懷孕前後

跳至

首頁
12345...35

尾頁

大宅

某日睇到一個台灣媽媽係網上分享使用環保尿布分享,我就決定待女兒出世後也著環保尿布,一來真係唔想每天都制造大量需要幾百年才可分解的垃圾;二來可慳唔少錢,一個bb兩年需要花上萬尿布錢,十多條質量較好的環保尿布只需幾百至千多,一個bb用完,第二個仲可繼續延用。

可惜香港比起台灣或外國較唔流行使用環保尿布,較少地方供選擇購買。去過mothercare睇過CB牌子沒有特價,一套6條要9百幾,最後終於係一家香港網店買左兩套共14條尿布套加28條替芯,一套折後7百多,係one size,可用到bb戒片。每條顏色鮮艷,好靚。用起來都好開心。建議想試用的話買少少睇下會否決定用落去。

買返來先清洗一次就可以用了。初生bb便便次數較多且稀,我係第二個月開始用環保尿片,初頭都會手洗,但每次洗完又要擰乾都幾花時間同勞力。後來儲夠十條八條就會掉入洗衣機用快洗模式洗,快靚正,咁樣都較易乾。每次將用完嘅片掉入一個有蓋膠桶,若有便便要先用花灑沖走表面的便便,再跌入膠桶,用水加少少梳打粉(街市買)和威x bb洗衣液浸,到夜晚或朝早就簡單搓洗一次尿布,若仲有蹟果d就重新繼續浸。放入洗衣機洗完晾乾。洗完白雪雪,唔會有污蹟架。

用左幾個月了,一點也沒後悔用,越用越習慣,好彩媽咪都好支持用,因佢幫我照顧囡囡。我囡每日用成8條10條片,若買紙尿片破產都似。我都有買一兩包紙尿片,夜晚瞓覺同出街會用方便d。每次幫阿女換片,都會心情愉快,因為d環保尿片好可愛呢,阿女又著得舒服,無咩尿布疹。

使用環保尿布唔係想像中咁麻煩,只係改變下生活習慣。同埋唔一定要買太貴的,平有平著,適合就可以。希望香港更多媽媽使用環保尿布,為地球,為自己荷包出一份力。

大宅

回覆:環保尿布使用分享

阿女著左環保尿布幾可愛。

大宅

一套6條片,12條替芯,6條小6條大,都可以直接交替用,因片芯較難乾。上排啪扭係腰圍,下排可調節大脾位,內可調節橡筋。有時落雨或天氣潮濕,我會用暖風機稍微吹乾尿片套。

別墅

引用:一套6條片,12條替芯,6條小6條大,都可以

原帖由 VV8166 於 16-02-24 發表
一套6條片,12條替芯,6條小6條大,都可以直接交替用,因片芯較難乾。上排啪扭係腰圍,下排可調節大脾位, ...
請問條褲仔係咩質地架?

複式洋房

引用:某日睇到一個台灣媽媽係網上分享使用環保尿

某日睇到一個台灣媽媽係網上分享使用環保尿布分享,我就決定待女兒出世後也著環保尿布,一來真係唔想每天都 ...
都想為環保及荷包出一分力😊

大宅

多謝樓主分享
我都會選擇幫bb用環保尿布呀
可唔可知pm我你買環保尿片間網店資料?謝謝

大宅

可以打開睇條片入面係點嗎?

複式洋房

某日睇到一個台灣媽媽係網上分享使用環保尿布分享,我就決定待女兒出世後也著環保尿布,一來真係唔想每天都 ...
我都想樓主pm留網店資料,thanks

大宅

回覆:lumlumcat 的帖子

棉質吧。

大宅

回覆:超級MAMA 的帖子

行動吧。

大宅

回覆:Namacha 的帖子

大宅

回覆:VV8166 的帖子

支持樓主
已收藏,睇下日後有冇機會試下

大宅

想知道如有便便會唔會好難洗得乾淨?
另外,棉芯是防止佢滲到出衫度,買幾多條先夠用?初生時一日要換好多條呀。
我大女大仔都有用,淘寶貨,但用果時都大左架喇,只係幫佢地介夜片時用過

男爵府

yeah!
我未有已經有留意架啦!但同朋友傾開都比人笑,所以都冇同佢地講

大宅

回覆:love-momo 的帖子

其實依家外國好興用環保尿布架,我都無特別同朋友講,但若可令到一個朋友轉用環保尿布都幾功德無量,哇哈哈。

大宅

話咁快已洗完兩日嘅量啦,之不過唔係我洗之嘛,哈哈。用左洗衣機快洗模式,15分鐘搞掂。入機洗前已先簡略快搓左一次,所以係唔會好污糟的。

大宅

話咁快又晾好了,幾賞心悅目。

大宅

回覆:yan817 的帖子

初生幾個月bb便便較稀,片套和芯都會好污糟,但好易洗架咋。用花灑沖走表面套的便便,跟住掉入桶加水和少少梳打粉(街市買7蚊包可用好多次,你話清潔用)浸半日已乾淨好多架啦,再跟手搓下就可以掉埋洗衣機洗。

大宅

回覆:yan817 的帖子

有d人話兩set12條夠用,要睇下bb使用量。頭頭bb大小便較多,一日都要十條八條。我自己就有三set, 有時遇著潮濕雨天就唔怕乾唔切。但最好唔好一下子買太多,見有些人用左一次就唔用放出來,好浪費金錢。

洋房

我都想樓主pm留網店資料,thanks

首頁
12345...35

尾頁

跳至