懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次第2胎,亦會係最後一胎,上一胎因冇調頭所以開刀,生完之後成個月都冇補,係第二個月食過幾次薑醋同一次鹿茸咁大把⋯所以想把握最後機會,坐好今次嘅坐月!
因唔會請陪月,所以想問下其實一個為之坐得好嘅月,即係要做&食D乜野?點先為之係好嘅坐月?

侯爵府

我-又係生埋呢胎收工;上2胎只係狂食薑X(因我超鐘意)
尼胎我已經買左鹿茸、鹿尾巴、高麗參;藥材舖教我清完惡露後,每一星期燉2次,(高+尾巴;高+茸)隔住;一個月後可以一星期一次;

大宅

引用:我-又係生埋呢胎收工;上2胎只係狂食薑X(

原帖由 jackiemei 於 16-02-21 發表
我-又係生埋呢胎收工;上2胎只係狂食薑X(因我超鐘意)
尼胎我已經買左鹿茸、鹿尾巴、高麗參;藥材舖教我清 ...
食得咁密,咁你咪要買好多錢?

侯爵府

Philips200wb 發表於 16-2-21 14:15
食得咁密,咁你咪要買好多錢?

個3樣買左11xxx(原價13xxx)

複式洋房

BK Milk勳章

坐月坐得好是,1:要食得/當有胃口食得落,就有足夠營養去支撐身體各位面需要,咁就身體好喇!2:要瞓得/休息時間充足嘅話,對身體各方面復原都會快好多!3:心情/產婦生產過程辛苦及疲累,需要家人及丈夫安慰支持與各方面支援!這樣坐月就坐得最好同最開心啦!

別墅

回覆樓主:

我都唔知點先叫"坐得好",
我阿媽就話食到就盡量食,
盡量多d休息~
唔好攞重野~

我坐月就係食:
產後進補28方,薑醋,薑飯,
燕窩,雞酒,蟲草雞精,魚湯…

等惡露清哂,
再食鹿茸,高麗蔘~

別墅

回覆樓主:

同埋唔可以食生冷野/ 凍飲,
唔可以掂生水~

禁止訪問

我的育兒心得勳章

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆:其實點為之坐月坐得好?

我都吾知點系好,不過我知點系吾好。我第一胎冇乜食薑醋,其實身體同生之前差不多,連M來時會腰痛都坐完月後好左,但慢慢發現到冬天沖完涼就覺得個人好凍。到第二胎食返多d薑,個人又好似熱返,冇咁怕凍,其他同生前差不多。

我朋友冇乜坐月,自己一腳踢,個人易病,成日頭痛。我自己2胎也有請陪月,叫有坐月,但我吾覺身體好左好多,叫冇差到。我覺得坐得好系身體會好過做女,有乜病痛可以調理返好,咁就系坐月好。

複式洋房

回覆:其實點為之坐月坐得好?

我媽咪話……生完既女人個身體 會變回零……從新黎過“如果您係坐月期間……掂生水 到時年紀大左就會feel到關節痛!!病左仲大獲……要食白鴿屎!(我婆婆話既)
我上胎都咁喊……喊到隻眼周不時都好痛!眼白變得好藍 老人家講既 入風“ 要用雞蛋加一個硬幣碌隻眼,扯返d風出黎!我都碌左好多次…先無咁痛“
今胎我坐得幾開心 可能由自己媽咪坐 係唔同d!加上我媽咪讀過陪月,又上網睇坐月整d咩比我食!如果您本身多風……建議您食薑蛋湯飯!!好驅風架!!!
想惡露快d清出黎……就買幾帖生化湯煲黎飲 再食多d木耳
鹿茸個d 唔係個個人都受到!!受唔到既人好易血崩,好危險架!!!飲炒米茶 除左加炒米 加d藍棗 紅腰豆
希望幫到您啦

大宅

回覆:Taylor1026 的帖子

咁坐月可以飲咩湯?如果餵人奶係咪唔可以食木耳?

首頁

尾頁

跳至