夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

早兩日同佢為小小事嘈起上黎...佢竟然話覺得同我感情淡左! 咁我係未要有心理準備?

大宅

仲有...就係嘈嘈下..咁我不如走啦...佢竟然話隨便...我真係覺得好有問題...

民房

咁你地多數因乜事嘈先?
最好等大家平心靜氣咁傾吓啦

大宅

其實我真係都覺得佢無以前咁關心....因為佢好多時間都要出trip....每次都係我搵佢, 佢好少會主動打電話回來睇下我點..

早兩天都係為左少少事...然後就嘈...不過我也有不對...原來佢唔多舒服..我仲要佢解釋呢樣果樣...

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

樓主,唔好怪我多事講句.
有d野,就唔好講啦,咩離婚,我走呀,個d唔講得架啦,一講就要做架啦.
妳都識講是因少事而嘈,如果下下講妳要走呀,咪變左是威脅,
妳想唔變淡都幾難.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

相嗌唔好口
但有D說話講咗未必收得番
唔好隨便講離婚/走/大家就咁算喇......
你覺得受傷害嘅同時
另一半都會有同感
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

大宅

我明白呢點...但我真係好想知道....一段感情耐左,有無少朋友...係未真係會淡左....又可以點維持...我已經唔煩佢咁多...佢唔係香港時..佢唔主動call我..我都會主動搵佢...盡量去傾d大家有興趣既話題...果時真係好似好好咁....但佢就真係好少會主動理我下想要d咩咁..同拍拖時簡直唔同晒...

我會控制下自己....唔會再講呢d說話...

複式洋房

回覆 #4 Candysung 的文章

Candy, 同佢平心靜氣傾吓吧,在問題未再惡化前,
清楚佢所講嘅心淡係咩意思先啦,睇吓佢係因為對妳
無晒感情定覺得妳疏忽咗佢唔夠關心佢呢?
對症下藥,做翻好自己先囉!別太灰心先啦!
男人有時都好似小朋友咁,要氹吓㗎!
但若係佢對妳無晒感覺,那別拖下去了,因為這樣
只會多一宗婚外情發生咋!到時未仲慘!
若妳還年輕,別留住沒有靈魂的軀殼啊!

大宅

但問題係我每次都要氹佢, 關係先會覺得好..
否則我真係唔覺得我係佢老婆....

其實我知問題在於兩年前..我以為佢同ex有野..所以check得佢好緊...我都覺得自己好煩....差不多要分開咁制...好彩我知道自己既問題..改左唔再check佢..先可以再繼續下去...

但無可否認...因為咁...我都感覺到佢係變左無呢件事發生時對我咁好...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我自己試過一段時間
覺得老公忽略自己
不自覺咁好易發D小脾氣同表現出唔開心
其實係attention seeking嘅表現
每當佢氹我時
就有被重視嘅感覺
但係好快就糾正過來
因為自覺咁做營造咗好多負面嘅情緒同氣氛
而且老公亦感覺a little bit frustrated
因為有挫折感
跟住我調轉用好多正面說話同身體語言
表達對佢嘅愛意
我唔知你做唔做得出
但我就得
有時佢好忙/太專注做嘢冇打俾我
我會自己打俾佢
不過首先會問佢係咪忙緊/做緊嘢...先傾計
有時淨係講句:想聽吓你把聲啫....
我可以好甜好嗲咁對老公架
真係可以好似拍拖時咁sweet架
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

應該係佢既悔氣說話啫, 同埋你話你老公唔舒服呀ma
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

珊瑚宮

環保接龍勳章

有時淡左. 可以係好多意思. 當佢發現自己無以前咁想氹返你, 佢可能會覺得係淡左. 又或是你有太多野同佢要嗌架. 好悶囉. 嗌來嗌去都係果d野. 又或者你地兩個之間真係好悶.

我一向都唔搵我老公的, 我老公都會覺得我唔關心佢, 但我真係唔鍾意搵來搵去. 咁多年來都係佢搵我, 我好少搵佢. 佢搵我, 我無心機係電話講都會好似好煩咁, 會話收線就即cut佢線. 我老公明白我, 我當然都會慢慢改好一點. 等佢講了byebye才收線囉.

大宅

premum2006

- 我明白你的意思...我自從check得佢好緊時發覺自己唔岩..我就開始用呢個方法...關係好左,都會覺得sweet...但時間耐左...問題反而出現左...就係佢知道我緊佢多d..亦會主動搵佢,氹佢, 佢變左係佢被動...咩都係我做先...
好似問佢掛唔掛住我呀..佢話無呀...佢知我一定會搵佢架啦...

複式洋房

好多男人佢會做一d野, 迫身邊另一半講分手, 因為佢覺得咁樣先唔會負左你! 我諗樓主要同你c6平心地坐底傾下, 究竟佢點解對你心淡既真相! 如果不是有第三者既, 睇下c6仲有無心一齊去挽救呢段關係!

大宅

我希望真係當時晦氣話啦...佢現在又出左trip, call左佢, 都同佢講左sorry架啦..因為唔知佢唔舒服仲同佢嘈....

但感覺佢語氣仲未回復平常!

大宅

F6G7H8

我都驚緊會有咁既原因, 因為我每次問佢...佢都話唔知想點...跟住就會嘈...

複式洋房

你c6其實會唔會真係有咁多trip要出? 會唔會想因呢個理由而避你想冷靜下...如果真係既, 由得佢靜下先, 唔好搵佢住, 等佢返黎先! 又或者你用sms報告每日你做過d咩野既話佢知, 等佢無咁抗拒你好似係度check緊佢呀, 煩住佢呀...

複式洋房

回覆 #17 F6G7H8 的文章

我同意,佢有可能係想妳自己走。
有冇第三者只係觸發點,有的話,佢會認咩?
妳攪清楚心淡的原因先啦!
若他真的不理妳,就試吓係心神分開吓先囉,
比個機會自己看清楚,是否仍需要及愛對方囉,
搵吓朋友去街食飯,學吓啲唔太費心神嘅嘢,
例如插花及書法等等...
若妳掛住佢,就send個Message話比佢知,
但要慢慢學識唔去期望佢會為妳做咩,
唔好比太多幻想自己。
但唔好唔理佢,照樣比適量嘅關心同慰問。
我知會好難,但試吓先啦,做咗可以做嘅,
結果係點,唔係妳單方面控制得到,
自己要

翡翠宮

如果我honey咁同我講,我一定會好傷心~~~

如果我話走,我honey叫我隨便,我會二話不說即刻執野走,如果唔係坐言起行不如就唔好講,如果唔係根本講黎都無意思~~~

我係一個好硬頸的人,佢咁講得即係無彎轉,亦都即係話我係佢心目中係可有可無,既然佢唔珍惜,咁做夫妻都無意思~~~

複式洋房

佢都係同我講淡咗,佢依家除咗有我喱個老婆之外,仲有一個女朋友。我好傷心。

首頁

尾頁

跳至