 而係會教小朋友點樣自理, 守規律, 服從, 同埋引導小朋友將來學習嘅興趣~

你可以選擇返半日班, 只不過係3小時~

有d 例子, 我都係向學校見到老師做而學返黎, 都幾有用架, 例如要小朋友收拾玩具, 最初同佢一齊收拾, 話今次媽咪幫佢一齊收拾啦, 當然可能要用一d 方法引佢, 令佢肯一齊收拾, 但開始左呢個方法就要堅持, 千祈唔好又全部幫佢收拾番~

依家我地d 小朋友, 可以用道理黎教育, 有時真係要重複及重複咁同佢地講, 就算佢好多時做得到, 但有時都會犯下規, 所以我地真係要好有耐性先得~

別墅

完全同意,我個大仔都係俾佢返左n1先學識自律同規矩,好多時小朋友對得大人多左,佢地就會模仿大人既一舉一動,有時自己錯左都可能唔維意,但小朋友呢個年紀係模仿期,佢地就會跟返大人做既野或者講野既語氣等等....所以返學前班都未必係唔好既,況且宜家既n1都唔係著重讀書,當返去玩下幾開心架
原文章由 ritaloklok 於 08-10-12 00:25 發表
其實每個小朋友, 都會發生呢類情形~

試下接受早d 比佢返學啦, 大部份學校, n1 其實唔係著重學習, 而係會教小朋友點樣自理, 守規律, 服從, 同埋引導小朋友將來學習嘅興趣~

你可以選擇返半日班, 只不過係3小時~

有d ...

首頁

尾頁

跳至