母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

每2、3個鐘會泵一次奶,泵完又要洗又要消毒又要抹乾,浪費晒休息時間!之前試過全埋身餵,好方便咩都使洗,又唔使浪費食水,但自從返健康院磅重話唔合格之後就唔敢全埋身餵,因為泵出嚟可以睇到bb食到幾多,但就會小咗休息時間,大家有無啲方便快捷嘅方法教吓我

男爵府

回覆 springer826 的帖子

冇辦法架, 我都係咁, 一日泵6次, 餵5次, 每次都要洗要蒸, 係好花時間,
如果有budget, 可以買多set泵, 咁就可以泵兩次洗一次,
雙泵亦比單泵節省一半時間

複式洋房

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

唯有係咁啦!大家一齊加油努力啊,祝BB食得好瞓得好,快高長大

禁止訪問

引用:回覆 EudyptulaMinor 的帖子唯有係咁啦!大

別墅

認識瑞士牛牛第一回

Medela都唔駛每次洗架,咁洗d parts好易變。泵完用飲用水沖下,放雪櫃就得。一日一次大洗就可以。

別墅

引用:每2、3個鐘會泵一次奶,泵完又要洗又要消毒

原帖由 springer826 於 16-03-18 發表
每2、3個鐘會泵一次奶,泵完又要洗又要消毒又要抹乾,浪費晒休息時間!之前試過全埋身餵,好方便咩都使洗, ...
一係隔次用滾水沖

我係二支part 單泵輪住用
加上岩岩好二個奶樽
二輪先洗一次 蒸一次

你bb應該唔大
我bb頭三week都係唔夠重 未退黃
所以泵比佢食
差唔多滿月啜奶叻左先多埋身
埋身真係舒服好多

男爵府

回覆:洗奶泵問題?

唔駛次次洗ga
泵完用滾水沖下
之後放入保鮮袋放雪櫃
泵兩三次先洗啦

男爵府

回覆:springer826 的帖子

你一係用消毒丸,只係浸,唔需要洗

複式洋房

回覆 Yipip 的帖子

我都係用spectra,但連接住喇叭果個圓形果個都要拆開嚟洗,因為我見果度都噴到有奶!不過,我會加多個做替換,謝謝你啊 ^^

複式洋房

回覆 晴ching 的帖子

我都有諗過滾水沖吓就算,但一諗到係用嚟整野比BB食落肚就唔敢

複式洋房

回覆 elainelingchai 的帖子

原來可以咁,謝謝你啊!

複式洋房

回覆 placesday 的帖子

明白了,謝謝你啊!

複式洋房

回覆 k_k_k 的帖子

謝謝

大宅

我見medela本說明書(係母乳group有人post出尼),話一日蒸一次就可以,我自己就每日蒸一次,其他時間就用水喉水沖下,再放入滾水度浸下(我買佐個玻璃養生壺煲水好方便)

水晶宮

springer826 發表於 16-3-18 11:32
每2、3個鐘會泵一次奶,泵完又要洗又要消毒又要抹乾,浪費晒休息時間!之前試過全埋身餵,好方便咩都使洗, ...
你bb幾大?我唔會選擇咁做,覺得嘥時間。我bb初生時返屋企後去健康院都話重得唔夠,咁我咪就埋身餵密啲囉,兩個鐘一次,好過又洗又泵冇得抖,因為一路埋身可以一路抖。同埋泵出嚟嘅量根本冇埋身咁多。

大宅

我用freestyle, 每日泵5次, 有4 sets泵, 都差唔多一日蒸一次
我自己接受唔到用幾次先蒸, 平時用完已經滑淆淆, 不過我好彩有奶奶幫手洗我先得閒咋!!

大宅

我用Spectra, 開頭得2對泵次次蒸人都傻,
後來買多2對,有4對泵個世界美好得多,之後番工就6對。
想再買都唔得因為雪櫃細無位放。

每次用完都一定要洗同蒸,因為母乳有油份,水同熱水都唔會百份百沖走晒,
奶又最易變酸,亞仔病左你只會更麻煩。因為頭幾個月痾過既BB, 佢地細粒條腸其實好短,一痾就好易直腸直肚,之後到一歲都會容易肚痾。
識洗一定次次蒸。

慳時間:
1)每次用完都要用水沖,之後先會易洗易蒸,唔會咁油
2) 盡量一日泵幾多次就幾多對,如果泵8次,就4-6對算啦,因為點都要洗2次。

3)蒸完唔洗抹,凍左,發干水即放入密實袋再放雪櫃。等夜晚一次過洗,就可以一日洗一次。

大宅

如果一個人湊無幫手就埋身啦。
有人幫我覺得泵會舒服少少

大宅

每次用完用滾水沖, 再放雪櫃, 另外一日洗同蒸一次

伯爵府

Medela真係可以沖下就得?但個喇叭好油架喎,我都覺得洗野真係好痛苦又要消毒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊