少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囡12月出世 讀書唔知道俾佢做大B定係細B 阿囡倆個姑媽都係教師都話做大B 其他朋友親戚朋友就話做細B 大家又有咩見議thx

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你同你老公點睇?

大b 同細b 既表現初初係有分別,大b 點都係著數d,但細b 終有一日會追番上黎.

我偏向相信老師既意見。讀書日子來日方長,我覺得差一年半載,唔駛咁急,各方面有一定既能力至放手俾佢去學會輕鬆d,

我住外國,人人都會做有機會做一陣細仔。而大仔係學年入面既細仔,佢體型,體能,寫字,社交方面初初係差一大截,而家入學幾年好多都貼近其他同學,係體型仲係細細粒,我驚驚地佢第日會俾人蝦。 學業方面,佢同幾個細仔同學都可以跳班,之後算讀得唔錯。二仔做左幾個月細仔,之後慢變左大仔,各方面從來冇話追唔上。

我個仔d 老師唔會俾壓力俾小朋友,大仔係細仔就用番細仔既standard 去評分,追唔上唔緊要,慢慢黎,打好基礎至再上。香港就唔同,你要考慮番,萬一你個小朋友追唔上,你地或者 d 老師會唔會點逼到佢上,當然細仔都可以讀得出色,但萬一追唔上時係咪俾佢留班就算? 呢樣係咪你地所想呢?

大宅

回覆:bosch 的帖子

感謝你的提議 thx

水晶宮

我覺得睇你小朋友嘅定性嚟決定

子爵府

引用:阿囡12月出世+讀書唔知道俾佢做大B定係細B+

原帖由 rankylai 於 16-02-21 發表
阿囡12月出世 讀書唔知道俾佢做大B定係細B 阿囡倆個姑媽都係教師都話做大B 其他朋友親戚朋友就話做細B 大 ...
我女12月,細B,讀緊小一(女校龍校)
我仔都係12月,一樣細B

完全唔覺得有問題!

水晶宮

回覆:入學做大B定係細B好

我個b係仔,都係12月出世。

我打算比佢做大b,不過原因有d特別:唔想佢由細到大識嘅女仔都大過佢,佢永遠都係最細個嘅。

別墅

回覆 rankylai 的帖子

睇吓你想小朋友日後讀邊類型小學? 大B及細B都會考到小一。我當年俾阿囡做大B,考小一時表現真係好唔同。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

有學校收一定做細B好

大B細B 幼稚園可能有影響, 但上小學就差別不大,
唔好浪費一年時間

等佢大D , 中學或大學可以做一年exchange student 仲好

別墅

12月唔駛諗,一定做下年大B.

大宅

回覆:rankylai 的帖子

其實好depends 小朋友發展,我仔11月B,姪女12月B, 兩個都做左細B,但唔好以為佢地跟唔上,姪女成績ok,我仔讀私立國際,課程仲深d,但上學期評估成績老師話好好(未派成績表,老師寫手冊comment),平時上堂老師話佢坐唔定,係因為老師教既佢已經掌握到,所以不能以月份去定做大B定細B

大宅

我仔做大 b

男爵府

其實好睇個家長想要咩既啫
咁做左大b出黎成績或其他表現家長都唔滿意既
大細b都冇分別架?

別墅

睇性格啦~~
我老公自細係細B (12月),但佢讀書同成熟度都俾同年人好.
我自己就係大B (2月), 我諗真係除幼稚園同小學叻少少外,上到中學就俾人追上了.

男爵府

我自己會睇返小朋友進度,我女12月b,依家15個月,各樣發展已經掌握得唔錯!甚至已超越哥哥(3月b)當年既進度!我會比佢做細b

珍珠宮

我仔13年12月,放棄左K1 offer,決定2歲8個月大讀N班,做大B。
我的是男仔,又細粒,又慢熱,大小肌自理都係麻麻,語言認知尚可。

複式洋房

我有對孖女, 12月出世, 都係做細b, 宜家剛升小一, 暫時冇咩問題

男爵府

其實真係好睇小朋友!我囡12月頭,2歲識講好多野&大小肌肉發展都ok,所以比佢考咗2,3間我比較喜歡嘅幼稚園,如果唔收至下年報多幾間,當攞下經驗,起碼多個機會

複式洋房

回覆:rankylai 的帖子

我仔仔2014年三月出世,我想他做大b,容易適應d

大宅

回覆:恩绮妈 的帖子

三月出世係大B 我囡12出世可做大B細B

大宅

我地12尾出世, 比佢做大B, 讀書路漫長, 比佢開心多一年, 手部肌肉發展都好D。

首頁

尾頁

跳至