親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我們兩大一老一小(5歲)第一天從關西空港去京都,第三天出大阪住難波(近南海電鐵難波站),第五天由難波出機場,請問我是否買ICOCA& HARUKA來回優惠票, 回程當日乘的士到JR難波站,然後用ICOCA& HARUKA的回程優惠票?還是買ICOCA& HARUKA單程優惠票,回程由南海電鐵難波站去機場會方便些?因有老有嫩,第一次去大阪請多指教。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

肥豬豆豆 發表於 16-2-15 14:53
我們兩大一老一小(5歲)第一天從關西空港去京都,第三天出大阪住難波(近南海電鐵難波站),第五天由難波出機 ...
->回程當日乘的士到JR難波站

你有無計過你咁坐要幾多錢?
如果你坐得的士做乜又要買來回 pass?
不如買一程 pass 去京都,
回程就唔用 pass 好過?

自己先計下每程車要用幾多錢,
先知買 pass/買什麼 pass 係抵左,
有D交通真係唔需要買 pass 架

大宅

回覆:shinku 的帖子

又係喎, 咁我計下先,唔該曬

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

肥豬豆豆 發表於 16-2-15 20:33
又係喎, 咁我計下先,唔該曬
比個教學比你,教你點計日本的士坐幾錢:
http://nicklee.tw/?p=665

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回程坐南海電鐵去機場重方便

伯爵府

肥豬豆豆 發表於 16-2-15 14:53
我們兩大一老一小(5歲)第一天從關西空港去京都,第三天出大阪住難波(近南海電鐵難波站),第五天由難波出機 ...

買單程已可以了,回程難波一定是坐南海RAPIT方便和快趣,JR難波要搭HARUKA要去天王寺轉車.而且RAPIT 1130YEN,和ICOCA & HARUKA回程票的價錢也差不多,當然是坐較方便快趣的南海啦.

子爵府

回覆:wingyee_ma 的帖子

借個位問下,有冇人可以教我關西機場點樣搭去心齌橋日航酒店呀?

伯爵府

DonnaLau 發表於 16-2-16 02:16
借個位問下,有冇人可以教我關西機場點樣搭去心齌橋日航酒店呀?
搭南海RAPIT到難波,然後

1.搭一個站地鐵到心齋橋站再徒步2-3分鐘(180YEN@)
2.在難波徒步走約15分鐘到酒店
3.在難波打的去酒店(<700YEN)

子爵府

回覆:jcctiu 的帖子

我研究一下先,Thx!

珍珠宮

日本交通最好自己學識查,因為唔同時間有唔同乘車組合,
而且價錢都可以差好遠,
再者好多查交通既網站除左話你知係邊到轉車外,
仲會話你知係邊個月台上車,
上錯車機會大減。

係呢個網站,輸入出發站名同終點站名,
就出到交通資訊:

http://transit.yahoo.co.jp/

candycsy    發表於 16-2-16 22:21

珍珠宮

仲有,好似日航呢D大型酒店,佢地官網一定會教你點坐車去,
你有交通問題最好睇番佢地官網,
好多都有地圖有相有時間,
清楚過係到得文字答你:

http://www.hno.co.jp/access/

子爵府

引用:Quote:DonnaLau+發表於+16-2-16+02:16+借個

原帖由 shinku 於 16-02-16 發表
仲有,好似日航呢D大型酒店,佢地官網一定會教你點坐車去,
你有交通問題最好睇番佢地官網,
好多都有地圖 ...
其實我已去過,不過之前同朋友去有人帶路,但今次自己三囗去所以要自己搵,我唔識搭地鐵上到地面就識路,,Thx,唔該曬,我又研究下先!

首頁

尾頁

跳至