跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我住在灣區,是不是在三藩市駐中國領事館辦理續証?要不要預約辦理?這裡有沒影照片服務?我怕外面影會不規格.

大宅

我6月都要續證,以我所知係去香港經濟貿易處

大宅

我問過入境處佢地最終建議我可以就返香港做會簡單好多

另外 BNO 方便好多因為可以全郵寄, 但小朋友就無 BNO

大宅

回覆 asknask 的帖子

我好多朋友都經經貿處做,我就唔諗住專登返香港做,不過如果咁啱要返去就會順便做埋

別墅

幫姪仔問︰請問如果特區護照已到期, 又趕不及在經貿處做續証,
又買左機票, 返唔到返香港?
本身佢有香港永久性居民身份證 +美國Green Card (冇美國護照)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

RDaddy 發表於 16-4-11 00:42
幫姪仔問︰請問如果特區護照已到期, 又趕不及在經貿處做續証,
又買左機票, 返唔到返香港?
本身佢有香港永久 ...

出唔出到美國我唔清楚.

入唔入到香港, 你問入境署好d. 除左入境, 你姪仔仲要顧埋出唔出到境.

佢夠11歲的話, 可以用e道出入境.

我大仔上次返港 (5歲), 用身份證+過期特區護照都入到境, 出入多一次都得, 最尾離港時俾入境處既人問, 咁果陣我地話佢申請緊特區護照不過仲未拎到證, 同埋要show 外國護照, 咁職員填左份form 就俾我地走. 佢係香港出世, 唔知同俾佢咁樣出入次有冇關係...

別墅

回覆 bosch 的帖子

佢夠11歲, 入HK境我諗可以經e道, 但美國機埸/ 航空公司會唔會唔俾佢上機呢 (因passport過期)?
佢準備回到香港立即做續証, 攞埋先走, 所以入美國境應該冇問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

RDaddy 發表於 16-4-11 16:12

佢夠11歲, 入HK境我諗可以經e道, 但美國機埸/ 航空公司會唔會唔俾佢上機呢 (因passport ...
咁要問航空公司,或者去到搏一舖.

男爵府

畀面勳章

回覆:海外特區護照續証

我細仔本護照, 今年11月夠期, 我就趁今年暑假返香港先續, 細仔本護照唔夠6個月有效期, 但我都照買機票返去, 如果去其他國家就未必上到機, 返香港應該ok呱。

別墅

Ok, thank you!

別墅

prettyfish 發表於 16-4-12 07:09
我細仔本護照, 今年11月夠期, 我就趁今年暑假返香港先續, 細仔本護照唔夠6個月有效期, 但我都照買機票 ...
唔續左證先? 搏得過? 不過我姪仔唔係唔夠6個月有效期,係直頭過左期。
如果有人試過過左期都上到機+返到香港,可唔可以話我知?

瑪瑙宮

RDaddy 發表於 16-4-13 17:36
唔續左證先? 搏得過? 不過我姪仔唔係唔夠6個月有效期,係直頭過左期。
如果有人試過過左期都上到機+返到香 ...
你姪仔幾時飛?坐邊間airline?

別墅

bosch 發表於 16-4-13 18:46
你姪仔幾時飛?坐邊間airline?
american airline, 4月尾

瑪瑙宮

RDaddy 發表於 16-4-13 19:51
american airline, 4月尾

4月尾真係好急, 唔知申唔申請到快證...

我o岩o岩收到入境處既email, FYI.

If you have an urgent need for obtaining a passport, you should state the request and the reason on the application form as "additional information", and seek advice from the nearest Chinese Diplomatic and Consular Missions. In case of emergency, for example, you need to return to Hong Kong immediately after you have lost your passport, you may approach the nearest Chinese Diplomatic and Consular Missions.

Applicant may leave
his
local contact's details as in case of further documents / information required, applicant can be informed via the local contact.

If an application is submitted through a Chinese Diplomatic and Consular Mission overseas, the new passport will be delivered to that Chinese Diplomatic and Consular Mission by double registered airmail or express despatch service. The applicant/consenting parent or legal guardian of the child should collect the passport as per the instructions of the Chinese Diplomatic and Consular Mission. The availability of mail service varies by country.

我知申請特區護照時可以揀特快郵遞收番本護照. 唔知包唔包由領事館寄出果部份 我聽過歐洲d 谷友話自行俾 DHL 郵費要領事館會即刻寄 form 去入境處. 你不如去打聽下.

別墅

Thank you for your information, bosch!

首頁

尾頁

跳至