自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:睇風水700呎家居13800合理嗎?

大師價,找出名師傅都差不多

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

揾寶善師父啦, 700 呎, 8000 左右,。 我有朋友睇過 ok 嘅, 如果女女有病, 佢仲係中醫, 可能仲比到意見呀。

大宅

我覺得貴呀

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

呢D野一毫子都唔值
搵個好D既醫生, 搞清楚女兒病既原因, 將呢筆錢比女兒進補實際D

公爵府

好媽媽勳章

我老闆同我傾友情價搵佢睇開的風水佬幫我睇,500呎屋仔,睇埋紫微斗數佈陣大約4千5

子爵府

回覆 Esther_Rachel 的帖子

其實呢D都係"自我感覺良好既野'..
無話貴唔貴...只有比唔比得起...

子爵府

我7/8年前睇個姓蔣既, 900呎8000元, 完全冇料到, 人又寸, 問多句都唔想答你咁款, 睇完個年好差. 後來朋友介紹咗個師父比我, 只收我3800(朋友價)睇完好完好咗好多.

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

引用:我7/8年前睇個姓蔣既, 900呎8000元, 完全冇

原帖由 rachie 於 16-02-18 發表
我7/8年前睇個姓蔣既, 900呎8000元, 完全冇料到, 人又寸, 問多句都唔想答你咁款, 睇完個年好差. 後來朋友 ...
可否pm?

子爵府

虎到金來勳章

回覆:Esther_Rachel 的帖子

黃大仙祈福吧!

水晶宮

一命二運三風水,你覺得風水可以幫到幾多?

侯爵府

引用:因為我的女兒過去一年長期患病,朋友的朋友

原帖由 Esther_Rachel 於 16-02-17 發表
因為我的女兒過去一年長期患病,朋友的朋友說我和女兒的命盤很差,建議搵佢師傅馬X程睇紫微斗數流年及家居 ...
怪不得風水師傅咁好搵

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

睛靈勳章

如果有料,收萬3蚊好平!

侯爵府

睛靈勳章

引用:黃大仙祈福吧!

原帖由 TV8 於 16-03-11 發表
黃大仙祈福吧!
請問點祈?

子爵府

虎到金來勳章

回覆:Wishsss 的帖子

買扎香去上香,唔使帶生果,元寶等物品,因為大殿重建,唔俾攞入去,要喺門口放低,上完香後去求籤處向大仙求籤or祈福,擲聖杯睇下大仙應承與否.
如果擔心自己攪唔掂就去解籤檔搵解籤人幫手作福,俾錢人幫你攪.

子爵府

虎到金來勳章

回覆:Wishsss 的帖子

好多人都知「年頭作福,年尾還神」,但年輕一輩都唔知道預備甚麼酬神禮物,曾見過有人去觀音廟還神都拎住隻乳豬,咁樣就對神靈非常不敬。點樣還神先唔會失禮,以下為大家逐一解釋。

文︰方海閱
網址: www.fonghoiyue.com.hk

提提你

還神時記得報上名來,說出還神者的姓名、出生年月日、住址等,並說出感謝神恩的話語,好讓神靈知道你的心願。

●26日至28日上印有「天德」、「歲德」、「三合」,這三天都是還神吉日。

擇吉日還神

一到農曆十二月便是還神的季節,還神前最好擇一個吉日,打開《通勝》見到日子上有「歲德」、「月德」、「天德」、「天月」、「德合」、「三合」、「六合」便是還神吉日,但切勿揀與自己生肖相沖的日子。

祭品有規矩

還神祭品並非一定用三牲酒禮,因為部份神靈是茹素,若帶了葷食還神,便對祂們大為不敬,衰少少講句係唔還神好過!

●五色水果分別是柑、蘋果、碌柚、提子及蕉。

五色生果好意頭

酬神時還要預備代表金、木、水、火、土五行的五色水果,可用蘋果(含平安之意)、柑(代表金)、碌柚(含祿有之意)、提子(代表提錢)、蕉(代表招財),不宜用梨(與離同音)拜神,最好加一對大桔,代表大吉大利。另外,還可加一些如紅棗(早日鴻運當頭)、蠔豉(好巿)、生菜(生財)、百合(百年好合)等好意頭的食物。

●還神衣紙和轉運寶牒

運勢差加轉運寶牒

還神的衣紙一般要有大光寶、元寶、壽金、金銀、溪錢等。若覺得今年運勢不佳,可加一份轉運寶牒,祈求來年運氣好轉。若年頭曾攝太歲,還神時要準備一份太歲衣;年頭向觀音許願或借庫的,則需買一份觀音衣;若拜黃大仙、車公、關帝等便要準備龍衣。香燭則要長壽香三支、清香三炷(一炷三支,共九支),紅燭或龍燭一對。

葷食派

對象:關帝、趙公明、天后、城隍、門神、土地、地主等道神祇
祭品:豬、雞、魚等肉食作祭品,並可用酒敬奉。較隆重的還神會用三牲酒禮,三牲即是燒豬或乳豬、雞(最好有齊雞腸、肝、肫)及兩條煎熟的魚。如果用燒肉的話,記得要同店主講一聲「用來還神」,他便會搭點豬給你,代表大吉大利。

素食派

對象:黃大仙、六壬仙師、八仙、和合二仙、佛祖、觀音等道仙家及佛菩薩
祭品:用齋素、糕點、香茶、生果、鮮花等來酬謝神恩,因為祂們都是茹素的,若你拿葷來敬神,便對祂們大大不敬。 

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

睇風水,冇市價。 睇師傅名氣,relationship 。…… 各樣。

大宅

回覆:ming1020 的帖子

介紹個風水師比你平一半以上

禁止訪問

洋房

請pm風水師傅,感激

首頁

尾頁

跳至