1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇媽媽帶一歲半bb去旅行?我多會去沖繩,但怕bb食唔慣同唔方便,想買babyfood,有冇連澱粉質嘅Baby food?咁就唔洗整粥仔,有冇相關經驗可以分享下,弓thanks!

水晶宮

lamlamlamchong 發表於 16-2-21 12:02
有冇媽媽帶一歲半bb去旅行?我多會去沖繩,但怕bb食唔慣同唔方便,想買babyfood,有冇連澱粉質嘅Baby food? ...
我見有啲唧唧包裝嬰兒食物入面有藜麥,不過都可能唔夠飽。我自己打算旅行帶埋糊仔粉。大B可選multigrain多種穀物糊仔。旅行時可以糊仔麵包(當地買)間住食。如果唔接受,可考慮燘燒罐焗粥或字母粉。

複式洋房

回覆:EstrellaDamm 的帖子

Thank you!你知道粥可以帶上機嗎?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆:旅行,babyfood!

我通常系帶米糊同奶粉既,夠方便

子爵府

回覆:lamlamlamchong 的帖子

Holle 同 Heinz 有飯意粉架,$2x左右

水晶宮

lamlamlamchong 發表於 16-2-22 02:26
Thank you!你知道粥可以帶上機嗎?
取自機場網站

問16.可以攜帶多少嬰兒食用的奶/果汁/食品通過保安檢查?

嬰兒食用的奶/果汁/食品毋須載於容量 100 毫升的容器內,而且數量不限。旅客可攜帶在飛機上所需的數量。為方便保安檢查,這些物品容器如容量少於 100 毫升,應與其他載有液體的容器一起放在一個可重複密封的一公升透明塑膠袋內。如果容器容量多於 100 毫升,則應另行交給保安人員,以便接受 X 光檢查。接受保安檢查時,應與同行的嬰兒一起。

為免保安檢查期間有任何不便,旅客攜帶的嬰兒奶/果汁/食品如非必須在飛機上食用,則應放置在寄艙行李內。

水晶宮

唔記得講,瑪莎都有膠碗包裝即食bb意粉同飯,嗰隻就應該夠飽啲,大約三十幾蚊一碗。

大宅

貓狗褓姆

我之前帶歲半 bb 去台灣係帶 燘燒杯 + baby food, 其實我覺得燘燒杯都好方便,只要有滾水就可有粥有飯食, 我每朝係酒店整左咁 lunch 就可有飯溝 baby food 食

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

米糊, 奶, 加包. 應該OK

複式洋房

多謝大家建議

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

我上次同10個月bb去旅行就帶細嘅燜燒罐加熱水,到餐廳即焗字母粉,叫餐廳俾熱水或幫我加熱樽babyfood。其實歲半去日本可以食大人餐,有白飯就得,麵包,意粉都可以一餐。唔夠仲可以去買日本嘅babyfood,超市應該有

男爵府

和光堂有幾隻babyfood係包埋飯/粉係入邊, 好方便

男爵府

Hipp也有。但是玻璃樽。但有一次開了後不肯食,所以最好旅行之前俾佢食習慣下

大宅

和光堂呢隻好方便!好多日本媽媽介紹!
有餸有飯,入微波爐或熱水座熱就ok,有分幾多個月嫁,想呢隻係12+嫁!
另外有一隻就淨係餸無飯跟!
旅行方便!

複式洋房

回覆:yami1115 的帖子

多謝你,太好啦!

複式洋房

和光堂係咪日本先有得買?香港有得買嗎?

大宅

引用:和光堂呢隻好方便!好多日本媽媽介紹!有餸

原帖由 yami1115 於 16-02-27 發表
和光堂呢隻好方便!好多日本媽媽介紹!
有餸有飯,入微波爐或熱水座熱就ok,有分幾多個月嫁,想呢隻係12+嫁 ...
citysuper有見過,一田都應該有

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

和光堂呢隻好方便!我帶過..都係唔食..所以睇BB..有D食野好煩人的呢.

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

不過最好之前買D 回家比佢試下先, 睇下有冇咩佢唔食.... 如果唔係拎到去咩都唔食就冇用

複式洋房

仲有可以帶水奶!
惠氏個d 係100ml 裝!

首頁

尾頁

跳至