母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我一直都是埋身餵, 埋身餵是BB 食幾多就餵幾多....初初很辛苦但一直很努力. 想著BB 到4-6 星期不會要餵得咁密
結果到4-5星期, 我還是一小時至1.5 小時餵一次奶.

醫生叫我強行改BB 的習慣為兩小時一次, 說BB 只是要"安慰" 來吮...
我不信, 因為BB 真係食. 堅持再埋身餵, 1 小時一次...

但到了6 星期我真係攰得快不行了, 我在想是否我一次餵得不夠長, 餵多D ...
每次要BB再吃, ...他又肯吃.結果BB 吃了, 但密密餵沒有改善, 更變成經常嘔奶
我就想他昰不知飽吃太多, 我再試強行兩小時餵一次. 當他在一小時左右哭時, 我抱他豆他就是不餵他.
但抱著還是哭得好利害.

我幾乎放棄, 當天就由得BB 大喊.BB 真的在半小時後停
這是醫生和陪月教的方法, 就是BB "扭計" , 不要縱他。

但作為媽媽還是唔對路. ...我真的不想BB 不斷哭. 再不斷Search...外國網站說BB 不會吃得太多的..
飽就會停...又看了一些外國媽媽說, BB 是在原因才會不斷哭, 作為母親不要信會"緃壞到一個幾個月大的BB ".

我於是再找, 發現"食極唔飽, 經常嘔奶, 多風" 是前奶過多的特徵, 加上我都留意BB 大便變了點樣. ..

立時去雪櫃拿20ML 冰奶餵.。那是今天我埋身餵完吃剩泵出的 (所以是後奶) 。
BB吃了, 立刻停哭,...

今次我學會了
1. 相信自己作為媽媽的直覺
2. 要相信BB
3. 專業意見亦未必啱.

大宅

分享埋呢個http://planningmommy.com/baby/2015/08/poop/

我覺得好有用!

男爵府

引用:+本帖最後由+nk88+於+16-2-28+02:52+編輯+\\

原帖由 nk88 於 16-02-28 發表

我一直都是埋身餵, 埋身餵是BB 食幾多就餵幾多....初初很辛苦但 ...
聽上去你沒有去健康院?健康院的工作人員比私家醫生經驗多一些。

你的問題,健康院的醫生姑娘會幫到你。

幸好你6星期發現哪兒出問題。加油啦

依本書仔好有正能量。如你有就看下啦、我時常拿出來溫習,幫自己打氣

男爵府

引用:+本帖最後由+nk88+於+16-2-28+02:52+編輯+\\

我一直都是埋身餵, 埋身餵是BB 食幾多就餵幾多....初初很辛苦但 ...
你說得對,我認為6個月前既bb都唔會識扭計,係肚餓或不適才哭,你個陪月流流地喎

別墅

我都有相似問題,
請問吃前奶過多的BB 大便會變成點樣. ..?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

會唔會猛長期? 同埋你餵得密,未必係前奶過多。 當然滿月左右既bb 會有肚風情況。

大宅

kc_snow 發表於 16-2-28 12:47
我都有相似問題,

其四,有些寶寶吃的太快,媽媽交替乳房過于頻繁,導致寶寶只吃到了過多的前奶。前奶富含大量的乳糖,攝入乳糖量超過了寶寶腸道消化能力,太多糖分走到直腸發酵,形成綠便稀便。(綠便,與媽媽吃綠色蔬菜無關,葉綠素不會進去入乳汁;與吃不飽無關;與受驚嚇無關!)

2.泡沫,

略帶酸味也是由于寶寶前奶吃的過多,后奶攝入相對少造成的。泡沫是糖不完全代謝的產物。有媽媽說,自己吃甜食吃多了的時候孩子明顯大便泡沫多。

引用自http://www.haixiaol.com/n1093250.html

大宅

bosch 發表於 16-2-28 19:58
會唔會猛長期? 同埋你餵得密,未必係前奶過多。 當然滿月左右既bb 會有肚風情況。 ...

我之前都試過食得密,但係成兩個星期都係咁?

大宅

kc_snow 發表於 16-2-28 12:47
我都有相似問題,

http://www.breastfeeding.org.hk/post/1912

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

引用:Quote:kc_snow+發表於+16-2-28+12:47+我都

其四,有些寶寶吃的太快,媽媽交替乳房過于頻繁,導致寶寶只吃到了過多的前奶。前奶富含大量的乳糖, ...
Thx for sharing

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊