懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

38周1去覆診檢查醫生問我有無咩特別, 我話前一日有好小好小血絲, 檢查嗰日又有好小, 醫生話咁呢個都係signal可以入院, 不過如果我覺得無其他如陣痛或多啲紅可以睇多1兩日先, 不過要留心因為我第二胎驚好快要生, 當日返到屋企瞓晏覺突然有一下好多野流出黎咁,即刻去廁所, 多左紅同有滲水, 所謂嘅多其實都係濕左一個5蚊銀咁上下嘅範圍, 我無理佢住照返阿媽屋企食飯, 不過越行越唔對路, 好似一路行一路有野流出黎咁,返到阿媽屋企同媽講佢就叫我入院,我話食埋飯先, 飯後我同老公就入院, 去到醫院助產士幫我檢查話我係滲胎水要催生(因我有B錬), 就係咁我就直接入產房準備催生, 好好彩安排左一人房比我, 老公可以全程陪住, 因為我要打抗生素,所以未可以即時落催生藥, 中途我問姑娘落左藥要幾耐先可以生, 佢話個個唔同, 有啲十個8個鐘, 有啲兩三個鐘, 即係有答等於無答.....
中途姑娘同醫生黎幫我檢查時話我宮頸都好鬆應該一落藥好快就生, 當時我都仲未有痛嘅感覺,佢地就話咁而家落藥比啲痛你等你快啲生啦,於是就開始落藥, 一落藥就有感覺,由5分鐘痛一次, 好快變成3分鐘再跟住兩分鐘, 初時我忍住唔用笑氣, 只係自己調節呼吸, 跟住頂唔順要聞氣, 嗰時真係痛到人都癲,我就叫老公叫人黎,再望下個鐘原來我吸氣只係吸左5分鐘就頂唔住要搵人黎,姑娘黎到一睇佢話生得黎喎,我地開始啦,就係咁痾幾下試幾次就生左, 由落藥到生只係用左1個鐘多啲啲,大痛都只係半個鐘到, BB就好合作咁出世, 之前成日聽人講第二胎痛過第一胎都有啲驚, 真係好好彩我痛嘅時間唔長, 好快就生左, 真係忍唔住要讚BB抵錫,

男爵府

大宅

我黎緊第2胎都係係QE生, 第一胎唔係好痛催生1個鍾就攪店, 希望細B都乖乖錫住我唔好要我痛咁耐啦

別墅

引用:我黎緊第2胎都係係QE生, 第一胎唔係好痛催

原帖由 NagiTsui 於 16-02-19 發表
我黎緊第2胎都係係QE生, 第一胎唔係好痛催生1個鍾就攪店, 希望細B都乖乖錫住我唔好要我痛咁耐啦 ...
希望你都順順利利!!

大宅

回覆:QE順產分享

我都好緊張,6月尾生第二胎, 唔知痛幾耐?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

恭喜!

不過你有b 鍊又係第二胎都拖咁耐至入院又勇左d... 不過最緊要順順利利!

別墅

引用:恭喜!不過你有b 鍊又係第二胎都拖咁耐至入

原帖由 bosch 於 16-02-21 發表
恭喜!

不過你有b 鍊又係第二胎都拖咁耐至入院又勇左d... 不過最緊要順順利利! ...
哈!因為我諗點都要食埋飯先, 唔係都無力生所以就食埋飯先入院, 同埋最主要我小小陣痛都無, 所以就等左陣先入院

首頁

尾頁

跳至