自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

岩岩睇到個報紙topic話90後唔識用fax機,寄信又寫錯晒地址打回頭,令我諗起曾經一齊做過一排野既90後同事,叫佢寄cheque比vendor,比埋張invoice佢抄,佢最後抄左自己公司既地址.....因為果陣間公司註冊地址係間account firm, 個會計發晒脾氣打黎鬧...嗯,大家有無趣事可以share下呢??

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Rinobabe 發表於 16-3-2 15:52
岩岩睇到個報紙topic話90後唔識用fax機,寄信又寫錯晒地址打回頭,令我諗起曾經一齊做過一排野既90後同事, ...

未必關60、70、80、90後事,係初出茅廬返工,未熟習,傻下傻下啫

一朵雲    發表於 16-3-2 17:35

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

回覆:有無同90後騎呢同事共事過? 搞笑離奇事分享

la_source    發表於 16-3-2 15:57

大宅

引用:Quote:Rinobabe 發表於 16-3-2 15:52 岩岩

原帖由 tester5 於 16-03-02 發表
呀....係,應該係所有年紀既騎呢同事先岩

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Rinobabe 發表於 16-3-2 15:58
呀....係,應該係所有年紀既騎呢同事先岩
冇錯, 騎呢係不分年紀0既

珍珠宮

我無同事係90後,所以......

留毛~

禁止訪問

男爵府

又標籤90後

good_pig    發表於 16-3-3 00:13
chilingkong    發表於 16-3-2 19:38
一朵雲    發表於 16-3-2 17:35

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

有...男孩子!

將個地址寫信封既背面再貼上郵票寄出, 寫一隻字連體字, 佢就將人地同部首分開, 離到開一開, 我們最初以為兩隻字, 睇唔明佢寫乜, 問番佢, 佢自己都望成三分鐘都唔識答你, 機本上OFFICE所有SCAN / PRINTER唔會識用, 只係識用自己個部智能手機, 一放LUNCH用耳塞聽歌仔, 一係就開YOUTUBE大大聲睇精裝追女仔...

大宅

以前做飲食放題,2個90後同事,一男一女,女果個有次撞跌左個客放係枱上面既杯,跟手佢係地上拾返上黎放返係個客面前,激到經理即刻跑過去
男果個,話明放題,佢做到炆炆地,係枱客隔離講:「食食食,食咁多,食飽好上路啦」搞到枱客發癲最後又搞到經理,跟手比人抄左

TMC3012    發表於 16-3-2 16:13

水晶宮

引用:岩岩睇到個報紙topic話90後唔識用fax機,寄

原帖由 Rinobabe 於 16-03-02 發表
岩岩睇到個報紙topic話90後唔識用fax機,寄信又寫錯晒地址打回頭,令我諗起曾經一齊做過一排野既90後同事, ...
叫佢做野係度睇爸爸去那兒,仲笑到大大聲

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

「食食食,食咁多,食飽好上路啦----->(搞到我差D大笑出來)

侯爵府

禁止訪問

回覆:Rinobabe 的帖子

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

回覆 Rinobabe 的帖子

公司上年10月左右, 請咗班後生仔, 個個x'mas都要請no pay, 連放幾日果種, 過咗三個月, 每人平均每月請3日sick leave, 佢地sick leave係唔識打返公司講聲(連whatapps上司都無), 次次要我打電話搵佢

又係日日塞住對耳, 明明見佢坐係位, 有電話都唔會聽, 要我幫佢地聽, 最終我叫佢地大佬開佢地波, 一刻有改善, 一星期就打回原形

大宅

引用:以前做飲食放題,2個90後同事,一男一女,

原帖由 桃花源 於 16-03-02 發表
以前做飲食放題,2個90後同事,一男一女,女果個有次撞跌左個客放係枱上面既杯,跟手佢係地上拾返上黎放返 ...
「食食食,食咁多,食飽好上路啦」佢地轉數快,呢樣真心讚

珍珠宮

suki2500 發表於 16-3-2 16:29
回覆 Rinobabe 的帖子

公司上年10月左右, 請咗班後生仔, 個個x'mas都要請no pay, 連放幾日果種, 過咗三個 ...
咁你都幾有愛心丫~會主動青返電話比佢地,好多BOSS NG會打比佢地問咩事GA

& 點解公司要請一班後生AR...當中請1-2個老D,可能會無咁激氣

大宅

引用:又標纖?fax 機佢哋邊有機會接觸到。又笑人

原帖由 Superman-GF 於 16-03-02 發表
又標纖?fax 機佢哋邊有機會接觸到。又笑人!教下人有幾咁閒?人哋同你講social media marketing 嘅嘢,你 ...
唔係標籤,只係想大家些牙下果d騎呢同事既特別的工作方式唧~我以以前間公司都有個大叔因為工作關係成日要打去政府部門問野,次次都由問變鬧到拆天,連曾任權&佢祖宗18代都鬧埋,而其他同事就戴耳塞做野

大宅

引用:Quote:原帖由+Superman-GF+於+16-03-02+發

唔係標籤,只係想大家些牙下果d騎呢同事既特別的工作方式唧~我以以前間公司都有個大叔因為工作關係成日要打 ...
你寫明90後仲話唔係標籤?

子爵府

引用:Quote:原帖由 Superman-GF 於 16-03-02 發

唔係標籤,只係想大家些牙下果d騎呢同事既特別的工作方式唧~我以以前間公司都有個大叔因為工作關係成日要打 ...
但你講明係90後 咁仲唔係標籤?

首頁

尾頁

跳至