烹飪搵食

跳至

首頁
23456...46

尾頁

用戶要求終止服務

Re: 西點食譜大全-麵包類

yip_paulina ,

妳是否用理想牌的酵母?超市的酵母不好用,最好到烘焙材料店買,如不方便,可到Citysuper買.

麵糰要搓到出筋,即拉開有薄膜.

第一次發酵可放入焗爐或微波爐內,如天氣太冷,可放杯熱水入爐內,並要不時換熱水.

預祝成功!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

男爵府

Zen,
我都係遇到同yip_paulina 的同樣問題,焗出麵粉粒,我可能放得太少yeast,我是用湯種的,而家重研究緊死因!!! ?-( ?-( ?-( ?-( ?-( ?-( ?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

大宅

hello Zen si fu,

thanks for your advise. Yes, I use the 理想牌 yeast...

麵糰要搓到出筋... mmm, yes but is it even when I can make this... but still need to 搓 for 20 or 30 mins before settle them in a bowl???

ic, put a bowl of hot water in the oven... but the book said 25'C... is it matter to follow the temp or okay in placing in room temperature?

Why we need the 2nd time 發酵? Is it the 2st time 發酵 will make the bread grow up... and how abt the 2nd time... also grow up more???

Sorry for so many problems.,.. coz I want to make bread at hoem coz I've brough my oven for some times but only for making cakes and bake pasta... czo not success in making bread so far

Paulina
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

用戶要求終止服務

yip_paulina,

嘩!唔好叫我師傅啦,我唔敢答妳架啦 :mrgreen: 大家交換下經驗,一齊進步

睇下尼度幫唔幫到妳

click here

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

大宅

Thank you, Zen...

BTW, would u advise what kind of bread is easy for beginners???

Have u got recipe for scone ???

sorry to trouble u...

Many thanks.

Paulina
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

複式洋房

請問有無人有用麵包機的經驗?

我剛買了一個,但試做失敗。麵包口感封喉,而搽牛油時個包會散開,何解?

男爵府

法式餐包 -- posted by zen

材料: (10個份量)
高筋麵粉 300公克
鹽 5公克
乾酵母 6公克
白砂糖 9公克
蛋1隻和牛奶混合後210公克

做法:
1) 因牛奶中含有一種會抑制酵母菌活動的成份,所以必須先 將牛奶煮沸一次
2) 將蛋打進缽中後放到秤上,再一點一點地加入冷卻過的牛奶,混合液達210公克之後,再好好地拌勻
3) 將攪拌均勻的蛋與牛奶拌入酵母,白砂糖,鹽等後,再加入麵粉和好揉圓後,做第一次發酵,約40分鐘
4) 分切成10塊後,揉圓後,蓋上帆布塊和濕毛巾,靜置15分鐘
5) 用手掌將麵團壓扁,再用擀麵棍將它擀平成10cm x 15cm左右的橢圓片
6) 將一塊橢圓片,由身前一端向前捲,在捲畢處控緊
7) 先在鐵盤上鋪好烤爐墊紙,將5條麵團的捲畢處朝下地放在鐵盤上,用沾溼的刀子在表面上劃出刀痕
8) 依序將帆布塊,濕毛巾重疊地蓋在麵團上,發酵約40分鐘
(發酵前:長10.5cm x 寬3.5cm,發酵後:長12cm x 寬5cm)
9) 先將烤爐預熱至180度後,烤13至15分鐘,完成

民房

請問有冇提子軟甜餐包食譜, 可否email 給我, Thank You
[email protected]

大宅

jeanniecheng 寫道:
請問有無人有用麵包機的經驗?

我剛買了一個,但試做失敗。麵包口感封喉,而搽牛油時個包會散開,何解?

我都剛買了一部, 你係點整o家? 用那個食譜? 我做那個還可以.
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

男爵府

康仔媽咪 & jeanniecheng

hi
你地用麵包機成唔成功呀?
我就失敗左,原因我加入熱水(bread mix 說明書係咁寫),但係麵包機要白開水(失敗左先睇到說明書係咁寫)
我會再試下先,用白開水睇下有無改善到,hehe!

大宅

我想問個麵團係咪要搓好耐先ok架?因為我搓到手1軟都仲痴手呀~我唔知係少粉定真係要搓咁耐! ?-(

子爵府

瑤瑤媽媽,

我諗係粉糰太濕,所以你搓左好耐都係痴手,要搓到手,抬同麵糰唔痴手再加牛油搓到成薄膜就可以~~

大宅

Monogram
咁我諗我做錯左呀!
我一早就放左牛油一齊搓呀!唔怪得唔得啦~

子爵府

瑤瑤媽媽,

咁你下次一定得嫁啦~~

子爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

涼拌雞絲點整?urgent please

大宅

tinhei,

I saw your website on food. They look nice & delicious especially the seeds bread & graham bread. Their crust look very soft. How do you make it? Can I have the recipes? Thanks!!!

民房

delicious, even just look at it

大宅

好媽媽勳章

請問有冇人識整奶黃飽呀?thanks

子爵府

zoebaby

你可以試下入去睇下呀~~

http://www.cookeryfamily.org/kb.php?mode=article&k=465

首頁
23456...46

尾頁

跳至