母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:由貧入小富 - 我的人奶路

我覺得你個post好encouraging,支持你!我唔明點解果位媽媽講野要咁mean!btw我都係啱啱夠做到全人奶但最後一餐仍然補粉,一來唔想浪費罐奶粉,二來雪櫃有儲備個心會定啲!我明白你!

大宅

引用:我覺得你個post好encouraging,支持你!我

原帖由 rachelwmt 於 16-03-09 發表
我覺得你個post好encouraging,支持你!我唔明點解果位媽媽講野要咁mean!btw我都係啱啱夠做到全人奶但最後 ...
多謝你

睇到第一個回覆就咁「激動」我真係嚇親架,依家回復喇!

因為上胎唔夠奶,又試過睇住自己奶量突降又追唔返,所以當時好認真咁考慮點樣用有限既人奶延長對bb既保護,有冰奶係好好好重要。

我會諗,若只可以1)頭半年全人奶, 2)頭一年半人奶,我會揀2。因為攤長來飲會好些(?!)有母乳抗體保護長些。(唔肯定,有錯請指正)

總之有儲備,心情放鬆就長泵長有!祝大家人奶路亨通!

別墅

我都係第一個餵唔到, 摱車邊泵到7-8個月, 每日都要補奶粉.. (bb 唔配合, 自己又休息唔夠, 飲得少水份..)
第二個都做到全人奶, 直到佢出牙, 我忍唔到痛, 埋唔到身, 最後9-10個月掛泵.. (即使公司有泵奶房, 返工泵奶真係好辛苦.. 又要揹住咁重嘢返屋企..)
第二個我好堅持想餵到全人奶, 頭幾日較鬧鐘, 每2-2.5鐘就拍醒 bb 食.. 點知出院嗰日塞到硬哂.. 食止痛藥推返鬆... (我永遠都會記得嗰兩舊石頭!!) 然後每朝7點前必爬一碗飯落肚 (我覺得哩樣 中醫嘅五更飯 好緊要, 上網睇返嚟嘅) 坐月期間剩係 飲食瞓餵泵, 其他嘢都係c6同姐姐做哂.. 我怕自己唔夠奶, 所以每次 bb 埋完身兩邊都會再泵清哂兩邊雪冰奶, 等我返返工阿仔都有奶飲, 直到我要返返工我個冰格已經爆咗 (中 size 兩門雪櫃) ^^
後嚟有個好 jm 都介紹 卵磷脂 同埋 月見草油 都對餵人奶有幫助.. (唔知係咪真係有幫助啦...)
06:00 返工前埋身+泵清
12:45 泵
19:30左右 放工返到屋企有再全埋身+泵清
以上已經係4年幾前嘅事, 大概係咁, details 唔太記得..
所以各位 jm, 加油!!

複式洋房

回覆:babycatrina 的帖子

多謝你的分享,好encourage ar👍👍👍因為我同你情況好相似所以絕對明白你,同埋你已經好好喇,肯張你累積返黎的經驗share俾大家!

大宅

sohmuijai 發表於 16-3-9 18:45
我都係第一個餵唔到, 摱車邊泵到7-8個月, 每日都要補奶粉.. (bb 唔配合, 自己又休息唔夠, 飲得少水份..)
第 ...
其實你第一胎已餵得好好, 泵到7-8個月唔容易!勁!
我明我明, 返工泵奶既痛苦!

我真係好佩服要返工既人奶媽, 朝早6點起身泵完仲要返全日工, 再泵, 放工再泵!已經攰到嘔但繼續自殘, 為既就係阿B有奶飲!

呻完, 繼續泵奶!

大宅

mymozart1756 發表於 16-3-9 19:51
多謝你的分享,好encourage ar👍👍👍因為我同你情況好相似所以絕對明白你,同埋你已 ...
我打呢個分享除左為其他JM打氣, 都為自己加油!依家一路泵一路打字, 可以分散泵奶乳頭痛既辛苦!
同埋我既經驗係, 追奶唔係只係密密泵就有用, 我見有媽媽話一日泵六次但唔夠奶, 有其他媽媽回應話佢泵得太少次數, 仲好權威咁話:起碼要泵八次!我睇到就大吃一驚, 咁即係24小姐唔訓, 每兩個鐘泵一次, 咁實在太誇張了!所以我希望分享, 除左密密泵之外, 仲可以留意一下工具啱唔啱用, 心情要放輕鬆, 有無用supplement幫手, 因為乳腺夠咁先夠位造奶, 否則泵廿次但係根本乳腺唔通或唔夠發逹都係徒勞.

至於可唔可以全人奶唔係我最重要既CONCERN, 我只係希望有進步, 或KEEP住奶量, 長餵/泵長有!

我真心覺得, 提供母乳只係做媽媽既其中一個責任同privilege, 但係除左做媽媽之外我地都係人, 我地都有權同埋義務去照顧自己身、心健康!

大宅

sohmuijai 發表於 16-3-9 18:45
第 ...
JM, 你生第三個好勁!
祝你陀B順利!

複式洋房

睇完你寫嘅野真係好大嘅鼓勵。我絕對認同人奶係對BB最好,但其實好多媽媽身不由己先補奶粉,但就變到食奶粉就係罪人。
坐月個陣我日日都轉牛角尖,覺得一定要餵人奶,餵奶粉就慘啦,日喊夜喊有啲抑鬱,每日不斷諗點先可以多啲奶多啲奶。但乳頭成日俾BB啜損,攪到每次埋身我都好大壓力,而且日抖有C6+陪月+媽媽幫我餵B,所以我揀咗全泵,間中一兩餐餵佢前先埋身,仲要用乳頭盾,等自己無咁痛同大壓力。
奶量由原本3安,到而家較鬧鐘3個鐘泵一次,每次有5安岩岩好俾BB食,我已經好滿足。
仲有,因為食人奶退黃慢,黎緊BB仲要返醫院抽血,我更加嬲自己做咩唔俾佢食多2餐奶粉痾多啲...
我唔係ftm,但好希望盡力最少俾BB食到6個月人奶,我都同c6講,只要BB大少少由3個鐘轉4個鐘食一次,只要BB戒夜奶,我就可以儲冰奶。我都會繼續奶力,泵得幾多得幾多!

大宅

回覆:babycatrina 的帖子

樓主說的生羊豆是否山羊豆?或是另一樣野?

別墅

引用:Quote:sohmuijai 發表於 16-3-9 18:45 我都

原帖由 babycatrina 於 16-03-10 發表
JM, 你生第三個好勁!
祝你陀B順利!
兩個仔仔, 高齡前試下追個女~

大宅

ivyyeung86 發表於 16-3-10 02:35
睇完你寫嘅野真係好大嘅鼓勵。我絕對認同人奶係對BB最好,但其實好多媽媽身不由己先補奶粉,但就變到食奶粉 ...
同意!努力餵得幾多就幾多!BB埋唔到身+working mom係持別辛苦!一齊加油!
其實有個問題想請教, 我記得婦科、兒科醫生同好多姑娘都講人奶退黃係有效過奶粉退黃, 因為人奶水份較高加上有輕瀉成份, 而POO+VEE得多都好有效咁助退黃. 前年至上年尾係BK媽媽都仲係分享人奶退黃最有效, 唔知點解最近有多左媽媽講奶粉退黃有效過人奶!?但明明奶粉難消化, 會少D POOPOO架喎, 你聽醫生講既? 請指正。

我好彩兩個BB都無咩大問題, 我除左餵奶外仲有係9-11AM, 3-5PM推BB近窗邊曬太陽, 醫生話咁都有效退黃。

BB啜到乳頭損有無試下用羊脂膏? 對我來講有用!希望你BB乖乖地唔會太大力, 等你無咁辛苦!

大宅

ajtajt2012 發表於 16-3-10 09:22
樓主說的生羊豆是否山羊豆?或是另一樣野?
謝謝指正, 係TYPO! 應係山羊豆, 已改正!

大宅

sohmuijai 發表於 16-3-10 09:27
兩個仔仔, 高齡前試下追個女~

勁!祝你心想事成!

有兩個哥哥錫妹妹, 真係好!

複式洋房

babycatrina 發表於 16-3-10 13:53
同意!努力餵得幾多就幾多!BB埋唔到身+working mom係持別辛苦!一齊加油!
其實有個問題想請教, 我記得婦 ...

我去健康院,醫生同護士都話人奶退黃慢啲。應該係人奶易吸收,vv會有,但poopoo就食奶粉佢多啲。
我而家都一日盡可能俾佢埋1-2次身先搵人餵佢再泵,唔望佢增奶,希望可以維持到奶量。
我陪月幫我推乳腺時幫我睇過,話我個nipples又可能真係比較柔同脆弱,同埋我阿B又係進取型,所以埋身會覺得痛啲同易損。

大宅

引用:Quote:babycatrina+發表於+16-3-10+13:53+

原帖由 ivyyeung86 於 16-03-10 發表
我去健康院,醫生同護士都話人奶退黃慢啲。應該係人奶易吸收,vv會有,但poopoo就食奶粉佢多啲。
我而家都 ...
明白

我啱啱Google 關於黃疸既資料,原來有幾種黃疸,其中一種係母乳既黃疸。可能係中呢種黃疸先會飲母乳退得慢些,其他類型既就飲母乳都唔影響。

湊bb真係唔容易,好彩依家又過左一關

子爵府

引用:Quote:babycatrina+發表於+16-3-10+13:53+

原帖由 ivyyeung86 於 16-03-10 發表
我而家都 ...
餵多幾個月nipple適應左就唔會甘易痛架啦

複式洋房

babycatrina 發表於 16-3-10 22:33
明白

我啱啱Google 關於黃疸既資料,原來有幾種黃疸,其中一種係母乳既黃疸。可能係中呢種黃疸先會飲母乳 ...

我希望真係母乳呢隻嘅黃疸唔係其他,今日約咗時間下星期5抽血。

複式洋房

Fionhohoho 發表於 16-3-10 23:52
餵多幾個月nipple適應左就唔會甘易痛架啦

我都係咁諗,而家已經比開頭好咗,最少加埋乳頭盾,損嘅機會減低,係佢啜嘅頭一分鐘拿拿地咁,之後都ok

大宅

我係第一胎,產假期間我全埋身冇問題仲儲到奶,直到返左工一排就跌奶量,飲上奶湯水&上奶茶。食好多上奶野,又泵又埋身都多唔返,bb大左食多左,返工泵奶2次夾埋先勉強夠一餐,放左工埋返身可能我攰,奶唔夠都係要補奶粉先ok.

初頭補奶粉我好唔開心ga,但自己幾努力泵&埋身都唔夠奶,bb唔夠時喊哂既時候唔通仲咁堅持咩 bb餓既當然係餵飽佢先啦,依家對我黎講人奶又好奶粉又好,bb食左健康長肉就ok,依家bb 5個月,我只可以堅持到係每日都一餐係人奶,其他都係奶粉,就算冰櫃有4-5包冰奶我都係一日只開一包冰奶,每日都唔知儲唔儲得返1餐奶既壓力唔細ga, 真係隨時開一包少一包

做到全人奶當然最好,但好似我咁真係唔ok既咪半人奶lor, 希望遲d加固後對奶既需求少d就輕鬆d la

大宅

引用:我係第一胎,產假期間我全埋身冇問題仲儲到

原帖由 cathy_chui 於 16-03-11 發表
我係第一胎,產假期間我全埋身冇問題仲儲到奶,直到返左工一排就跌奶量,飲上奶湯水&上奶茶。食好多上奶野 ...
姐妹,你正正講緊我上胎既經歷同心情
奶量話跌就跌,完全睬我都\"sor\"!
冰奶係唔捨得開,希望捱到糧盡先捨得拎出來!
我好明白你!

我呢個星期病左,頂唔順食西藥但食到個人好乾,奶量下降,今朝食粒山羊豆有改善,你都試下

起碼見到奶柱多左心情會好些

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊