自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

26102007 發表於 16-3-10 13:41
學生如有不懂,應問學校老師,老師有責任教懂學生
我見過, 我真係見過, 老師點樣自話自說地教完書, 宜唔會理學生識唔識

所以點解要小班教學, 點教要增加資源減少老師行政工作

我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Liontigerma 發表於 16-3-10 23:07
唔係撐唔撐政府嘅問題!個人、父母、學校、制度、都有問題,但唔明某D人就抽水只係制度問題,因為我覺得無 ...

認同!!! 如果係單一制度錯,死亡數字唔會咁少,當然無人想見有人自殺,但係同一制度下,有人積極面對,有人消極怪政府,呢D就係面對事情既心態。 果D咩局長,咩都係政府唔岩既人,同佢地講幾多次都無用,中晒毒。 年青人咁無希望唔多唔少都係呢D人,點解唔可以多D同佢地講讀書唔係唯一出路,每個人都有每個人既強項,而係不停講政錯政府制度迫死人

水晶宮

咩制度都要去適應,冇一個制度會形合到每一個人,正所謂適者生存。
聽過一個訪問俄羅斯女仔,讀中三,每天得4,5個鐘睡覺,其他時間都係學習,亞洲好多地方讀書壓力都好大,唔係只得香港

我成日係Youtube 揾啲節目關於其他國家人民生活比小朋友睇,有世界觀嘅小朋友唔會咁易鑽牛角尖
呢集世界青年說,11個國家青年講自已國家的教育
http://v.youku.com/v_show/id_XMTM5MzI5NTAzNg==.html?from=s7.8-1.2&x

男爵府

回覆:自殺係制度問題定個人問題?

好難講,有d家長就算學校吾谷自己都會谷,有d學校谷家長更加谷,可以講係一個惡性循環。

首頁

尾頁

跳至