時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:我愛香港

原帖由 BBJOJO 於 16-02-13 發表
我愛香港
me2

侯爵府

sean60 發表於 16-2-14 15:54
去得外國一定要有相當條件
點同香港,咩大陸人都要收,殺過人坐過監都要收
...
美國,綠卡係抽既
澳洲,係以前英國送囚犯去既

點算?
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

伯爵府

引用:為避B6人,無處是樂土,澳洲唔怕悶都好,又

原帖由 EVA222 於 16-02-13 發表
為避B6人,無處是樂土,澳洲唔怕悶都好,又係好多B6人。
要離開香港係為避開香港的年輕人。

大陸人進步中,你睇香港啲年輕人就知香港人退步中。

男爵府

R.Lau 發表於 16-2-15 11:02
要離開香港係為避開香港的年輕人。

大陸人進步中,你睇香港啲年輕人就知香港人退步中。
大陸真是進步得好快,剛剛去渡完假,好多香港有的連鎖店都已經有,不過是香港價錢收人民幣,變相貴過香港二成。環境多見樹林少見人,幾舒服,香港實在太多人

伯爵府

引用:Quote:R.Lau+發表於+16-2-15+11:02+要離開

原帖由 Redpeople 於 16-02-15 發表
大陸真是進步得好快,剛剛去渡完假,好多香港有的連鎖店都已經有,不過是香港價錢收人民幣,變相貴過香港二 ...
我也是受過大陸人無文化行為氣的一個香港人。但其實香港人在三四十年前都係四處拋垃圾吐痰排隊打尖。今日到中國大城市看看,佢地已經好有進步。(五年前,我就曾在上海街頭小食檔被上海人駡我打尖,因為我在隊頭看價錢牌。無文化的只是發展較慢的二三線城市或土包,但也在一步一步進化)

反看,我地呢啲本土派人士得嗰廿歲多啲,佢地經歷咁少,工作經驗都幾乎無,真係知佢地有幾了解香港文化。

首頁

尾頁

跳至