跳至

首頁

尾頁

大宅

打算二、三年後回流帶小朋友去讀書,聽聞如果non resident 小朋友讀書要比學費,但正式回流居住,如能提供有銀行戶口、住址證明等,學校是否就會收插班生?我有問過cic, 是否需要申請取消non resident, 他說不用,只要你直接回國就可以了。是不是我拿著20年前嘅sin card 就可以申請health card? 唔太清楚有關手續,有冇前人可分享經驗,謝謝

男爵府

回覆:Non Resident 回流有咩要注意同準備

http://travel.gc.ca/returning

別墅

引用:打算二、三年後回流帶小朋友去讀書,聽聞如

原帖由 BabyCannan 於 16-02-22 發表
打算二、三年後回流帶小朋友去讀書,聽聞如果non resident 小朋友讀書要比學費,但正式回流居住,如能提供 ...
是否回流Toronto ?

小朋友已經是citizens ?

大宅

我已經是citizen, 两個小朋友亦幫佢哋搞咗。應該會係Toronto or Ottawa, 暫時未定。選擇Ottawa 係因為細佬住嗰邊,方便照應。

別墅

回覆 BabyCannan 的帖子

到步之後,第一件事去填表active返張sin因為超過五年冇報稅會自動frozen
張form會問點解過去五年做過咩,去左邊,幾時開始離開過,等等

我果陣唔知,返去一個月之後就搵工,好彩撞啱有工開果曰之前,收到信話個sin用得

因為我個sin 未用得,所以小朋友原本跟我acct開sin, 後尾跟左我老公(pr)acct 開。佢兩個就即時用到

但就冇影響我搞driver license 同health card

主要搵工前make sure個sin要用得至可以做野

大宅

畀面勳章

引用:回覆 BabyCannan 的帖子到步之後,第一件事

原帖由 LittleErn 於 16-02-25 發表
回覆 BabyCannan 的帖子

到步之後,第一件事去填表active返張sin因為超過五年冇報稅會自動frozen
咁我想問下,張form問你過去做乜既同時,會唔會要d證明連張form交先activate到SIN?

別墅

回覆 mizmizmiz 的帖子

主要係當住officer面前填幾條問題,因為當時一心諗住搞小朋友個sin, 方便之後申請cctb吖嘛,咁已經拎定passport(做picture ID) 同sin, 填完個officer 拎左張form 做野
佢當時有講要搞一排

大宅

LittleErn謝謝回覆。十分詳細呀!
所以一到步應該先activate 張 sin card, 但是否可以同時幫小朋友申請sin card 呢?
另外,又是不是要等張sin card 搞好咗,先可以報學校同申請health card? 我仍保存Ontario Driving Licence 但已過期十幾年,香港有車牌是否可以回去後即時renew 車牌定點?請指教

大宅

畀面勳章

引用:回覆 mizmizmiz 的帖子主要係當住officer面

原帖由 LittleErn 於 16-02-25 發表
回覆 mizmizmiz 的帖子

主要係當住officer面前填幾條問題,因為當時一心諗住搞小朋友個sin, 方便之後申請c ...
thank you... 咁係咪同一個dept就可以申請health card?

別墅

引用:Quote:原帖由+LittleErn+於+16-02-25+發表

原帖由 mizmizmiz 於 16-02-25 發表
thank you... 咁係咪同一個dept就可以申請health card?
Health card =>Services Ontario
SIN card => Services Canada

男爵府

引用:LittleErn謝謝回覆。十分詳細呀!所以一到

原帖由 BabyCannan 於 16-02-25 發表
LittleErn謝謝回覆。十分詳細呀!
所以一到步應該先activate 張 sin card, 但是否可以同時幫小朋友申請sin ...
車牌過左期咁耐要再考過

愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

大宅

真的嗎?我知有d 省份如果有保存舊車牌,而又提供到香港車牌,應該唔洗由頭考過。但未認真去check。

男爵府

引用:真的嗎?我知有d 省份如果有保存舊車牌,而

原帖由 BabyCannan 於 16-02-26 發表
真的嗎?我知有d 省份如果有保存舊車牌,而又提供到香港車牌,應該唔洗由頭考過。但未認真去check。

...
sorry 其他省我唔清楚. In ontario 車牌expired超過10年要從頭再考+Waiting period
但如果只expired 3至10年不用等但都要從頭考.
如果1至3年只需考vision test, 不超過1年就咁renew就得.
https://www.ontario.ca/page/renew-drivers-licence#section-6

愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

男爵府

回覆:BabyCannan 的帖子

如果有香港車牌超過2年,應該可以直接考G1或G2。
http://settlement.org/ontario/daily-life/transportation/driver-s-licence/i-have-a-driver-s-licence-from-another-country-how-do-i-get-an-ontario-driver-s-licence/

大宅

看了內文,HK 同Canada 冇exchange agreement 所以要有letter of confirmation 去證明你持牌幾耐,真係要問吓運輸署會唔會去呢d信先

大宅

引用:看了內文,HK+同Canada+冇exchange+agreeme

原帖由 BabyCannan 於 16-02-27 發表
看了內文,HK 同Canada 冇exchange agreement 所以要有letter of confirmation 去證明你持牌幾耐,真係要問 ...
用TD320就可以向香港運輸處申請駕駛證明!只要有兩年以上香港車牌,呢邊就可以考完筆試直接考G牌(Highway),如果fail左就要考番G2!

別墅

回覆:BabyCannan 的帖子

首先喺香港運輸攞駕駛執照証明書TD320
可以online 申請,唔記得幾錢

過到黎
拎晒d文件考筆試(G1)
Pass之後可以直接考G牌,(搵師傅補鐘)
因為只有一次機會,
咁就可以用最短時間考到G牌(安省)
如果肥佬就要先考G2,再考G

我過左期廿年,補左5個鐘

大宅

咁都好過冇,至少有一次機會。當年返咗香港已經吸咗香港牌,都有成十幾年牌。現正有車遇然都有開下車,所以再考一次我唔太擔心。不過都會揾人保下鐘,怕忘記晒d例,機會只得一次

大宅

BC 不用考,我用舊license + hong kong license 就拿回了

別墅

引用:咁都好過冇,至少有一次機會。當年返咗香港

原帖由 BabyCannan 於 16-02-27 發表
咁都好過冇,至少有一次機會。當年返咗香港已經吸咗香港牌,都有成十幾年牌。現正有車遇然都有開下車,所以 ...
我過期廿年,未正式回流前,年年返黎都用國際牌揸車。其實唔洗太擔心,可以選擇去遠少少的細town考

首頁

尾頁

跳至