自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

呢排好多人病,身邊真係好多朋友同小朋友中招。我宜家身處兒科隔離病房,想提提大家真係要注意好好保護自己同小朋友。
我個bb係iugr加胎水少,晌政醫院跟進左兩個月,到34w無晒胎水緊急開刀嘅早產b。晌nicu同scbu住左3個幾星期,托賴進展良好岀得院。
點知妹妹岀左院兩個星期,我三歲嘅大仔感冒傳染左俾妹妹。個仔今次只係common cold 但病得好嚴重,只怪我唔夠小心,哥哥晌診所睇左兩次醫生仲未好之餘仲嚴重左,仲傳染左俾公公同妹妹...
妹妹開始咳同低燒,我唯有帶兩個小朋友去急症室(當時都擔心個仔唔係感冒,因為佢堂妹之前中左甲型流感,佢學校又有人手足口),好彩醫生都話個仔只係感冒,但個女就要入院。
由於妹妹太細,唔建議用藥,只可以觀察住,驗血、驗鼻涕、照x ray... 逐步睇病癥發再處理。由星期日晚入院到宜家第五日,啲病癥岀曬嚟,妹妹好辛苦(當然我都辛苦,24小時陪住照顧住妹妹,老公一日嚟替更幾個鐘),今朝早由兒科普通病房轉左落隔離病房,聞氣管藥。好彩嘅係醫生話應該最差嘅情況到左,宜家開始好轉咖啦,希望過左三幾日ok無事可以走。
兩個小朋友都病嘅我,呢幾日晌醫院,尤其病房,係長戴口罩,保護自己,保護人地吖嘛,但我晌醫院仲見到唔少令我O晒嘴嘅家長...
妹妹最初入院住嗰格病房有四個兩三歲嘅小朋友,幾個小朋友都有咳嘅,有一個媽媽有幾聲咳,有一個媽媽已經勁咳,但只有一個媽媽戴口罩,仲幫佢嗰個無咳嘅小朋友戴。
今日晌隔離病房,我著緊紫袍,姑娘晌旁邊收緊症,個小朋友係咁咳,個家長可能有啲尷尬,同個仔講: (大意)你晌度係咁咳,有無諗下其他人咖... 我不禁諗,你地上得病房,都應該晌醫院留左一段時間啦,係唔係應該不早戴晒口罩,而唔係宜咁話佢咩?
今日同個姑娘傾開,佢都話宜家咁多人病,就係因為好多人唔戴口罩,唔注意衛生,唔打流感針。
雖則有人係唔認同打疫苗,但基本防護呢樣真係人人有責。

lovebabyking    發表於 16-3-11 10:41

水晶宮

回覆:我個早產b感冒併發肺炎(長)

你意思即係話bb要打埋流感疫苗???

子爵府

是否打疫苗係個人選擇
醫護人員都未必有打
唔打唔代表不負任
但同意戴口罩係基本公德心

希望你囡囡早日康復

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

引用:你意思即係話bb要打埋流感疫苗???

原帖由 miffyumiffy 於 16-03-11 發表
你意思即係話bb要打埋流感疫苗???
個姑娘都無話bb咁細係咪要打埋,不過我贊成小朋友打,我個仔都有打,因為佢啲同學仔真係病得密,我都想我爸爸打,佢幫我湊大仔嘅,我都唔想佢病,今次都俾我個仔惹病左。其實打唔打真係最好consult返自己嘅醫生,等個女好返,岀院前我都要問返醫生。
不過我覺得自己身體強壯啲同個人衛生絕對更重要。

伯爵府

引用:是否打疫苗係個人選擇醫護人員都未必有打唔

原帖由 鳥嘴123 於 16-03-11 發表
是否打疫苗係個人選擇
醫護人員都未必有打
唔打唔代表不負任
多謝你。

我都同意打疫苗係個人選擇,流感又好,其他針都好,自己權衡返個risk去決定。

反而衛生意識更加重要,我估就算有個人打左針,自己中左嗰發病或者唔嚴重,佢向住人乞痴、咳,都會散播病毒啦。

男爵府

引用:Quote:原帖由 miffyumiffy 於 16-03-11 發

原帖由 pppsze 於 16-03-11 發表
個姑娘都無話bb咁細係咪要打埋,不過我贊成小朋友打,我個仔都有打,因為佢啲同學仔真係病得密,我都想我爸 ...
其實打左又吾—定吾會病,我仔學校D小朋友打左又系照病到七彩,但我仔冇打開又冇喎,相反我覺得要提高抵抗力就真,平時注意保暧就真。我並不是叫你冇打,只系想話打左都有機會,吾打亦不代表實病。

大宅

伯爵府

引用:Quote:原帖由+pppsze+於+16-03-11+發表個姑

原帖由 lalalaho 於 16-03-11 發表
其實打左又吾—定吾會病,我仔學校D小朋友打左又系照病到七彩,但我仔冇打開又冇喎,相反我覺得要提高抵抗 ...
我同意咖,打左都係中某幾隻流感嘅機會低左啫,疫苗唔係萬能嘅。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+pppsze+於+16-03-11+發表個姑

其實打左又吾—定吾會病,我仔學校D小朋友打左又系照病到七彩,但我仔冇打開又冇喎,相反我覺得要提高抵抗 ...
我自己其實都無打,一來以前無打開,剛剛呢年個個話流感勁但又大肚唔想打。由於我個case係20幾週開始住院,之後要日日去醫院,所以都係靠自己保持衛生,touch wood成個孕期都無病。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有病戴口罩係基本公德心!

祝妹妹早日康復

男爵府

pppsze 發表於 16-3-11 07:33
我同意咖,打左都係中某幾隻流感嘅機會低左啫,疫苗唔係萬能嘅。
我自覺打針有用,我細路半班以上同學病假,佢有打流感針,乜事都冇,1日病假都唔洗。我自己上星期發燒,1日後退燒,少少喉嚨痛, 好快冇事。我們全家都年年打,絕對有幫助。

zoekayan    發表於 16-3-11 09:51

男爵府

祝妹妹早日康復!樓主都保重身體

水晶宮

pppsze 發表於 16-3-11 07:33

我全家從未打過流感疫苗, 托賴呢排無病無痛
有時阿仔一 年都有一兩次感冒, 比佢食1-2粒兒童樂信, 一兩日好番

我就潺d, 我中感冒要睇醫生, 通常食一日藥

d人講中甲流乙流又發燒唔退

我地全家從未試過

珍珠宮

我bb 2月尾都入過院, 唔知係咪好彩啦, 當時無而家咁多人, 而驗完一輪後證實佢只係普遍感冒, 好快出得院.
佢出院果日醫院已經開始多病人, 佢間病房加左床, 走廊都加左

希望你bb都快d無事

大宅

媽媽同妹妹都要加油!

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

太多人忘記了:有病時戴口罩係基本公德心 !

祝你 bb 快 d 無事 ~

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

公爵府

引用:Quote:原帖由 pppsze 於 16-03-11 發表個姑

agree

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

水晶宮

唔好話帶口罩,d人唔隨地吐痰都偷笑仲有小朋友病到兩行黃色鼻涕,老師叫佢休息下都照返學,依家唯有自己同囡帶口罩,保護自己

水晶宮

zoekayan 發表於 16-3-11 09:54
唔好話帶口罩,d人唔隨地吐痰都偷笑仲有小朋友病到兩行黃色鼻涕,老師叫佢休息下都照返學, ...
我搭車有任何人咳, 呻鼻, 我即戴田罩, 由一年病好多次, 減少到一年2-3次

伯爵府

戴口罩係重點,
好彩, 而家2次寒流我都無病, 但係出街多人我都會戴口罩

首頁

尾頁

跳至