婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想問下大家有無人一向有荷爾蒙失調/排卵出血之類問題?
我數年每月中間一定會有幾日紅紅啡啡分泌,大部份時間4天左右無事,間中都會一兩星期唔好最後食藥幾日停左然後停藥就黎M。情況反復無好過,睇過醫生照過又話係荷爾蒙,叫我留意住一係keep住食藥,食過3個月之後又係咁。
大半年期照過細胞又正常但呢兩個月M完哂後2日又開始咁,到第3日量多到M咁不過無肚痛,想約睇婦科又好爆....
而家唔知應該等等再繼續找醫生好?如果有人一直咁係正常既我寧可接受就算,唔想月月大驚小怪照
點好呢?有人相同情況醫生話可以根治嗎?

複式洋房

我估你經間期出血,試下食中藥啦.. 調理下會好

伯爵府

引用:想問下大家有無人一向有荷爾蒙失調/排卵出

原帖由 JNF 於 16-02-29 發表
我數年每月中間一定會有幾日紅紅啡啡分泌,大部份時 ...
我有類似情況,之後做子宮內膜檢查,最後發現子宮有息肉,造完手術後,而家正常返

大宅

畀面勳章

回覆:完左M又有血?!

我都係咁,完m後乾淨一兩日又有D血,間中又有D啡色分泌,中西藥都試過,照過哂驗過哂都係咁,無辨法,之前都日日驚到死,而家都麻目哂,冇得醫唯有接受

子爵府

回覆:vicky19846619 的帖子

醫生有無話咩情況要睇?如果過左一星期唔停都唔知點好

大宅

畀面勳章

引用:醫生有無話咩情況要睇?如果過左一星期唔停

無架,醫生都話冇咩可以做,總之佢地check過哂又發現唔到咩問題都係歸類為失調,但我流量唔多,同埋通常都係3日到就冇,所以都冇理,我之前食左3個月賀爾蒙都係咁,仲要肥咗好多

伯爵府

引用:醫生有無話咩情況要睇?如果過左一星期唔停

其實做普通婦檢,check唔到,我都係做子宮內膜檢查,先發現到問題!

大宅

回覆 濛查查 的帖子

請問可唔可講詳細D有咩特徵??同普通經期間出血或排卯期出血,有咩唔同?
請問做子宮內膜檢查係點樣??痛唔痛???
MANY THX

伯爵府

引用:回覆+濛查查+的帖子請問可唔可講詳細D有咩

原帖由 venne 於 16-03-02 發表
回覆 濛查查 的帖子

請問可唔可講詳細D有咩特徵??同普通經期間出血或排卯期出血,有咩唔同?
經期拖十幾日,有幾日特別多,好恐怖!
之後做婦科檢查,我見都未檢查過子宮內膜檢查,叫醫生check 埋,用儀器一睇,醫生已經見到粒息肉喺度,即book 時間造手術,之後經期一切正常!

子爵府

回覆 濛查查 的帖子

我一直就黎去到下個月M啦.......時紅時啡....

伯爵府

JNF 發表於 16-3-9 14:44
回覆 濛查查 的帖子

我一直就黎去到下個月M啦.......時紅時啡....

快d 搵醫生check 清楚,唔好再拖

別墅

睇婦科,唔好拖,荷爾蒙有問題,醫好左先睇中醫調理

子爵府

我今個月都係噤⋯⋯第一次係噤我7號黎,尋日乾淨晒,今日又黎過

大宅

引用:想問下大家有無人一向有荷爾蒙失調/排卵出

我數年每月中間一定會有幾日紅紅啡啡分泌,大部份時 ...
我幾年前試左都係咁 去睇醫生 佢都係話我失調,咁多年黎都係成日幾個月黎一次 有時就好正常 由上個月開始 不段咁黎m 黎完停一兩日又黎 到呢兩日黎得仲多,之前睇過政府睇過私家,覺得政府好啲 ,唸住聽日去睇醫生,唔知係黎得多定其他原因下腹有啲痛
你有無試下轉醫生睇?

複式洋房

請問子宫内膜驗查診所有得做吗?

大宅

你有冇開刀生過bb?
我就係咁,醫生照到開刀後,子宮埋口有個“粒”位,話m時藏左啲血喺度,所以m完有時郁多幾郁,佢就流返啲血出黎。冇大問題。

子爵府

回覆:hei85 的帖子

哦原來係咁
我有開刀過呀,咁呢種流一般流幾多日,個粒位永遠唔埋返啦?
我前星期照話有息肉呀唔知關唔關事

大宅

引用:哦原來係咁我有開刀過呀,咁呢種流一般流幾

原帖由 JNF 於 16-04-26 發表
哦原來係咁
我有開刀過呀,咁呢種流一般流幾多日,個粒位永遠唔埋返啦?
我前星期照話有息肉呀唔知關唔關事 ...
我唔定㗎,可能1至3日,又時又會冇,不過一定係好少。醫生話如果你覺得好影響生活,可以做手術整返。不過絕大部份人都唔會做啦!

大宅

我有類似情況,做子宮內膜檢查發現子宮有息肉
同埋醫生話如果經間期出血最多1-2天

子爵府

回覆:yanyanfamily 的帖子

咁要唔要手術

首頁

尾頁

跳至