母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:由貧入小富 - 我的人奶路

我都係第一個餵唔到, 摱車邊泵到7-8個月, 每日都要補奶粉.. (bb 唔配合, 自己又休息唔夠, 飲得少水份..)
第二個都做到全人奶, 直到佢出牙, 我忍唔到痛, 埋唔到身, 最後9-10個月掛泵.. (即使公司有泵奶房, 返工泵奶真係好辛苦.. 又要揹住咁重嘢返屋企..)
第二個我好堅持想餵到全人奶, 頭幾日較鬧鐘, 每2-2.5鐘就拍醒 bb 食.. 點知出院嗰日塞到硬哂.. 食止痛藥推返鬆... (我永遠都會記得嗰兩舊石頭!!) 然後每朝7點前必爬一碗飯落肚 (我覺得哩樣 中醫嘅五更飯 好緊要, 上網睇返嚟嘅) 坐月期間剩係 飲食瞓餵泵, 其他嘢都係c6同姐姐做哂.. 我怕自己唔夠奶, 所以每次 bb 埋完身兩邊都會再泵清哂兩邊雪冰奶, 等我返返工阿仔都有奶飲, 直到我要返返工我個冰格已經爆咗 (中 size 兩門雪櫃) ^^
後嚟有個好 jm 都介紹 卵磷脂 同埋 月見草油 都對餵人奶有幫助.. (唔知係咪真係有幫助啦...)
06:00 返工前埋身+泵清
12:45 泵
19:30左右 放工返到屋企有再全埋身+泵清
以上已經係4年幾前嘅事, 大概係咁, details 唔太記得..
所以各位 jm, 加油!!

別墅

引用:Quote:sohmuijai 發表於 16-3-9 18:45 我都

原帖由 babycatrina 於 16-03-10 發表
JM, 你生第三個好勁!
祝你陀B順利!
兩個仔仔, 高齡前試下追個女~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊