想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我用紅d都check到深粗,間中有一兩個月睇唔到,好唔好check埋體溫?紅d同體溫邊樣較準?又驚check埋體溫搞到更大壓力

大宅

畀面勳章

softcookies 發表於 16-3-10 12:15
我用紅d都check到深粗,間中有一兩個月睇唔到,好唔好check埋體溫?紅d同體溫邊樣較準?又驚check埋體溫搞 ...
其實睇唔到既日子可能只係妳咁岩miss左果個timing。我覺得紅d都夠,一來體溫同紅d result未必match,二來太大壓力都唔好。

伯爵府

你要試下邊樣岩自己

別墅

回覆:yllac 的帖子

其實我今個月好早就check 紅d, check 咗廿日都得淺線無深粗,所以又唔似miss咗,我懷疑今個月係咪無排卵,今日due day 又未有M, 就嚟俾紅d玩死喇

大宅

畀面勳章

softcookies 發表於 16-3-10 12:22
其實我今個月好早就check 紅d, check 咗廿日都得淺線無深粗,所以又唔似miss咗,我懷疑今個月係咪無排卵, ...
妳平時cycle都好準?如果有懷疑,咁都可以試下量體溫呀,真係要試試邊個方法岩妳

男爵府

回覆 softcookies 的帖子

可以既做埋,因為有機會紅D都唔準架

體溫又未必明顯地見到邊日排,但係佢排左就好明顯
所以我會建議大包圍,深粗隔日DO到體溫開始上升

子爵府

畀面勳章

引用:回覆 softcookies 的帖子可以既做埋,因為

原帖由 cavy0511 於 16-03-10 發表

回覆 softcookies 的帖子
可唔可以幫我睇下體溫?我呢個月開始量(雖然我知話要量好幾個月先可作準)
我係3月6日驗到深粗,深粗2日先轉淺

大宅

畀面勳章

kathylala 發表於 16-3-10 16:51
可唔可以幫我睇下體溫?我呢個月開始量(雖然我知話要量好幾個月先可作準)
我係3月6日驗到深粗,深粗2日先 ...
9/3排,好明顯

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:kathylala 發表於 16-3-10 16:51 可

原帖由 yllac 於 16-03-10 發表
9/3排,好明顯
謝謝你
我仲以為我8號排,因當日轉到好淺,仲要下午一直下腹不適,谷下谷下咁(排卵痛今個cycle很明顯,唔知關唔關我食黑豆粉,不過就沒蛋清出現,以前一定有)
到晚上就沒有那種感覺..

我係3,7,9號零晨dodo,昨晚很想補多次,但C6唔肯就算數男人唔迫得...

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆:大家覺得如果用緊紅d仲需要check 埋體溫嘛?

上胎一直都係2樣都有用 而且配合到
奈何餵緊人奶 夜晚起幾次身 所以今胎只用紅D

大宅

畀面勳章

kathylala 發表於 16-3-10 17:06
謝謝你
我仲以為我8號排,因當日轉到好淺,仲要下午一直下腹不適,谷下谷下咁(排卵痛今個cycle很明顯,唔 ...
如果睇紅d又有可能係8號,不過妳三晚都有交功課,大包圍應該ok

別墅

回覆:yllac 的帖子

照咁睇紅d同體溫唔係一致,兩樣睇埋包抄好d喎

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:kathylala 發表於 16-3-10 17:06 謝

如果睇紅d又有可能係8號,不過妳三晚都有交功課,大包圍應該ok
所以我先問下jm體溫點睇,不過唔緊要,8又好,9又好,我C6已經收爐

多謝你解答
以前一直以為深粗就好行房,係呢幾個月先知原來轉淺先排,淺左都要dodo ,但好多時力不從心,無力行房咁密

複式洋房

引用:Quote:原帖由 yllac 於 16-03-10 發表9/3排

原帖由 kathylala 於 16-03-10 發表
謝謝你
我仲以為我8號排,因當日轉到好淺,仲要下午一直下腹不適,谷下谷下咁(排卵痛今個cycle很明顯,唔 ...
咦,我都係咁喎,今個月第一次食食黑豆粉,feel 到個肚唔舒服,但少咗好多分泌,仲以為因為check 紅d 飲水,所以少分泌吖

大宅

畀面勳章

kathylala 發表於 16-3-10 18:04
所以我先問下jm體溫點睇,不過唔緊要,8又好,9又好,我C6已經收爐

多謝你解答

其實對於深粗 or 轉淺時先dodo,我自己刨書後有少少理解:

每日都dodo其實丁丁質素會降低,睇下妳係要quality or quantity。如果重質量,建議驗到深粗就do。因為深粗代表12-24小時會排卵,卵子壽命只有約12小時。而丁丁壽命就有48-72小時,但佢地游上去輸卵管又需要2-6小時。所以見到深粗dodo就可以係丁丁等蛋蛋。如果轉淺先dodo,即係卵子已經排出,佢既壽命又會逐漸減少,咁丁丁遇上佢既機會又會少左。

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 kathylala 於 16-03-10 發表

原帖由 love0823chi 於 16-03-10 發表
咦,我都係咁喎,今個月第一次食食黑豆粉,feel 到個肚唔舒服,但少咗好多分泌,仲以為因為check 紅d 飲水 ...
我仲要遲左排,上個cycle day 28日排,今次day35排
不過起碼好幾個月先會見功效

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:kathylala 發表於 16-3-10 18:04 所

其實對於深粗 or 轉淺時先dodo,我自己刨書後有少少理解:

每日都dodo其實丁丁質素會降低,睇下妳係要qua ...
呢樣我認同,每日do,體力有限+丁丁都未ready
所以我都唔強求密do,原本隔4日一次

保持心情愉快放鬆,享受過程較重要

大宅

畀面勳章

kathylala 發表於 16-3-10 20:26
呢樣我認同,每日do,體力有限+丁丁都未ready
所以我都唔強求密do,原本隔4日一次

同意呀!而且BB呢樣野,雖然做足準備會增加機會,但始終係天賜既禮物,好講緣份。

平常心,保持心境開朗同埋享受同C6既樂趣仲緊要。祝妳早早有孕!

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:kathylala 發表於 16-3-10 20:26 呢

同意呀!而且BB呢樣野,雖然做足準備會增加機會,但始終係天賜既禮物,好講緣份。

平常心,保持心境開朗 ...
希望大家好孕

男爵府

kathylala 發表於 16-3-10 16:51
我係3月6日驗到深粗,深粗2日先 ...

如果以體溫計, 應該5號排, 不過你未係完整cycle, 又係第一個cycle, 未必係好準

首頁

尾頁

跳至