在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個女由滿月開始跟婆婆住到宜家28個月,因為我做零售關係,放假收早先見佢/湊佢過夜,因為兩代湊法問題經常同婆婆磨擦(例如同佢著過多嘅衫…出緊汗都話比張被…刷牙宜家唔刷遲啲換牙咪會白…食飯勁大啖塞入佢個口搞到吐返出黎…喊即刻哄佢抱佢等佢唔好喊等等…),而且個女扭計唔聽話婆婆就對我發脾氣講唔湊你自己湊返啦!
老公一直叫我自己湊,但我擔心開支問題而一直唔願湊返(因為公司福利好),到新年忍唔住大家都嘈左交,果刻決定自己湊返,因為覺得3歲定80,係時候教返好佢,但問題就黎喇…個女依排唔肯聽我電話,平時我收工會打返去佢都會叫聲媽咪,同宜家成日講唔返媽咪度唔返爸爸度…返婆婆度! 連我想拎返啲野走佢都唔比! 我好擔心佢唔肯跟我返去住…有咩方法可以令佢肯跟我返屋企?有冇媽媽試過咁情況?

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

2歲幾, 應該仲可以教.
好似有段時間我個女都勁痴工人一樣, 最後佢都知道邊個先係主人(因為話事都係你), 又或者小朋友都會易受物質引誘, 你可以買D野送比佢, 開口都易好多架.

翡翠宮

你接觸佢多D湊佢多D,佢就會跟返你架

複式洋房

回覆:wahiuma 的帖子

平時見面都跟我,但一講到返屋企就抗拒

複式洋房

引用:2歲幾, 應該仲可以教.好似有段時間我個女都

原帖由 ms.coffee 於 16-03-04 發表
2歲幾, 應該仲可以教.
好似有段時間我個女都勁痴工人一樣, 最後佢都知道邊個先係主人(因為話事都係你), 又 ...
咁之前自己湊返咪日日都要買野哄佢😂

男爵府

回覆:4月開始做FTM,但個女成日講唔返媽咪度…

28個月都唔湊返屋企,咁不負責任生嚟做乜?
仲有湊法點唔同,你媽都幫你頂咗28個月,仲好意思同人嗌交?打完齋唔要和尚

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 ms.coffee 於 16-03-04 發表2

原帖由 ella_yi 於 16-03-05 發表
咁之前自己湊返咪日日都要買野哄佢😂
求其平平地買張貼紙都OK

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

佢同婆婆住慣,突然同個唔熟既人住,仲有自由慣突然要返入個寵度,俾我都唔肯。

你想佢而家對你唔好咁抗拒,你要俾多d 時間陪佢,同佢出街玩等等。小朋友見邊個同佢玩得多就會跟佢地,呢d 親子時間唔慳得。

對住3歲小朋友,有時我唔會俾選擇俾佢,我只係知會小朋友我將會做乜,佢要絕對服從於我。所以我覺得你唔好俾個女食住你,佢話唔肯返都冇用,到你辭職後,佢點都要同你返屋企住。

大宅

同我情況差不多1歲婆婆湊,4月開始自己湊,仔3歲平時星期六日成日話唔返嫲道

複式洋房

引用:28個月都唔湊返屋企,咁不負責任生嚟做乜?

原帖由 little.k 於 16-03-05 發表
28個月都唔湊返屋企,咁不負責任生嚟做乜?
仲有湊法點唔同,你媽都幫你頂咗28 ...
我做零售業收得夜,老公廚房佬比我收得更夜,加上婆婆家同自己家唔近,唔係唔想湊返屋企,而係時間搞到太夜,影響小朋友作息時間,我都明白佢幫我頂左咁耐係好辛苦,但婆婆成日因為個女扭計而向發我脾氣…我忍…經常講唔湊要求增加家用…我都忍…因為有求於佢,今次係佢發起呢場交,令我決心放棄工作,我唔係\"打完齋唔要和尚\",而係真心覺得係時候自己湊返

複式洋房

引用:係咪一直都係婆婆湊埋過夜?小見你梗係唔痴

原帖由 yayukicheung 於 16-03-05 發表
係咪一直都係婆婆湊埋過夜?
小見你梗係唔痴你,點解唔晚晚接返屋企?
你老公都係收工好夜?你地兩公婆唔會 ...
我做零售業收得夜,老公廚房佬比我收得更夜,加上地方唔近,頭一年我都經常係婆婆家住跟過夜,跟著婆婆叫我返屋企佢搞得掂所以就冇再跟過夜,我同老公都掛住個女架!但為左生活冇辦法😭

APIGMA    發表於 16-3-10 17:00

複式洋房

引用:佢同婆婆住慣,突然同個唔熟既人住,仲有自

原帖由 bosch 於 16-03-06 發表
佢同婆婆住慣,突然同個唔熟既人住,仲有自由慣突然要返入個寵度,俾我都唔肯。

你想佢而家對你唔好咁抗拒 ...
宜家已成定局,所以個女唔肯都要帶佢走,都預左頭一個月佢同我都會辛苦…因為都要習慣

複式洋房

引用:同我情況差不多1歲婆婆湊,4月開始自己湊,

原帖由 fannyleung1212 於 16-03-06 發表
同我情況差不多1歲婆婆湊,4月開始自己湊,仔3歲平時星期六日成日話唔返嫲道

...
我地大家都要加油💪

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 yayukicheung 於 16-03-05 發

男爵府

ella_yi 發表於 16-3-9 00:33
我做零售業收得夜,老公廚房佬比我收得更夜,加上地方唔近,頭一年我都經常係婆婆家住跟過夜,跟著婆婆叫我 ...
明白,邊會自己湊到都唔湊,咁你媽想唔湊,你呢家都冇得簡,你都要明白幾辛苦,我平日比人幫我,晚上自己湊,但我返寫子樓,時間可以都勁辛苦,唔使話佢知以後返屋企,得閒去探婆婆都得

民房

回覆:ms.coffee 的帖子

我個女勁痴工人,我好唔開心,可否分享你的經歷,個女點痴返你?

子爵府

引用:我個女勁痴工人,我好唔開心,可否分享你的

原帖由 Loisyip 於 16-03-09 發表
我個女勁痴工人,我好唔開心,可否分享你的經歷,個女點痴返你?
其實都只是有幾個月係勁痴工人,之後又突然無甘痴,過渡期,無做過什麼

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 ella_yi 的帖子

支持你自己湊番

男爵府

我頭大半年都係, 細仔跟99住, 之後我自己湊番夜晚, 初初呀仔都唔跟我, 你試下放假時同佢地去多d玩, 自自然然佢就會覺得跟媽媽好 (因平時爺嫲只會帶佢去商場咋)

首頁

尾頁

跳至