時政擂台

跳至

首頁
45678...9

尾頁

侯爵府

鳥嘴123 發表於 16-2-13 07:09
你都對政府幾有信心喎
咁無信心,send個千篇一律既email咪好多餘
慳水慳力,最方便就連諮詢文件都唔使出,唔使被有心人無限放大
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

男爵府

回覆:簡體字-教育局澄清咗啦

簡體字唔係只得大陸用,新加坡都用緊,點解啲人係咁橫班辦?

男爵府

引用:Quote:鳥嘴123 發表於 16-2-13 07:09 你都

原帖由 HY2007 於 16-02-13 發表
我唔明樓主點解信政府
咁唔信你咪走囉

littlesister    發表於 16-2-13 17:15
Gerard    發表於 16-2-13 14:32
scheong    發表於 16-2-13 14:22
chankawa    發表於 16-2-13 14:16

男爵府

你都幾攪笑,話完人叫人自己問自己?侮辱會員?原來發表同你相反的意思就要被侮辱你所謂既護主? ...
“侮辱”?邊句??
算啦, 要“和而不同”, 談何容易!?

其實我真係睇唔明你最後果句……

禁止訪問

水晶宮

miffyumiffy 發表於 16-2-13 09:06
傳媒將件事醜化, 攻擊政府, 好恐怖

但香港人完全唔睇新聞, 只信網上流言, 更恐怖
唔係話到以後香港讀書要讀簡體字咁簡單, 亦唔係話唔睇新聞咁簡單,
其實之前既普教效果都成疑 (無記錯係文第7頁中都有提及)又想(試?)推呢個簡體字, 多野諗左唔出奇。
無錯佢話早於2002年前已將佢建議入課程, 但去到今時今日, 唔知佢真係想試水溫但D人既反應太大、傳媒又做佢定點, 佢文件內有句『學生在掌握繁體字後,亦應具備認讀簡化字的能力,以擴大學生 的閱讀面,及加強與內地、海外各地的溝通。』其實我都想知政府所指既能力係乜, 如果真係當一個課程咁去讀去考, 認真唔敢認同。
純討論, 大家傾下咋見到已有人因為意見不同有火藥味

幸福花    發表於 16-2-13 15:57

禁止訪問

引用:新聞請輸入搜尋關鍵字簡體代繁體+教局:毫

水晶宮

木土土 發表於 16-2-13 10:45
「教育局補充,提出學生應掌握認讀簡體字能力內容,早於二○○二年已存在於相關課程指引內,強調『認讀簡體 ...
你岩, 只係而家見到政府做既野, 已俾人草木皆兵感覺, 所以咪咁。另個人感覺#106...純討論

公爵府

回覆:簡體字-教育局澄清咗啦

政治不敏感

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

sean60 發表於 16-2-13 13:52
係中國講愛國就等於愛黨,中共為先 人民為後
真正愛國民例如為人民出頭既維權律師就被判顛覆國家罪,然後仲有 ...

愛國唔等於愛黨,但唔鍾意執政黨,唔代表就可以唔愛國。
愛從來唔止係一種感受,更多的是一種責任,唔係話中國有咩咩咩唔好,就可以唔愛。你我自己都是中國國土上的一員,唔愛自己國家,難道愛其他國家?
自己小朋友有好多缺點,難道就話好難對呢個仔女有感情?

中國對食品質量的監察的確好差,造成咁多悲劇難辭其咎,呢d絕對要徹查。但正因為愛自己國家才會對呢d傷天害理的奸商感到痛恨。
而不是本末倒置,因為國家有唔好的事情發生,咁我就唔愛國啦。

Chirley    發表於 16-2-13 18:00

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:其實無必要刻意去教簡體,我做咁多年人都無

原帖由 patpat234 於 16-02-13 發表
其實無必要刻意去教簡體,我做咁多年人都無學過簡體,但國内出版嘅書,日韓劇嘅簡體中文字幕都算睇得明。

...
x2

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chan_chi_mun 發表於 16-2-13 13:28
係,係得嗰句“亦應具備認讀簡化字的能力”, 但就是呢句,隱藏左好多野,點為之有認讀簡化字的能力?唔考 ...
明明成句係學生在掌握繁體字後,亦應具備認讀簡化字的能力,以擴大學生 的閱讀面,及加強與內地、海外各地的溝通

你硬係要段章取義! 真係無野仲可以講
放下自在

子爵府

引用:Quote:chan_chi_mun 發表於 16-2-13 13:28

原帖由 cattz288 於 16-02-13 發表
明明成句係學生在掌握繁體字後,亦應具備認讀簡化字的能力,以擴大學生 的閱讀面,及加強與內地、海外各地的溝 ...
“亦應具備認讀簡化字的能力”呢句係goal, 要達到呢個goal, 要set 幾多objective, 用咩method, 點樣evaluate,呢啲係識teaching plan的人都會知,你唔明唔緊要,淨係問你一句,點樣知道啲學生有“認讀簡化字”的能力?

男爵府

幾唔鍾意簡體字都冇辦法避得開,走遍全球都見簡體字

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+鳥嘴123+於+16-02-13+發表你

原帖由 leng1999 於 16-02-13 發表
冇所謂喇,一代有一代自己既浪潮。可能我地現代人放棄用文言文既時候,都好多古人極悲傷、極反對
...

2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

大宅

引用:你都對政府幾有信心喎

原帖由 鳥嘴123 於 16-02-13 發表
你都對政府幾有信心喎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chan_chi_mun 發表於 16-2-13 15:38
“亦應具備認讀簡化字的能力”呢句係goal, 要達到呢個goal, 要set 幾多objective, 用咩method, 點樣evaluat ...
諮詢期後日結束 教局重申無意以簡代繁

2016-02-13 HKT 16:49

教育局有關中小學中國語文教育課程的諮詢文件提及,學生應掌握認讀簡體字的能力,諮詢期下周一結束。

教育局在網頁發表文章,重申無計劃在中小學階段規範學生在常規課堂學習簡體字,亦不評審以簡體字編纂的教科書,沒有所謂以簡體字取代繁體字、「一體化」或令繁體字消失的意圖,期望社會人士不要誤解,也不要妄作無謂的猜測。

教育局的文章提到,近日有不少關於簡體字的誤解和不確報道,必須澄清。文章指,繁體字廣泛應用於香港社會生活層面,學生必須掌握繁體字,以便學習和溝通傳意,繁體字的地位毋庸置疑。

文章又強調,認讀簡體字並非是次更新課程的諮詢項目,教育局從來沒有倡議以簡體字取代繁體字。諮詢期定為2個月,亦較以往長1倍。

放下自在

琥珀宮

畀面勳章

引用:你都對政府幾有信心喎

原帖由 鳥嘴123 於 16-02-13 發表
你都對政府幾有信心喎
對政府冇信心都唔好懶,睇清楚人地份諮詢文件先驚,55頁得一句就話人想取締繁體字會唔會太庸人自擾呢?

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 鳥嘴123 於 16-02-13 發表你

原帖由 leng1999 於 16-02-13 發表
冇所謂喇,一代有一代自己既浪潮。可能我地現代人放棄用文言文既時候,都好多古人極悲傷、極反對
...
都可能,。
好老實 我好憎睇簡體字, D字 好似識 但又好似讀極睇極都唔明咁。
問我就梗係繁體字好啦,我識吖嘛

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+cattz288+於+16-02-13+發表明

原帖由 chan_chi_mun 於 16-02-13 發表
“亦應具備認讀簡化字的能力”呢句係goal, 要達到呢個goal, 要set 幾多objective, 用咩method, 點樣evaluat ...
55頁得一句你都可以無限放大,為左一句就無視其他議題,寧願捉住呢點鬧鬧鬧,太庸人自擾了吧

首頁
45678...9

尾頁

跳至