嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女星期一發高燒,私家醫生當感冒醫,食藥就退到39度,星期二都係徘回38.5-39,星期三低d,38-38.5.,星期四冇燒,但勁咳,星期五再燒38.5-9,去港安醫院check, confirm中甲型,食特敏福+抗生素,d咳明顯少左,起碼訓到,但仍有燒37.6-38.3.....第六日重燒,你地小朋友大概幾耐好番?

子爵府

好媽媽勳章

請問港安驗流感是否即時知結果?入去至走大約要幾耐時間?

大宅

回覆:阿女4歲中左甲型流感

等大概1個鐘

大宅

高燒48個鐘食特敏福先有用喎,之後食好似冇咩用

大宅

回覆:kkwing~ 的帖子

Yes, useful within 48 hours after appearance of symptoms
小朋友食完好D,係因為都咁多日,自己都會好

子爵府

我小朋友4歲幾,燒足6日,頭兩日高燒,之後低燒,燒下又停下。

大宅

Thanks

珍珠宮

引用:我小朋友4歲幾,燒足6日,頭兩日高燒,之後

原帖由 天道總司 於 16-03-07 發表
我小朋友4歲幾,燒足6日,頭兩日高燒,之後低燒,燒下又停下。
我小朋友燒左6日。係低燒 無燒 低燒。昨日突發39。 醫生開左抗生素比我。未驗流感。
我現在都唔知點好:(

子爵府

引用:Quote:原帖由 天道總司 於 16-03-07 發表我

原帖由 bananaGi 於 16-03-09 發表
我小朋友燒左6日。係低燒 無燒 低燒。昨日突發39。 醫生開左抗生素比我。未驗流感。
我現在都唔知點好:(

...
我都無驗乜野型流感,我比較無知,見阿仔精神玩得就無想到咁嚴重。

第一日(星期日晚)發現發燒39幾,手腳冰冷,食退燒藥,降到39,早上睇醫生,再探已經103度幾,立即塞肛。

只開咳水,收鼻水,消炎,退燒藥

醫生唔建議小朋友食特敏福,話副作用大。

下午藥氣過又燒38幾……………

第三日開始低燒38.5左右,早上燒,食藥就退燒………到黃昏再燒,食藥

覆診………醫生話未退燒 ,開始咳多左,就開左7日抗生素

燒左6日先至落到36幾。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+bananaGi+於+16-03-09+發表我

原帖由 天道總司 於 16-03-09 發表
我都無驗乜野型流感,我比較無知,見阿仔精神玩得就無想到咁嚴重。

第一日(星期日晚)發現發燒39幾,手腳 ...
即係食抗生素第三日才退回36?

子爵府

引用:Quote:原帖由 天道總司 於 16-03-09 發表我

原帖由 bananaGi 於 16-03-09 發表
即係食抗生素第三日才退回36?
燒第4日開始食抗生素,食抗生素2日後才退到36幾,共燒左6日

大宅

退曬燒,有d咳。。。我冇比佢番學,咁你地小朋友幾時番學?

大宅

回覆:chanpauline 的帖子

請問中左甲型係咪唔處方特敏福係咪會持續發燒唔退呢?
還是食左退燒退左之後又燒番呢?

大宅

之前未食特敏福高燒,食退燒藥後退少少,過後又再發燒

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我仔星期日朝早少少咳,但冇鼻水冇燒,同咗佢睇醫生諗住冇咩⋯⋯
醫生叫我留意有冇燒,小心流感,呢排好勁⋯⋯
點知夜晚真係燒,燒到39.2⋯⋯即食退燒藥
星期一日頭都係大約38度⋯⋯半夜又燒到39度幾
尋日日頭再睇⋯⋯醫生話再留意下睇下退唔退,唔得就要特敏福⋯⋯
尋晚7點幾又差唔多39度⋯⋯
問晒間間醫院都有位⋯⋯即刻去港安睇夜診,我問醫生洗唔洗做快速測試,醫生話都冇咩用,10個只驗到6個出黎,直接開咗特敏福⋯⋯
尋晚食完,隔咗半個鐘嘔,唔知食到幾多落肚,但就勁出汗跟住退燒,但朝早就燒返上39⋯⋯
今日仍然反覆,38·6左右⋯⋯
我仔已打流感針,返學冇病我都同佢帶口罩架喇,估唔到都仲係中⋯
都唔知幾時先退晒燒,聽聞退完燒就勁咳同流鼻水,唔知係唔係?

大宅

醫生話我女中甲型之餘併發氣管炎,所以勁咳,係分分鐘不停咳……食埋抗生素十勁咳水就好d,起碼訓到

大宅

回覆:cc1104 的帖子

我囝都中咗甲型+副流感,住咗3日e院,第二日開始食特敏福,昨晚開始退晒燒,e生都話明天可出院,點知啱啱瞓覺後突然又番燒到39度,唉…我諗明天出院無望啦!

複式洋房

我仔上星期住左6日醫院
第一日燒到41...去法國睇門診...即塞肛排入院...晏晝入院...即抽血、驗鼻涕、照肺、吊鹽水
第二日keep 住燒...退燒藥一退就高燒...晏晝confirm 中左甲型流感...醫生即處方特敏福...抗生素
第三日、四日keep 住燒下退下,但明顯體溫無之前咁高
第五日終於無哂燒...
第六日終於可以出院...

成個特敏福療程一共食左5日

首頁

尾頁

跳至