自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:比我一早見失眠壓力大會轉校好影響情緒成長

原帖由 bongbongpatty 於 16-03-13 發表
比我一早見失眠壓力大會轉校
好影響情緒成長
俾多d愛
Agree

一定要睇醫生!

子爵府

牛年勳章

回覆:第一次開post 講仔女

平時親子傾計時間夠嗎?
會唔會問佢愛唔愛爸媽,憎唔憎爸媽?
問埋原因

大宅

小朋友d行為其實發自內心,佢一定好好辛苦,無得發洩先會打人。童年唔應該係咁,返學有幾叻都無用,要接受咁多壓力,精神創傷其實真係傷害一世。

禁止訪問

禁止訪問

引用:每日六樣功課,1月2次默書都算谷,咁其實應

子爵府

我肯定你仔壓力勁大又發洩唔到
前排我情緒失控 好易發脾氣
做既野不合情理 我次次發完都好後悔
到有一排個人放鬆左 連脾氣都好少發
我知你好嬲 但你要明白佢講呢樣野係情緒失控既表現 我肯定佢之後好後悔
你一定要比佢放鬆 或者帶佢輔導下

大宅

其實發生咩事佢會有咁惡劣態度? 如果你一直糾結係佢講粗話先,佢點點點做錯永遠都係佢唔岩啦。要冷靜應該係樓主你,咁年輕應該同個仔好傾得埋先岩,呢個年紀開始獨立思考,做父母咪成日擺出一副權威樣,咩都係仔女錯哂,咁你自己有幾神聖先?

大宅

睇精神科醫生

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yanmok 發表於 16-3-13 16:35
我36歲,有一仔一女(9 ,4歲),仔由細到大我們都好錫,當他5歲時,妹妹出世,一路都ok去到k3 尾遭某位同學排 ...

有冇喺小朋友面前講過粗口?同埋負面說話少講為要。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

揚莉煒媽咪 發表於 16-3-13 16:50
無粗口,無線都出得街

有粗口,bk唔同tvb
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

引用:樓主,點解你地要比佢任打咁即係縱容佢,有

原帖由 selinako^^ 於 16-03-13 發表
樓主,點解你地要比佢任打
咁即係縱容佢,有乜事可以搵你地發洩
我個仔而家3歲幾,自細已鍾意打人,歲幾已經識發脾氣突登一嘢坐落家姐對腳度,可能佢知自己手無力掛。試話發脾氣,remote敲枱,掉嘢落地,上果排燒咗成個星期,之後好燥熱,半夜係咁醒,醒親都起手打我,我就按住佢,用力的,我要佢知道媽媽唔容許打人,即使你好唔舒服。之後佢食幾日中藥,清咗啲熱就正常返晒。我覺得,小朋友係識睇人恰,當然,佢癲係有原因,但都要佢意識到,有唔開心,要癲都唔係為所欲為,如果唔係……終有一日撞板,或者傷害到無辜。 樓主仔似情緒病,你唔覺好似梁齊蔭咩?另外,如果一日做兩個鐘功課都大壓力,其實問題都好嚴重了

侯爵府

引用:Quote:原帖由 yanmok 於 16-03-13 發表学校

原帖由 susi1024169 於 16-03-13 發表
其實你覺得唔谷唔代表小朋友覺得唔谷,每個小朋友承受壓力程度唔同,有d可能炒少少谷都頂唔到會爆煲,都係 ...
我覺得小朋友表現已經好精神病邊緣了,真係要睇醫生

侯爵府

引用:Quote:原帖由 susi1024169 於 16-03-13 發

原帖由 芝芝吉 於 16-03-13 發表
吾係好多家長,接受到由精英班轉出來。
當然無人想,但你諗吓最終如果會搞到無咗個仔,你仲會唔會在乎咩精英班?

男爵府

引用:之後靜落來喪哭……同我們講對唔住……我好

原帖由 yanmok 於 16-03-13 發表
之後靜落來喪哭……同我們講對唔住……

我好嬲,好心痛,点解我做父母要俾你打俾你鬧,你自己態度唔好你發癲 ...
明白你嘅心情,但退一步想,佢當時只是一種情绪宣洩,佢叫你去死其實他並不懂得真正的意思,所以別為兒子一句宣洩的說話僅僅於懷。如果你經濟許可,建議你帶兒子去試遊戲治療,有經驗的遊戲治療師可以窺探到你自己也沒法知道的兒子內心世界,瞭解多些,你和兒子的關係才有破冰!加油

Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+揚莉煒媽咪+於+16-03-13+發表

原帖由 sarahwong420 於 16-03-13 發表
不過我覺得似係情緒病,多過係自細唔識教bor, 狂燥後又覺得後悔道歉, 正常都唔會小小事就動粗, 建議搵醫 ...
要搵專家幫手

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:每科60幾,70都谷。,鬧都冇,only+考試自

每科60幾,70都谷。,鬧都冇,only 考試自己做下補充。係常識要背,电腦音樂15分鈡搞掂,仲有佢自己讀,讀 ...
錯曬,根本唔係學校幾多功課問題,唔係佢拎到幾多分問題,問題係佢個人自身承受唔到而家既壓力所以壓力爆煲,每個人受壓程度不同,其他小朋友承受到,唔代表你仔都承受到,每個小朋友都係獨立個體,無得就咁同其他小朋友比較

伯爵府

引用:Quote:原帖由 芝芝吉 於 16-03-13 發表吾係

原帖由 華美 於 16-03-14 發表
當然無人想,但你諗吓最終如果會搞到無咗個仔,你仲會唔會在乎咩精英班?

...
以個樓主case退精英班。
而我自己,支持愉快學習,就係重親子關係,多於讀書。

點解,話好多家長吾面對,退出精英班呢!

身邊太多例子,攪到小朋友要睇精神科同心理醫生,到而家未讀完中四,已經無讀書,一星期睇一次醫生。

珍珠宮

引用:膠post 又話9歲 9歲讀中三?

原帖由 MoCheung 於 16-03-14 發表
膠post 又話9歲 9歲讀中三?
是小三吧?

公爵府

引用:我36歲,有一仔一女(9 ,4歲),仔由細到大我

我36歲,有一仔一女(9 ,4歲),仔由細到大我們都好錫,當他5歲 ...
會唔會情緒出現問題?不能自控?

複式洋房

引用:唔使考究粗口邊度學, 總之自己同可控制的

原帖由 botbot 於 16-03-14 發表
唔使考究粗口邊度學, 總之自己同可控制的環境下無就算,問心無愧 返學有同學講, 坐車聽到粗口都控制唔到 ...
多謝你!我會努力,我自己媽媽都有情緒病,眼見食好多葯,最後用意志整番好!所以我唔係唔同仔睇e生,佢我要同佢一齊努力盡量靠自己克服,葯物始終扶助,只有自己戰勝難関!

首頁

尾頁

跳至