自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:nataliehuibb 發表於 16-3-9 21:38

原帖由 Beiku 於 16-03-10 發表
成日俾人叫 "廢青", 想唔大壓力都難....
逢青必廢 吸啖空氣都有罪咁。。。

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

侯爵府

引用:幾乎日日都有,點解香港學生咁大壓力

原帖由 nataliehuibb 於 16-03-09 發表
幾乎日日都有,點解香港學生咁大壓力
我覺得完全畸形。我親戚個仔返全日小學,放4:30,返到屋企做功課,做完諗住玩一陣,點知有大人話下兩星期考試,快d温!又冇得玩,温完食飯,阿媽又捉佢温2個鐘書,然後9:30-10:00瞓覺。你話啦,6歲小一小朋友,完全冇娛樂,係咪有問題??一切都係父母做成ka!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Beiku 發表於 16-3-10 09:01
成日俾人叫 "廢青", 想唔大壓力都難....
廢唔廢係睇佢地自己既行為
唔少JM俾人話港豬, 唔通又跳?

天朗氣清

大宅

好媽媽勳章

回覆:香港學生已經頂唔住壓力了

我表妹個仔科科90幾分佢都唔滿意

快樂可人兒
:-DResults:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

我見同事話唔出街要同個小朋友溫書考試,佢只係幼稚園學生

幾時幼稚園變成咁

子爵府

回覆:nataliehuibb 的帖子

長安不易居。
在香港現在要生存不易。
所以父母都想子女周身刀
却忘了給他們玩樂的空間。

侯爵府

其實當中好多已經係大學生,我估唔係純粹因為功課壓力。。。

因為人生冇目標?對前途冇希望?真係好難理解

水晶宮

回覆 nataliehuibb 的帖子

我好肯定同你講有一半係家長做成的。

子爵府

BK Milk勳章

kitbebe 發表於 16-3-9 21:59
無言!! 現在家長想幼稚園都要返全日, 超恐佈

你覺得要幼稚園返全日好恐怖嗎? 琴晚TVB先講幼稚園全日既小朋友係學校做緊乜, 你有留意嗎?

要恐佈的話, 返半天的都可以好恐怖, 因為放學要趕住返NPG

珍珠宮

引用:屋企人態度真係好大影響,出面讀書幾大壓力

原帖由 850212 於 16-03-10 發表
屋企人態度真係好大影響,出面讀書幾大壓力,做野幾辛苦,都不足以令一個人自殺,如果返到屋企有人關心,屋 ...
超級同意。

我兩個仔,一小學,一中學, 社交成績同樣有壓力,教師面口/賞罰安排/同學間比較亦令佢地受好多錯節同壓力。

不過一切一切,我都引導佢地返來同我講,我亦刻意教佢地如何面對呢d錯節。

至於成績,小學階段我由得佢地自己揾路點行,但上到中學,我會解釋升學必定係金字塔式,競爭係必然,唔會比佢誤會以為成績唔重要。同樣,唔競爭唔代表無壓力,逃避一樣有壓力。

我唔會迫小朋友,同樣亦唔會比佢活係幻想世界。

伯爵府

我地細個讀書阿爸阿媽有甘上心?
有無日日迫你補習操fit?
仲要讀埋甘多精讀班同課外活動?
唔好話而家小朋友承受唔到壓力
佢地仔黎架咋
將心比心
換著而家你坐落去
一日唔停要做甘多野你都辛苦!

坦白講
我好多朋友都係名牌小學中學大學畢業
個個而家咪又係打份工
有幾多個係人中龍鳳
30歲唔使做變成Steve Jobs呢?
反而有錢唔使做果d
一係袓蔭根本有錢
一係就自己做生意書都無讀幾多
香港家長 放輕鬆d 比d空間小朋友啦!

HoneyBee30    發表於 16-3-10 10:36

大宅

仔女根本係家長嘅棋子

子爵府

我大仔小五,一個禮拜有兩至三晚做功課近十點,之後仲要溫默書!
我都好想發癲!
點先可以令學校比少d功課???

珍珠宮

屋企人態度真係好大影響,出面讀書幾大壓力,做野幾辛苦,都不足以令一個人自殺,如果返到屋企有人關心,屋 ...
其實很多人也説小孩自殺是因為厭力,我可以説如果只是厭力未至於會自殺(有些甚至是大學生),反而我覺得他們找不到生存的目標意義,缺乏家人朋友的溝通關心才是主因,因現在父母有父母忙,學生有學生忙,實際一家人相處的時間也不多,像什麼幼稚園已返長全日,連在家和父母一起的時間也幾乎没有!

子爵府

引用:我地細個讀書阿爸阿媽有甘上心?有無日日迫

原帖由 rachel0316 於 16-03-10 發表
我地細個讀書阿爸阿媽有甘上心?
有無日日迫你補習操fit?
仲要讀埋甘多精讀班同課外活動?
我大仔冇補習,只參加兩項學校既課外活動咋!
但幾乎日日做功課逾九點,唔係個個都係家長迫架!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

水晶宮

hotingmum 發表於 16-3-10 10:12
我大仔冇補習,只參加兩項學校既課外活動咋!
但幾乎日日做功課逾九點,唔係個個都係家長迫架!

...
我明
Bye

翡翠宮

引用:我大仔小五,一個禮拜有兩至三晚做功課近十

原帖由 hotingmum 於 16-03-10 發表
我大仔小五,一個禮拜有兩至三晚做功課近十點,之後仲要溫默書!
我都好想發癲!
點先可以令學校比少d功課 ...
係咪小朋友做野慢?我仔學校出名多功課,但都係用一個至個半鐘做,最緊要學會快手快腳

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

都系架,好多時家長卑壓力,重大過學校+社會,父母要多讚賞,鼓勵,打好孩子個底先為上策

首頁
34567...8

尾頁

跳至