夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家相對無言,興趣不一,教小朋友理念同方法不對,兩人不再拖手,已經好幾個月係咁,仲可以挨幾耐呢?

說真的,我好討厭佢,由頭到腳,連呼吸聲都覺得討厭。係人面前講到自己點錫個女,但呀女病左,都無關心過。
有次呀女因小事發脾氣,事後都即刻say sorry to baba,佢都可以嬲到轉人走,我忍唔住喝佢,你仲想點,個女都say sorry la,唔通要佢跪係到先開心?!佢先無走出街,不過仍黑面
我真係唔明佢諗咩,點解自己親生女都可以咁認真嬲,呀女只不過3歲咋,仲要挨多幾多年....
其實仲有好多其他小事,日積月累,有些問題傾完無反應,我已經唔想再同佢講,反正講完都係無結果,我想離婚,但又無呢個勇氣......唯有係呢到抒發下

子爵府

畀面勳章

好快

侯爵府

可以平靜地坐低傾下嗎?大家了解一下對方個要求、需要;再亙相配合;情況未必係自己想得咁差

別墅

唉,死局。好明白。
你有心傾唔代表佢都有

別墅

引用:唉,死局。好明白。你有心傾唔代表佢都有

原帖由 林小朋友 於 16-03-06 發表
唉,死局。好明白。
你有心傾唔代表佢都有
是呀,可能其實佢唔覺有問題囉

別墅

引用:可以平靜地坐低傾下嗎?大家了解一下對方個

原帖由 jackiemei 於 16-03-06 發表
可以平靜地坐低傾下嗎?大家了解一下對方個要求、需要;再亙相配合;情況未必係自己想得咁差
...
一早講左大家要求
我:1,唔可以係屋企食煙,2,唔可以係小朋友面前鬧交,3,唔可以係小朋友面前講粗口
佢:要溫柔
但一踏到我嘅底線,好難溫柔囉
前日佢先係小朋友面前粗暴,又係因為小事..

別墅

引用:好快

原帖由 jeremylui83 於 16-03-06 發表
好快
好快咩呀?

珍珠宮

回覆:究竟一對無交流嘅夫妻,可以一齊生活幾耐呢?

我老公都係咁我有心想大家坐底傾下,佢又話我發癲揾返之前啲野黎嘈,對個仔又唔好,下下同個仔講野都好惡,好似有仇咁…呢幾年大家既關係攪到好差,成日都嘈交

wcpcelia    發表於 16-3-8 14:05

侯爵府

bosasa1987 發表於 16-3-6 00:42
一早講左大家要求
我:1,唔可以係屋企食煙,2,唔可以係小朋友面前鬧交,3,唔可以係小朋友面前講粗口
佢 ...

你個三點正正係我同樣同C6要求。
首先第二點,當小朋友係度時,我自己點火都一定唔會嘈;而C6火就會立刻大聲燒,試過幾次係街,我首先係笑笑口講「你咁樣會嚇親個囡,有咩事返到屋企女瞓左先講」接住我係同囡講「唔好意思呀,爸爸啱先大聲咗係咪嚇親XX?你原諒爸爸好冇?」2,3次之後,C6已經合作。
食煙,可能我爸爸都有食,我比較冇咁強硬,但C6明白為小朋友好,所以佢會係廚房食,我又ok;
粗口,其實我C6之前一直都冇講粗口,前排因為工作壓力關係有一排開始講粗口鬧人,我聽過幾次後,亦同C6講:你呢排好多粗口,好爛口,好難聽;d女係度架!之後C6又系去返廚房先講

溫柔:我明凡事相向,但2個都唔讓步;情況只會惡化!

或者你先讓一讓步,睇下對方係得寸進尺定懂得調適自己去讓步

別墅

引用:我老公都係咁我有心想大家坐底傾下,佢又話

原帖由 taylortse 於 16-03-06 發表
我老公都係咁我有心想大家坐底傾下,佢又話我發癲揾返之前啲野黎嘈,對個仔又唔好,下下同個仔講 ...
同路人...明明應該係最親密嘅人,點解要處處針對,好想知個結可以點解...

別墅

引用:Quote:bosasa1987+發表於+16-3-6+00:42+一

原帖由 jackiemei 於 16-03-06 發表
你個三點正正係我同樣同C6要求。
首先第二點,當小朋友係度時,我自己點火都一定唔會嘈;而C6火就會立刻大 ...
多謝你答得咁詳細。食煙呢個問題,因為呀仔成日都咳,所以之前講好左唔係屋企食,要出街食,不過有時佢發脾氣就要即刻(可能係廁所或者廚房),但屋企細,其實食完都會成屋都係味囉,我自己覺得好難頂

話介煙,但講了好多年了,結果都係無介到。真係唔鐘意應承左但又唔做...點解可以咁無口齒

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 taylortse 於 16-03-06 發表

原帖由 bosasa1987 於 16-03-07 發表
同路人...明明應該係最親密嘅人,點解要處處針對,好想知個結可以點解...

...
我選擇忍,忍到個仔十一,二歲就離開…

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 jackiemei 於 16-03-06 發表

別墅

回覆:究竟一對無交流嘅夫妻,可以一齊生活幾耐呢?

同路人,我咁嘅生活已好多年,等d仔大曬我一定走,搵返開心嘅自己

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 jackiemei 於 16-03-06 發表

原帖由 bosasa1987 於 16-03-07 發表
多謝你答得咁詳細。食煙呢個問題,因為呀仔成日都咳,所以之前講好左唔係屋企食,要出街食,不過有時佢發脾 ...
食煙响廚房食
有抽油煙機正常就無味
食完抽一陣先開廚房門出去
我老公都响廚房食
我屋企都係得二百幾呎
屋入面
無味

介吾到無得迫
買埋个空氣清新機
咁都叫做解決下个問題
無謂執著

公爵府

熱血金章 畀面勳章

無野解決唔到

複式洋房

你C6好快會找借口,跟住識朋友,再跟住就............

別墅

引用:Quote:原帖由+bosasa1987+於+16-03-07+發表

原帖由 bongbongpatty 於 16-03-08 發表
食煙响廚房食
有抽油煙機正常就無味
食完抽一陣先開廚房門出去
我屋企廚房無門

別墅

引用:你C6好快會找借口,跟住識朋友,再跟住就....

原帖由 KATTY323 於 16-03-08 發表
你C6好快會找借口,跟住識朋友,再跟住就............
可能我快過佢呢

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 bongbongpatty 於 16-03-08

原帖由 bosasa1987 於 16-03-08 發表
我屋企廚房無門
整返到門
吾肯落街食好難搞

首頁

尾頁

跳至