時政擂台

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

回覆 miffyumiffy 的帖子

係架啦!文盲學嘅字都成國家文字.仲有咩冇能.中國這麼美的詩詞歌賦都嫌棄!已無話可說!讓一切消失吧!

公爵府

回覆 leng1999 的帖子

但其實落實放棄文言文果班人, 正是你所說的古人, 即是最TOP果班,

佢地因為既得利益而迫人地放棄文言文, 咁樣就只有少數人識文言文, 佢地就可以鑊利

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

禁止訪問

引用:回覆+miffyumiffy+的帖子係架啦!文盲學嘅

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 patpat234 於 16-02-13 發表

原帖由 Kuri 於 16-02-13 發表
話時話,國內其實已有聲音恢復繁體字,我內地嘅朋友亦覺得簡體字其實會引起好多問題……人地就一路反思中, ...
慘得過呢度都有人即刻和應,話學簡體好,可以增加競爭力,但簡體根本就唔需要特登學。

jolo    發表於 16-2-13 12:00
arkan    發表於 16-2-13 10:48
幸福花    發表於 16-2-13 10:35

水晶宮

回覆 Gerard 的帖子

將中國文字變成英文.火星文跟上時進步?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Kuri 於 16-02-13 發表話時話

原帖由 choco_soup 於 16-02-13 發表
慘得過呢度都有人即刻和應,話學簡體好,可以增加競爭力,但簡體根本就唔需要特登學。

...
學無問題, 唔學亦無野

何必無限放大

arkan    發表於 16-2-13 10:48
Gerard    發表於 16-2-13 10:38

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

簡體字係毛澤東為左千千萬萬冇讀過書的農民,低下層的人而發明架,要攪政治文盲唔識字點睇密函,所以改字,而且令睇開繁體字的人都要估係咩意思,共產黨勝利後,就以繁體同簡體分共產黨同國民黨.

所以假民主真共產的國家有華人者都用簡體字,只有台灣同香港仲用緊繁體,而家香港話要改,大家明白未?

毛生唔講政治論,佢係破壞中國文字的刀手,繁體字每個字拆出來都係一個整體意義,有血有肉,簡體字冇形冇意思,浪費左古人心血.

識ABC只係36個字母,韓文,日文都係點點劃劃,只有繁體字,每個字都可以代表你當時心情,思想,請大家多d欣賞繁體字的藝術吧.
<br><br>

禁止訪問

引用:回覆+Gerard+的帖子將中國文字變成英文.火

侯爵府

醒目開學勳章

引用:8啩一問,舊時我們做卷寫籍簡體字當錯字扣

原帖由 KT0603 於 16-02-13 發表
8啩一問,舊時我們做卷寫籍簡體字當錯字扣分論,唔知而家如何評分? 我問我仔( S.2),佢話無人寫簡 ...
我20幾年前讀中中貪快夾雜繁簡體唔扣分,明就得,會考都係某些字我慣寫簡體,门/个/边之類,但我唔知佢有冇扣我分。

伯爵府

回覆:簡體字-教育局澄清咗啦

其實都係學以致用,要用就要學

侯爵府

醒目開學勳章

引用:其實無必要刻意去教簡體,我做咁多年人都無

原帖由 patpat234 於 16-02-13 發表
其實無必要刻意去教簡體,我做咁多年人都無學過簡體,但國内出版嘅書,日韓劇嘅簡體中文字幕都算睇得明。

...
真的冇需要教簡體,要識自己會識

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 patpat234 於 16-02-13 發表

原帖由 Kuri 於 16-02-13 發表
話時話,國內其實已有聲音恢復繁體字,我內地嘅朋友亦覺得簡體字其實會引起好多問題……人地就一路反思中, ...
成日覺得香港跟車太貼。當年簡體字出現,係為左減少文盲。但文盲問題係成套政府教育政策問題,冇學校比班文盲,佢地唔會見到個字就識讀識寫識解。而家反思係好事。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+16-02-13+發表8啩

大宅

引用:Quote:scheong+發表於+16-2-13+07:59+如果

原帖由 lumijuli 於 16-02-13 發表
我都要睇,不過word 一個轉繁轉簡咪得囉,駛乜特別學

另外,佢地的中文文法反而係我們學不來的,每句句字 ...
Yup, 簡體字隻隻都識,係合埋曬一篇文就唔知up乜。因為句法,詞語不同。他們連詞匯都簡化埋。

琥珀宮

引用:+本帖最後由+Chirley+於+16-2-13+08:50+編

原帖由 Chirley 於 16-02-13 發表

唔好怪人敏感, 佢無啦啦出D詻詢文件, D對象只係教師同學校, ...
「教育局補充,提出學生應掌握認讀簡體字能力內容,早於二○○二年已存在於相關課程指引內,強調『認讀簡體字並非今次更新課程領域新添的諮詢項目』。」

簡體問題根本同今次諮詢無關,同咩時間出諮詢有咩關係!

littlesister    發表於 16-2-13 17:26
SillyU    發表於 16-2-13 14:04

伯爵府

引用:Quote:miffyumiffy+發表於+16-2-13+09:23+

原帖由 lumijuli 於 16-02-13 發表
以前AL不是有本必讀書...忘了甚麼名字
他們提出,先將繁變簡,再將簡變符號,學英文,全拼音,這才是進步.. ...
中文拉丁化

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

禁止訪問

引用:回覆 miffyumiffy 的帖子係架啦!文盲學嘅

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

lumijuli 發表於 16-2-13 10:25
以前AL不是有本必讀書...忘了甚麼名字
他們提出,先將繁變簡,再將簡變符號,學英文,全拼音,這才是進步.. ...

呢個係民國時期有些文人的意見,
包括魯迅,佢曾經好極端咁講過「漢字不滅,中國必亡」,難道佢又係唔尊重中國傳統文化?佢文學,書法上造詣,相信無人質疑吧,點解又會咁講呢?
講到尾都係為了國家和人民,當一個地方的人因為複雜艱難的文字,而限制了文化文明的傳播,阻隔了佢地和別人交流溝通,咁幾高貴幾有意義的文字,又有咩實際意義呢?
在傳統和發展之間,最重要是取得平衡,取其精華,去其糟粕。一味講傳統,難道人類一直學甲骨文?
文字從甲骨文到楷書,中間又經歷左幾多的變化和創新呢,又有幾多人認真了結果?
當然魯迅先生一定估唔到如今一切都數碼化,有電腦輸入,有拼音/注音,漢字已經不再是問題。
其實時代巨輪中我地的確放棄左好多野,好可惜,但呢個就係時代的意義,人類就係一代一代咁發展到今日,如果唔求新求變,今日的世界唔會好似現在咁。

littlesister    發表於 16-2-13 17:27
blink_blink    發表於 16-2-13 12:47

男爵府

【教育局「學生要學簡體字」諮詢,2月15日截止】

教育局《更新中國語文教育學習領域課程(小一至中六)》諮詢文件,話要學生學簡體字喎!

2月15日諮詢就截止啦。快D將你嘅意願話畀教育局聽啦!可以寄信、傳真、電郵都得。

寄信:
 香港灣仔皇后大道東 213 號
 胡忠大廈 12 樓 1201 室
 教育局課程發展處
 總課程發展主任 (中國語文教育)
傳真:
 2834-7810 / 2573-5299
電郵:
 [email protected]

教育局諮詢文件:http://goo.gl/WR4uRx
老師填的問卷:http://goo.gl/cgmnZO

為你們子女着想,請表態

諮詢俏俏進行,慌比人知,在網站內不易找得出來,文件亦只輕輕幾句帶過。要廣傳消息,積極回應

水晶宮

我有啲朋友不褸唔認自己係中國人,但呢排突然好關心中國文化會唔會消失
學多樣野冇所謂,星加波人都係學簡體字

littlesister    發表於 16-2-13 17:28
blink_blink    發表於 16-2-13 12:47
cattz288    發表於 16-2-13 11:40

首頁
12345...9

尾頁

跳至