自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

阿女細個時好乖,好識為人著想,好識討人歡心,唔會同家姐爭嘢,佢會讓人。但現正值反叛期,成個人變哂,好似變咗另外一個人咁,乜都唔聽你講,乜都同你拗,乜都覺得你唔啱。
小學讀書時,有我帶住,還好啲,但都係唔鍾意跟,你有你講,佢有佢做,唔只我,老師講都一樣,覺得點解要跟你果套。
升中後,有啲 past paper,參考書叫佢睇,佢睇都唔睇,所以,成績一落千丈,仲同埋啲 hae 人一齊,做閱讀報告又唔睇書,番抄又番抄啲舊嘢。做人又無責任心,做事無心裝載。佢叫我俾佢自己温習,叫我唔駛理佢。我尊重佢,所以成績攪成咁,有補習,但唔交補習功課,只係上堂時睇,返到屋企就掉埋一二邊。學樂器,本來係佢强項,因佢天生聽音好,音準無問題。但佢好似無聽過龜兔賽跑咁,成日唔練,卒之俾烏龜迎頭趕上,但,佢重唔知醒,唔覺得自己有問題,佢覺醒只不過係支樂器同其他配件唔及人,重來唔覺得係自己無努力同無付出過。
年廿九,我一早同佢開年,態度差到我忍佢唔住,年初一,佢無同我講嘢,所以,今年我連利是都無俾。我知我太衝動,但我實在忍無可忍,佢只知問我攞權利,自己就一啲任務都無。
我真係唔知佢幾時先醒,幾時先開竅,又或者到我死果日佢都係咁。
唉!我真係好唔開心,我覺得自己好失敗!我唔想佢再沉落去,同佢講耶穌,佢就好敷衍咁講 知啦,知啦!我個人唔著重成績,我比較著重過程,我只想佢做嘢認真啲。
對佢,我真係束手無策。

Minniemouse:-P

水晶宮

明白!等時機傾計!時放時收,比她知什麼是底缐
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

回覆:好唔開心

只能講朋輩影響好重要!

如果佢班friend 係 hea,就有d難攪!除非能夠滲入朋友圈,用朋友力去影響自己囡囡!

唔知咁得唔得!

禁止發言

大宅

回覆:minniemouse 的帖子

等/揾機會好好傾吓!講你既感受,擔心。避免指責!傾吓有冇實質吓可以改善溝通!
做父母吾易!加油!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

不可以一句反叛期就可以亂來.

食邊個住邊個, 要搞清楚.

我女 14 歲, 唔要求好似小學咁聽哂大人話, 亦有自己主見, 甚至有時會覺得大人煩, 有自己朋友, 天地. 父母要開始以友相待.

但基本禮貌, 感恩之心, 責任心點可以無?

我有我要求. 有本事自己養自己.

公爵府

近朱者赤,
近墨者黑,
朋輩影響好大,
hea朋友還好,
唔好學壞就得,

公爵府

我仔都係咁,但佢仲係初小,佢開始會好多野唔想跟我做,我比佢自己話事,成績就退大步,功課唔檢查就欠交,d字好核突一係亂寫,睇少眼都唔得

問題係佢幼稚園時唔係咁樣,小一個班主任hea開,我仔就得過且過,我只係想佢有責任心,唔好做咩都求其都咁難

出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

男爵府

我女10歲, 而家都仲聽我話, 我知佢遲D都會咁, 我好驚, 佢係我心肝黎, 我接受唔到佢咁對我

wcpcelia    發表於 16-2-25 11:04

珍珠宮

15週年勳章

我父母個代唔理仔女功課,顧揾食,
俾仔女食住行做了責任,
讀唔到書就做野, 條路就係咁揀,
或者咁, 我對反叛時阿女會勞氣一時(心諗條路你揀的),勸過唔聽,
我會放手(儘管佢比人幸運,讀書同音樂都有過好機會),
由得佢, 後來點? 而家還可, 三大之一畢業, 揾到份佢鐘意既工,
閒時仍做佢曾放棄的事(音樂)
至重要係母女關係 良好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

minniemouse 發表於 16-2-25 10:14
阿女細個時好乖,好識為人著想,好識討人歡心,唔會同家姐爭嘢,佢會讓人。但現正值反叛期,成個人變哂,好 ...

會唔會多年來,都做到迎合父母期望。現在自覺大了,想搵自己方向,但仍未有頭緒,所以空白一片?
可以讓佢留白一段短時間嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:minniemouse 發表於 16-2-25 10:14

原帖由 tester5 於 16-02-25 發表
其實,我想同佢講,你有反叛期,我都有我嘅更年期。佢成日覺得點解要跟大人做果一套,所以,佢乜都會拗一餐,我話A,佢會話B,我話南,佢就話北。
可以俾佢留白,但流到幾時呢?

Minniemouse:-P

子爵府

一封媽媽寫給囡囡的信:

Dear Anson,

Since you seem to have forgotten you are only 13, I’m the parent, and that you won’t be controlled. I guess you will need a lesson in independence. Also, as you threw in my face that you are making money now, it will be easier to buy back all the stems I bought for you in the past. If you would like your lamp/light bulbs or access to the internet, you will need to pay your share of costs.

Rent : $500

Electricity : $100

Internet : $30

Food : $500

Also, you will need to empty the trash Mon, Wed, and Friday, as well as sweep and vacuum those days. You will need to keep your bathroom clean weekly, prepare your own meals, and clean up after yourself. If you fail to do so, I will charge you a $30 maid fee for every day I have to do it. If you decide you would rather be my child again, instead of roommate, we can renegotiate terms.

Love,
Mom

珍珠宮

我女兒近月態度都變差了!成日黑面、咩都拗、咩都係我錯!佢今年中二了!但佢學業同課外活動都無影響,只係態度差左!我兩公婆都覺得好難頂。希望呢個反叛期快快過啦!大家都要加油💪🏻

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:阿女細個時好乖,好識為人著想,好識討人歡

原帖由 minniemouse 於 16-02-25 發表
阿女細個時好乖,好識為人著想,好識討人歡心,唔會同家姐爭嘢,佢會讓人。但現正值反叛期,成個人變哂,好 ...
睇到都戥你心痛……

大宅

引用:阿女細個時好乖,好識為人著想,好識討人歡

原帖由 minniemouse 於 16-02-25 發表
聽口吻,好似從小一直都係她follow 你的意願,可能她現在長大了,有了自己的思想想罷脫了你給她的加鎖。

現在可以做的便是重新建立關係為最緊要,再為讀書的事情壓迫她下去,分分鐘大家關係破裂,到時仲難修補。

伯爵府

hea friend難攪D,想當年自己都好唔聽教,後來同左班乖同學玩,先有反省自己,希望你朋友大D會有改善,而家呢個時期係好嘔血

伯爵府

引用:hea friend難攪D,想當年自己都好唔聽教,

原帖由 casscassy 於 16-02-25 發表
hea friend難攪D,想當年自己都好唔聽教,後來同左班乖同學玩,先有反省自己,希望你朋友大D會有改善,而家 ...
小朋友

首頁

尾頁

跳至