論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:同一個工人用3張約或以上嘅JM請進

我準備同姐姐再續第5個約,我兩個小孩都大(快10歲、8.5歳),姐姐主要負責煮飯(午餐、晚餐~而且我老公喜歡叫一大班朋友來食飯),不用上學就煮早午晚3餐,在家就主要清潔加晚餐,其他都無特別,最近我家還多了1位(大伯的女兒)來住⋯工作量多多小小也增加了⋯姐姐並沒有怨言、黑面⋯⋯我覺得自由都未必做到十全十美⋯又點解要求外傭係全能呢!我家姐姐已經到了適婚年齡可惜她要為细妹讀書、在家鄉起屋而暫時放棄結婚⋯
其實真的好睇個姐姐自己本身有無變質

子爵府

引用:回覆 adrio 的帖子我媽咪口講叫我完約後請

原帖由 darichie 於 16-02-17 發表
回覆 adrio 的帖子

我媽咪口講叫我完約後請個新人,話最多幫我日日嚟湊長D時間
Sames as my ma,所以 我仔唔跟佢。

子爵府

但我不想續之原因是她說明只做多一个約,噤咪明長服走人,雖然自己走无姐。。。。。唉,如果仲長做,比長服ok. 但只多两年,是否应当机立断

男爵府

就咁讀覺得多個小朋友清潔hea左可以諒解。兩個小朋友工作量好多,你要求一樣,咁你有加人工嗎?如果無,姐姐咁樣工作分配都可以接受。

男爵府

我又係工人剛完第二份約。其實她唔差,不過做得耐,成日玩電話,年紀開始大,又冇記性,問佢執左d野放係邊,成日都唔記得。有時叫佢做多少少野又黑面。所以我驚再續仲㑹再退步。所以再請嗰一個

:wave:

子爵府

回覆:PrettyWife2013 的帖子

我自從第二個小朋友出世就每季比$1500 bonus
近呢個月奶奶個工人星期一至六下午都會來幫手清潔,我媽咪一個星期有2至3日下午過來幫手
雖然人手多了,但我工人反而仲hea咗,所以先令我失望

首頁

尾頁

跳至