母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

餵人奶可以飲咖啡嗎?

你知啦, 餵夜奶很辛苦ga ma. 一日一杯有冇問題呢?

男爵府

Re: 餵人奶可以飲咖啡嗎?

LoveYiLok,
我都係咖啡迷呀,大肚時已經戒飲10個月呀,都好叻喇......到餵人奶又開始返工,就真係忍唔到喇,每朝一定要一杯,如果唔係就會好似遊雲咁......其實最緊要o係餵/泵奶前兩個鐘唔好飲就得嫁喇,因為咖啡因會係飲後一個鐘最勁

男爵府

哈! 我有時候是剛剛飲了走去pump, 即是阿仔飲了咖啡奶啦!

複式洋房

LoveYiLok,咁你覺唔覺阿仔特別興奮?我成日就係驚阿b食左
咖啡奶之後會太興奮唔肯瞓,所以以前最鍾意o既咖啡奶茶都唔咁飲 :-(

伯爵府

我有飲,但要低因(感覺上好d)
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

男爵府

happybaby1219,
我阿B有時又真是好似好興奮咁唔肯瞓喎 ..

別墅

我都有飲, 早餐一杯, 下午如果想飲又一杯, 不過下午果杯一定係decaff既. 我又唔覺bb訓唔著, 佢成日都訓, 5個月大夜晚而家成日由10點訓到第二朝6:30am, 有時訓到8點. 上午一個nap, 下午一個nap. 都算ok?? ?-(

複式洋房

我坐月無飲,之後經常日日一杯,阿仔都係差不多咁,無乜特別(無論我當日有無飲咖啡,BB玩親都好鬼興奮例如猛咁踢同叫 )

民房

Hi LoveYiLok,

I suggest that you don't drink it. You'd better wait for it until you stop breastfeeding.

Good luck!

Parentingsoft
http://www.parentingsoft.com

複式洋房

Please find below topic about "caffeine":

http://www.bfvghtc.org/html/faq10-1.htm

大宅

我都係咖啡迷,大肚時已經忍忍忍,後來一個月都飲一杯獎下自己,不過堅持飲低因.依家餵人奶,儘量忍,始終唔係好,忍唔到都飲低因.
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

子爵府

咖啡我未有時一日兩杯,而家就唔敢飲住,但朱古力就食了好多好多!!! 但我唔覺阿b特別活躍喎!
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊