自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我係土生土長香港人。我囡囡由小一開始接受普教中至小三,我囡囡話绝對無問題,返國内旅行可以用普通話與人溝通。亦分得清楚“土豆”是“馬鈴薯”現在批評普教中家長,究竟有無子女讀過普教中,如無,你地憑咩覺得普教中有問題?
除非你係教協的人,因為普教中要教師自我增值、增加工作量而沫黑。
(之前教師因為要考語文基準試都試過集體抗議)
否則,為何不能给其他家長作多種選擇。

最後,每間學校深淺不同,工課多小不同。入邊間學校接受邊種教育,家長有責任幫子女選擇,做人宏觀的,中國人學英文,外國人好多都學普通話。家長亦不能要每間學生遵從自己的教育方式去教自己子女。更不應莫視其他用家的選擇權利。

Friday    發表於 16-3-16 17:04
nieualma    發表於 16-3-16 16:55
MsBusy    發表於 16-3-15 13:39
yumui61    發表於 16-3-14 16:59
joetsang    發表於 16-3-14 15:03
gibimami    發表於 16-3-14 12:37
luvkaka    發表於 16-3-14 12:12

公爵府

好媽媽勳章

引用:我係土生土長香港人。我囡囡由小一開始接受

原帖由 傻豬仔 於 16-03-14 發表
我係土生土長香港人。我囡囡由小一開始接受普教中至小三,我囡囡話绝對無問題,返國内旅行可以用普通話與人 ...
對唔住,我兩個女就是普教中的受害者。

好在學校因為成效不理想,經考慮,暫時P.5就轉番做廣教中,因為要升中要更加考好個試,考好個pre s1。

另外就算普教中,學校考試,無論聆聽抑或oral都是廣東話考的。

happybobobaby    發表於 16-3-14 18:26

珍珠宮

想答單一問,其實教署有無個LIST,寫明邊間學校係普教中,邊間NG係普教中GA?

THZ~

侯爵府

如果講學中文,廣東話成效係顯著好多,呀仔一年级廣教,好愛上中文課,到小二以上全普教中,太多課堂時間用作糾正讀音,郎讀等,少咗時間講民間故仔、詩詞歌賦。
要小朋友識講普通話只要加普通話堂已經夠。
我覺得小兒如可以廣教,深層思維會更隱固,有助寫作。

littlemilky    發表於 16-3-15 09:14
KK512    發表於 16-3-14 18:46

翡翠宮

回覆:普教中用家

我朋友個仔小學普教中,佢仔成績一直係好好,但升上中學就廣教中,佢仔都要花左一段長時間適應

珍珠宮

真心問,為何到P.5 先知是受害者,發生問題不是突發,當初P.1至P.4 家長無發現唔適合普教中嗎?家長無同老師傾吓學習問題嗎?如果係我。P.2 已提出轉班或轉校

nieualma    發表於 16-3-16 16:56

男爵府

每個小朋友的語言能力不一樣,家長的教學又有分別,最好自己揀讀邊種。不過係香港,應該普通話課教普通話,學中文用返廣東話。

wcpcelia    發表於 16-3-14 14:19

珍珠宮

好難講普教中好唔好!

因為每一個小朋友學習能力不同,將來人生目標各異!

我自己就會選擇普教中!

Friday    發表於 16-3-16 17:06
nieualma    發表於 16-3-16 16:56
catiou627    發表於 16-3-14 14:22
luvkaka    發表於 16-3-14 13:28

男爵府

我仔上年係普教中呀,今年唔知點解唔係呢?
我無乜感覺,我同返佢用廣東話默書都無問題呀,小朋友適應力好強架!
都係聽同講啫,又唔使識聲母韻母,無壞影響!如果話對佢唔公平,咁普通話科都唔公平啦,佢d新港人同學幾乎滿分,咁一樣有同學英文好好,驚唔公平不如自知差過人,自己努力d囉,總有一日追得上…

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

可以表達好d嗎? 有什麽論據可參考? 單單是知道馬鈴薯是土豆嗎?
寫一大段野但完全唔知想㸃。

jolo    發表於 16-3-14 12:25

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

侯爵府

2024勳章

各人想要的不一樣, 冇話邊樣好.... 選夾自己小朋友就可以

珍珠宮

引用:想答單一問,其實教署有無個LIST,寫明邊間學

原帖由 Angel_Rose 於 16-03-14 發表
想答單一問,其實教署有無個LIST,寫明邊間學校係普教中,邊間NG係普教中GA?

THZ~ ...
選擇小學係家長責任,上網已可查證邊間小學的教育種類及深淺,我諗家長應該用多的時間去查詢自己心儀小學資料

catiou627    發表於 16-3-14 14:23

珍珠宮

引用:各人想要的不一樣, 冇話邊樣好.... 選夾自

原帖由 siuleung 於 16-03-14 發表
各人想要的不一樣, 冇話邊樣好.... 選夾自己小朋友就可以

珍珠宮

引用:可以表達好d嗎

原帖由 auntie_big 於 16-03-14 發表
可以表達好d嗎? 有什麽論據可參考? 單單是知道馬鈴薯是土豆嗎?
寫一大段野但完全唔知想㸃。
對唔住,我寫緊中文,唔係文言文,我只係寫出我對普教中用家意見,我邊方面表達得令妳唔明白,要表達得好的?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Angel_Rose 於 16-03-14 發表

原帖由 傻豬仔 於 16-03-14 發表
選擇小學係家長責任,上網已可查證邊間小學的教育種類及深淺,我諗家長應該用多的時間去查詢自己心儀小學資 ...
無錯!無論普教中或廣教中都無問題。 家長選校前絕對可以查詢到, 清楚晒然後讀
選擇自己想要的東西。

實在無需說服任何一方必要聽另一方,亦無需全港統一一種做法。

利申:我仔普教中又kb, 廣教中都有,小朋友唔算成績好好,但相信絕對有能力handle到。

nieualma    發表於 16-3-16 16:57

珍珠宮

sorry 錯表情, 應該係

水晶宮

其實每個人語言能力唔同,再加上學校課程程度唔同,出卷深淺程度亦唔同,廣教普教要睇個人接受,絶不可一概而論。

翡翠宮

畀面勳章

香港一直以多元見稱,真心唔明點解今時今日的香港無論任何事都好像只能有一個選擇,一個答案,一種想法......

乜教中都好(真係見過有聲稱自己仔女不懂中文,要用英文教仔女中文),只要適合自已的仔女就可以,何必一定要分高下對錯?
日日是好日

公爵府

我囡間學校係全部普教中,她是第二屆推普教中的學生,第一屆剛上中一。

我覺無問題, 平時默書用廣東話同佢默, 想佢自己默,用本書的網上國語。。

温併音係要陪下, 但吾見有問題。。 試過同佢去台灣玩,佢自己點餐,店員還說她講得真好。。當時她只有小三。。

香港一直多語言,米當學多樣啦! 又吾係壞事。。

學校教這方面係吾錯,所以無咩問題。。加上買了值$100的五x併音。。 好方便。。就算吾買, 一搜尋,就有讀音啦!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

傻豬仔 發表於 16-3-14 12:25
選擇小學係家長責任,上網已可查證邊間小學的教育種類及深淺,我諗家長應該用多的時間去查詢自己心儀小學資 ...
當然會選, 已經排咗廣教小做第一志願, 但大抽獎時抽唔中又要焗位讀. 寶校唔理係廣教定普教都相信冇人想讀

首頁
12345...9

尾頁

跳至